Met deze beste 6 haal je een top wasmachine in huis
|Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Begin je zoektocht dan met één van de machines uit onze top 6.
Goed getest door de consumentenbond of ze scoren hoog in de reviewlijsten. Machines die goed schoonwassen, maar ook stil en zuinig zijn.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van je ideale wasmachine?
Natuurlijk kijk je bij het selecteren van een wasmachine naar de functionaliteiten zoals wasprogramma’s, trommels die beschermend zijn voor je kleding
– Capaciteit& afmeting
Kijk naar de capaciteit van een wasmachine. Heb je een groot gezin, was je pas als je wasmand vol zit of heb je juist altijd teveel ruimte over in je machine? De was wordt schoner als je een machine hebt die past bij de benodigde capaciteit. Dus veel was in één keer wassen gaat beter in een grote machine die meer dan 8 kg wasgoed aankan. Heb je juist een klein huishouden dan wast juist een kleinere machine schoner. De breedte en hoogte van de meeste wasmachines (voorladers dan) zijn gelijk, maar let wel op de diepte van het apparaat bij een grote wasmachine, want dat kan soms afwijken.
– Milieu & energieverbruik
Niet elke wasmachine is even zuinig. Let op machines met A+++ label, maar kijk ook naar het waterverbruik en toerental. Je kunt ook overwegen om een hotfill wasmachine te kopen, daarmee bespaar je tot circa 35% energie.
– Geluid
Vaak wordt wel vermeld hoeveel db geluid een wasmachine maakt. Dit is vooral belangrijk als je vaak ’s nachts wast op goedkope stroom, maar ook het toerental bij centrifugeren en de plaatsing van een wasmachine (op beton of een houten vloer) maakt enorm uit voor het uiteindelijke geluid.
– Wasprogramma’s & gebruik
Wens je een kreukvrij programma of juist één voor speciale outdoorkleding? Was je vaak met een halve trommel of liever af en toe een snelwas? Kun je een was met uitgestelde start draaien? Is er een inzet voor vloeibaar wasmiddel (dit zit niet standaard bij alle wasmachines en dan ben je aangewezen op de bolletjes of moet je dit nog nabestellen)? Bedenk van te voren wat voor wassen je vaak draait en of je het handig vindt de resterende tijd af te kunnen lezen. Op deze manier kun je per wasmachine bekijken of het de gewenste wasprogramma’s heeft. Hoe meer speciale functies hoe duurder vaak de machine, maar ook hoe ingewikkelder de bediening. Bekijk of je het apparaat snapt en de bediening handig is.
– Levering en plaatsing
Waar komt de wasmachine te staan en kan deze ook door leverancier worden aangesloten? Nemen ze je oude wasmachine mee? In ieder geval wil je voorkomen dat de wasmachine op de stoep wordt afgeleverd en jij hem zelf naar boven moet sjouwen terwijl je alleen thuis bent.
De beste wasmachines
1. Siemens WM16Y541NL
Dit is een zeer zuinige wasmachine met grote capaciteit (9 kg). Speciale programma’s onder andere allergie+, sport en snelwas. Het maximale toerental is 1600.
Deze machine scoort erg goed in de testen (o.a. beste koop consumentenbond en best reviewd kieskeurig), wast goed schoon, is prettig in gebruik en heeft een ruime vulopening. Geluid: 74 db (centrifugeren). 81 kg zwaar en jaarlijks 11300 l waterverbruik.
Siemens te koop voor ca. 679 euro
2. Bosch WAY32541NL
Wederom een machine met grote capaciteit (9kg) en een grote vulopening. Qua specificaties en reviews eigenlijk gelijkwaardig aan de Siemens dus eerder een gedeelde eerste plaats. Komt ook als beste uit de test bij de consumentenbond en heeft een hoge reviewscore (8,9 op kieskeurig). De machine heeft programma’s voor sportwas, allergie, anti-kreuk, dons en snelwas. De wasmachine is lekker stil en heeft net als de Siemens bij het centrifugeren 74 dB.
3. Bosch WAY32841NL
Met zijn 9 kg vulcapaciteit een wasmachine voor een groot gezin. Stil (74dB) , zuinig in gebruik en wast goed schoon. Scoort goed in de testen van de consumentenbond en de gebruikers zijn erg enthousiast. De machine stemt de waterhoeveelheid af op de dosering van het wasmiddel.
4. Bosch WAQ28363NL
Een machine met maximale capaciteit van 7 kg. Komt goed uit de testen en is de beste in de categorie met minder capaciteit (beste getest consumentenbond en reviewscore van 8,5 bij Kieskeurig en gemiddeld 4 uit 5 sterren bij Alatest). De machine is wel iets lawaaieriger met 76 dB en dat komt ook in de reviews naar voren, maar zeker een goede prijs-kwaliteit verhouding.
5. Siemens WM14Q363NL IQ500
Deze is qua specificaties gelijk aan de Bosch met tevens capaciteit voor 7 kg. Komt ook als beste uit de test, maar ook hier lawaaiig, maar als je een 10 jaar oude machine vervangt is het al snel een stuk stiller. Let op een juiste evenwichtige belading anders kun je het probleem krijgen dat het toerental wordt aangepast om de machine te beschermen. In dat geval komt je was er te nat weer uit. Ook 76 dB bij centrifugeren.
6. Miele WDA101
Deze wasmachine scoort vooral goed op schoonwassen (zelfs beter dan de eerder genoemde machines) en centrifugeren. Maar vanwege zijn energieverbruik, lawaai en prijs uiteindelijk op de zesde plaats.
Miele te koop voor ca. 779 euro
Nog een paar aanraders
Trillingsarme inbouwwasmachine
De Siemens WI14S441EU (882 euro) en de Bosch WIS28441EU (982 euro) zijn allebei trillingsarme stille machines ( 64 dB!) die geschikt zijn voor inbouw.
Goedkoop alternatief
De Samsung WF70F5E0Q4W/EN is een machine die niet zo zuinig is en meer herrie maakt, maar de aanschafsprijs is onder de 400 euro dus is een plaatsje op deze pagina verdiend.
Wasdroog combinatie
Siemens WD14H541NL is een heerlijk stille wasmachine (70dB) die niet alleen je was doet (7kg) maar ook 4 kg kan drogen.