Lelijke oude trap? Niet meer na deze slimme traprenovatie!
|Binnen één dag zelf je trap renoveren, met verbluffend resultaat. Geen zaagwerk en ingewikkeld opmeten of dure renovatiebedrijven die de klus moeten klaren. Deze renovatieklus doe je makkelijk zelf, is goedkoop en werkt alle oneffenheden in je trap netjes weg.
Onze trap was toe aan een opknapbeurt. Jarenlang hebben we gedaan met verf en halve maantjes, maar door allerlei verbouwingen heeft de trap flink te lijden gehad. Met alleen verven kwamen we er nu niet meer. Na plamuren en gronden bleek het toch niet echt mooi te worden door de kleine beschadigingen in de trap. Op zoek dus naar een andere oplossing. Maar wat dan?
Tapijt? Ja, je bent snel klaar, alle oneffenheden verdwijnen eronder en het is lekker geluiddempend, maar met een kat in huis die hier wel aan kon gaan krabben leek dit ons minder ideaal.
Overzettreden dan? Veel lastiger om zelf te doen met onze gedraaide trap en laten doen bleek best prijzig. Grind op de trap? Dat vonden we mooi, maar ook best prijzig en vooral het feit dat je er een paar dagen niet over kunt lopen bleek lastig in te passen in ons drukke huishouden met kinderen en voorlopig geen vakantie voor de boeg.
Dan maar Flexxfloors, prima zelf te doen, maar we bleven maar twijfelen, omdat we het juiste dessin voor onze gang niet echt konden vinden en bang zijn voor naden. Is er dan echt niets beters? En ja, na eindeloos zoeken vonden we deze simpele oplossing!
We hebben gekozen voor vlokken, ook wel flakes of colorchips genoemd. Het principe is simpel: je verft de trap, strooit er de vlokken op tot er niets meer zichtbaar is en werkt het af met een transparante afsluitende coating. Je krijgt dan het effect van graniet. Dit kun je natuurlijk laten doen door een bedrijf, maar wij ontdekten de trapbox waarmee je een kleurstelling kiest en heel handig alles in één keer in huis hebt.
Niet alleen de verfmaterialen en de vlokken, maar ook het benodigde gereedschap zoals rollers, kwast, verfbakken, stoffer, handschoenen, ontvetter en afplaktape. Echt overal is aan gedacht. Je hoeft alleen nog even de handleiding downloaden en je kunt aan de slag. Het gemak van deze box maakte dat we overstag gingen om het zelf te proberen. Best spannend want we wisten nog niet precies hoe dat uit zou pakken!
Beloftes: Snel klaar, alle materiaal in één doos om eenvoudig en in één dag zelf je trap renoveren met een professioneel resultaat. Maskeert beschadigingen en slijtage door de vlokken, zorg voor een mooie antislip en gaat lang mee.
Verkrijgbare kleuren
De set is verkrijgbaar in 11 kleuren, wij hebben gekozen voor licht graniet. Deze kleur paste mooi bij de grijze vloertegels in de gang, vonden we wat sprekender dan ivoor, maar houdt de ruimte toch licht. We hebben de kleurstalen buiten gefotografeerd voor een zo natuurgetrouw resultaat, zo kun je beter beoordelen welke kleur je aanspreekt. In de webshop ziet licht graniet er naar onze beleving iets lichter uit. Eventueel kun je bij twijfel de kleurenwaaier bestellen. Klik op de gewenste kleur voor meer informatie en foto’s in de webwinkel:
De ontvangst van de trapbox
Met het openen van de box, merken we dat er niet teveel beloofd is. De doos ziet er al aantrekkelijk uit, met de gekozen kleurstelling en een afbeelding van de inhoud er op. Eenmaal geopend ontdekken we alle spullen die er inzitten. We zijn best enthousiast, want het ziet er allemaal heel netjes en verzorgd uit. Er is duidelijk aandacht aan besteed en dat geeft een goed gevoel.
Handleiding
Allereerst hebben we natuurlijk de handleiding gedownload en bestudeerd. Op onderstaand Youtubefilmpje kun je ook bekijken hoe je te werk gaat:
Voorbereiding
We ontvetten de trap met de meegeleverde ontvetter (dat ruikt een stuk beter dan ammoniak!) en schuren de mislukte laklagen van de trap op en nemen alles af zodat de trap vet en stofvrij is en klaar voor het echte werk. Idealiter plak je ook een dag van te voren de trap vast af, dan kun je de volgende ochtend meteen beginnen.
Aan de slag
- We beginnen met het afplakken van de trap. Door onze twee draaien en het feit dat we de zijwangen niet meenemen, is dat best een bewerkelijk klusje. Iets wat we gezien de planning beter een dag van te voren hadden kunnen doen. Overigens wordt er goede kwaliteit afplaktape (van Scotch) meegeleverd!
- Nu we alles hebben afgeplakt beginnen we met een mooie laag grondverf op de trap. Dit gaat best lekker. Vanwege de kleine hoekjes heb ik alleen nog maar de kwast gebruikt. Het is de onderste laag die later niet meer zichtbaar is dus echt heel mooi hoeft het nu nog niet te worden. Nu wachten en kijken of het echt binnen 2 uur droog is.
- Ja, hoor de laag is zeker binnen de 2 uur al droog dus nu kunnen we beginnen met het echte werk: de tweede verflaag waarin we de vlokken strooien. Het is even zoeken naar een handige manier omdat je op de trap staat en niet alleen je verfbak, maar ook een bak met de vlokken bij je hebt en de stoffer.
