Wat zijn de leukste en populairste kerstmarkten?

kerstmarkt-byPronoyaHalverwege november maken veel steden in Duitsland en België zich op voor de kerstdagen. Nu de dagen kort zijn, lokt de warme sfeer van lichtjes, kraampjes, lekkernijen en glühwein de mensen uit alle streken naar buiten. Kom in kerstsferen en bezoek een van de vele sfeervolle leukste en populairste kerstmarkten in Nederland, Duitsland, België of Engeland!

Alleen al in Duitsland zijn er duizenden kerstmarkten te bezoeken, maar welke is nu het mooiste of het leukste? Dat is op het eerste gezicht moeilijk te zeggen. Houd je van knus of groot, modern of traditioneel, zoek je vertier voor kinderen, een ijsbaan of wil je het shoppen combineren met een winkelcentrum? Keuze genoeg!

Populairste kerstmarkten in Duitsland

 

Düsseldorf

kerstmarkt-dusseldorfDe populairste kerstmarkt onder Nederlanders is vermoedelijk die van Düsseldorf. Niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de opzet. De markten in Düsseldorf hebben allemaal een eigen stijl, variërend van jugendstil tot historisch, afhankelijk van de plek in de stad. Voor families zijn ook de enorme ijsbaan op het Gustaf Grundgens Platz om te schaatsen, de draaimolen en een overdekt poppentheater trekpleisters.  Vanaf 20 november 2014 t/m 23 december 2014 kun je in het centrum van Düsseldorf dagelijks terecht van 11.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag en zaterdag is de kerstmarkt zelfs een uurtje langer open. Je kunt dan tot 21.00 uur genieten van de gezelligheid.

Osnabrück

Rondom de Johanneskirche op het domplein en het marktplein strijkt jaarlijks de historische kerstmarkt neer in Osnabrück. Met de historische gevels op de achtergrond wandel je langs de kramen met kunstwerken, kersdecor, kerstcadeautjes en lekkernijen zoals geroosterde amandelen en Glühwein. Tot en met 21 december kunt u bovendien elke donderdag t/m zondag de toren van de Marienkerk beklimmen voor een fantastisch uitzicht op het mooi verlichte marktplein. Van 20 november tot 23 december dagelijks geopend van 10.00 – 20.00 uur. Op vrijdag en zaterdag het gebruikelijke uurtje langer.

Münster

kerstmarkt MunsterDe kerstmarkten in Münster zijn verdeeld over de pleinen in de stad. Er heerst een gezellige sfeer en is voldoende variatie in het aanbod. Tot en met 23 december dagelijks geopend van 11.00 – 20.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 21.00 uur.

Duisburg

De kerstmarkt van Duisburg strekt zich uit als een lange rechte promenade, misschien niet de meest knusse vorm, maar het is er prima winkelen. Zoek je meer sfeer dan kun je beter terecht in bijvoorbeeld Düsseldorf. Het reuzenrad, de ijsbaan en de vele houten kramen met lekkernijen en snuisterijen en wel honderden kerstbomen brengen de sfeer. Tot 30 december dagelijks open van 11.00 – 21.00 uur. Vrijdag en zaterdag

Met de trein naar Duisburg

Kerstmarkentreis met de bus van 4 dagen

Berlijn

Berlin-carrousselBerlijn kent een behoorlijk aantal kerstmarkten, maar de grootste is die bij de Gendarmenmarkt. Vanaf 24 november kun je hier dagelijks van 11.00 tot 22.00 uur genieten van het kerstgevoel. www.gendarmenmarktberlin.de/

De kerstmarkt bij de Gedachtniskirche is traditioneel van aard, met chique kramen, mooie verlichting en een grote kermis. Dagelijks geopend van 11 uur tot 21.00 uur (vrijdag en zaterdag langer).

Zoek je er een met een schaatsbaan en rodelbaan? Neem dan een kijkje bij Winterwelt op de Potsdamer Platz (www.winterwelt-berlin.de/).