Trede voor trede werk je naar beneden: je zet een dikke laag verf op en strooit hierover royaal de vlokken totdat de verf niet meer zichtbaar is. Eventueel kan een dunnere laag ook want de grondverf matcht met je vlokken. Tegen de stootborden gooi je de vlokken, het teveel veeg je weer terug in je bak en dan ga je door met het verven van de volgende trede.
Doe dit schoonmaken van onderliggende tredes meteen, want anders gaan de vlokken al aan de tredes vastkleven die de tweede laag nog moeten krijgen.Tip: zet de tweede laag verf echt dik op! Anders dekt de vlokkenlaag niet mooi genoeg. Je kunt de kalere plekken wel bijwerken, maar loopt hierdoor het risico op een minder egaal resultaat, omdat de laag snel iets dikker wordt op die plekken.
- Deze laag moet drogen. Je kunt kale plekken bijwerken, maar probeer liever zo dekkend mogelijk te werken. Ook deze laag is na circa 2 uur droog. So far so good, we lopen mooi op schema. Na het drogen begin je met het schoonvegen en licht schrapen van de traptreden om de scherpe stukjes af te vlakken. Op dit moment zie je ook goed of de trap overal goed is afgedekt met de vlokken. Wij vonden nog een paar plekken die wat beter konden en liepen de trap trede voor trede na op kalere plekjes tot we tevreden waren over de dekking. Dit betekent wel een extra droogtijd, dus moesten we uit afwerken uitstellen.
- Na 2 uur konden we de trap stofzuigen. We zijn al erg tevreden over het resultaat, het ziet er strak en mooi gedekt uit! Doordat we tijd verloren met het afplakken en bijwerken en het op deze sombere dag ook vroeg schemert, besluiten we het risico te nemen en de coating uit te stellen tot morgen. Beter nog een dagje langer bezig met de trap, dan snel afraffelen of te vroeg over de trap lopen als de coating er op zit (tja de kinderen moeten ook gewoon op tijd naar bed).
- Na een laatste controle van de traptreden en het goed stofvrij maken van de trap beginnen we de volgende ochtend aan de laatste stap: het aanbrengen van de coating. Dit is eigenlijk het vervelendste werkje. Het goedje, wat bestaat uit twee componenten die gemengd worden, stinkt en is niet gezond is om in te ademen. Een mondkapje is in dit geval zeker aan te raden en zou wat ons betreft de box compleet gemaakt hebben. Nu maar een doek gebruikt. Snel werken is geboden, want wanneer de componenten eenmaal gemengd zijn heb je nog maximaal een uur (ruim genoeg wat ons betreft). Zorg dat je elke trede op alle plaatsen goed afdekt met een dun laagje. Uitrollen (voor de hoekjes die in onze trap niet met de roller te doen zijn hebben wij een extra eigen kwastje gebruikt) kun je best doen door in meerdere richtingen te rollen. Zo voorkom je een waas. Goed ventileren tijdens deze stap is een must!
- Nu laten drogen en de laatste laag aanbrengen. Dit vergde bij ons aanzienlijk minder coating dan de eerste laag. Nu laten drogen, voor de zekerheid hebben wij wat langer dan de paar uur aangehouden en dan kun je voorzichtig je afplaktape verwijderen en genieten van je nieuwe trap!
Het resultaat
Conclusie: onze ervaring met de trapbox
Wow, wat een verbetering! Onze afgeleefde trap heeft een tweede leven gekregen met een mooie strakke uitstraling. Het oogt door het dessin van de vlokken een beetje als graniet zonder te glad en kil te worden. Het dempt (tot nu toe) een aantal bekende kraakjes van de trap, is meteen lekker antislip en stof zie je er niet goed op liggen. Wat ons betreft een mooie oplossing voor een oude trap. Lelijke plekken en beschadigingen in het hout zijn probleemloos verdwenen onder de vlokken. Prima te doen als je een beetje netjes kunt werken en schilderen. In 8 uur? Dat kan zeker als je goed plant, doorwerkt en na één keer strooien tevreden bent. Je hoeft je trap niet lang te mijden, want de droogtijden zijn kort en de klus is snel geklaard. Na enkele weken intensief gebruik (dat krijg je met drie jongens 🙂 oogt het nog net zoals na de klus, dus tot zover zeker de duurzame oplossing die ze beloven. Wat ons betreft een aanrader.
Ook je trap renoveren met de Trabbox? De Trapbox bestel je hier of klik hierboven op jouw favoriete dessin.
Hallo, heel interessante optie. Het is inmiddels bijna 3/4 jaar verder: hoe zit het nú met de duurzaamheid van dit systeem?
Over de duurzaamheid hebben we niets te klagen. We waren daar zelf ook erg benieuwd naar, maar zijn nog steeds super tevreden over de trap (en krijgen veel enthousiaste reacties van bezoekers). Er is nog geen slijtage ontstaan door gebruik (en dat terwijl de trap toch intensief wordt gebruikt, ook door onze kinderen). Ik denk dat dit komt door de epoxylaag. Ik kan het echt aanraden. Het ziet er mooi uit, is anti slip en – nog een voordeel- je ziet er ook bijna geen stof op liggen zoals met een gladde trap wel snel het geval is.