Oldenburg

Vanaf 25 november start de Lamberti-kerstmarkt in Oldenburg. Een maand lang luistert deze traditionele markt met meer dan honderd kramen de Schlossplatz en de omgeving van de kerk en het raadhuis op. Ga bij de kerstkribbe kijken, luister naar sprookjes of laat je meevoeren langs het brede aanbod kramen. Je treft er veel handgemaakte producten zoals houten speelgoed, kerstversiering, kaarsen en andere kunstijverheden. Met een beetje geluk kun je de kunstenaars zelf nog aan het werk zien. Natuurlijk ontbreken op de markt ook de traditionele lekkernijen zoals geroosterde amandelen, lebkuchen, Glüwein en Braadworst en wordt het geheel omlijst door bazuinmuziek. De markt is dagelijks geopend van 11.00 – 20.30 uur.

 

Oberhausen

kerstmarkt-oberhausenDe kerstmarkt Centro in Oberhausen is iets minder intiem en authentiek dan de kerstmarkt in Aken of Dusseldorf, maar heeft een ander groot voordeel. Hij wordt jaarlijks opgebouwd naast het grote winkelcentrum Centro. Hierdoor kun je een bezoekje aan de kerstmarkt Oberhausen perfect combineren met een dagje kerstshoppen. Tot 23 december van maandag tot en met vrijdag geopend van 11.00 – 22.oo uur. Op zaterdag gaat de markt een uurtje eerder open en op zondag een uurtje eerder dicht.

 

Dortmund

De kerstmarkt in Dortmund is een van de grootste, met een traditioneel kerstdorp en als hoogtepunt de grootste kerstboom ter wereld. Dagelijks open van 10.30 – 21.00 uur. Op zondag begint het wat later om 12.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur. 23 december is de slotdag

 

Essen

EssenVanaf het treinstation in Essen loop je zo deze internationale kerstmarkt op. Met wel meer dan tweehonderd stands heeft de deze markt iets te bieden voor iedereen. Van oude ambachten op de middeleeuwse markt via traditionele kerstproducten tot kraampjes met gerechten uit verre streken. Ook is er een groot rad en zijn er duizenden lichtjes gespannen boven de markt waardoor deze kerstmarkt vooral in de avonduren aan te bevelen is. Open van 11.00 uur tot 21.00 uur, maar vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur.

 

Aken / Aachen

Voor winterse sferen hoef je het niet ver van huis te zoeken, want net over de grens in Duitsland vind je de sfeervolle kerstmarkt van Aken. Verspreid over de pleinen en steegjes rondom het stadhuis kun je heerlijk dwalen langs de kramen met lekkernijen en snuisterijen. De kerstmarkt in Aken is gemoedelijk van aard en een ware ontmoetingsplaats voor mensen uit de omgeving. Dagelijks open van 11.00 – 21.00 uur.

 

Kerstmarkten in België

 

Antwerpen

De kerstmarkt in Antwerpen is de grootste van België. Eigenlijk het hele centrum wordt ondergedompeld in winterse sferen met kraampjes en stands, snuisterijen en lekkernijen. De ijsbaan maakt het geheel compleet.

 

Brussel

kerstmarkt-brusselIn de Belgische hoofdstad Brussel kun  je vanaf 28 november onderdompelen in winterse sferen! Meer dan 200 kramen op de kerstmarkt, muziek en traditie, een reuzenrad en zelfs een heuse ijspiste met wintercafé . Dit alles in een decor van prachtig verlichte historische gebouwen.

 

Kerstmarkten in Nederland

Nederland kent weinig echte kerstmarkten. Je merkt dat de traditie in ons land niet zo diepgeworteld is, vaak lijken de kerstmarkten daarom dan ook meer op winterbraderieën. Het dichtstbij in de buurt komt de Country & Christmasfair die jaarlijks  eind november in slot Haarzuilen wordt gehouden (www.countrychristmasfair.nl). In Maastricht zijn er ook een aantal kerstmarkten, onder andere ook met een ijsbaan en houten kramen,  maar zeer bijzonder zijn natuurlijk de ondergrondse kerstmarkten in Valkenburg.

 

Wat vind jij de mooiste kerstmarkt van Nederland, Duitsland of België?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *