Review BK Q-linair : makkelijk afgieten zonder gedoe

BK-Q-linair-afgietenWil je ook pannen afgieten zonder te rommelen met pannenlappen of vergiet? Zonder je handen te branden of de deksels te moeten tegenhouden? BK belooft uitkomst: met de pannenset BK Q-linair ben je in één klap van al je zorgen af en kun je lekker koken en afgieten zonder dat de inhoud van je pan onbedoeld in de gootsteen terecht komt. Klinkt als een ideale pannenset waar men goed over heeft nagedacht, nietwaar? De pannenset BK Q-linair is dan ook niet voor niets met diverse prijzen beloond.

 

 

Eigenschappen van pannenset BK Q-linair master (glas)

vinkje Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en de oven
vinkje  Vuur- en ovenvast tot 250°C en vaatwasserbestendig
vinkje  Uniek systeem voor veilig en makkelijk afgieten
vinkje  Maatstreepjes aan de binnenzijde

De pannensets van BK Q-linair is er in een aantal varianten: met dichte deksels, glazen deksels en diverse handgrepen. Mooie pannen om te zien, redelijk betaalbaar en van zeer goede kwaliteit. Door de speciale sandwichbodem wordt het voedsel in de pan snel warm. De master (glas) versie is door de hoge handvatten ook nog eens compact op te bergen. De pannen kunnen namelijk in elkaar gezet worden (ze blijven niet op de handgrepen hangen).

Een beeld zegt natuurlijk meer dan duizend woorden, volgend filmpje geeft een prima indruk van de pan:

 

Gebruikerservaring

Wat zoek ik in een pan? Een mooie duurzame pan, die niet alleen fijn oogt, maar ook nog eens prettig in gebruik is. Na jaren klungelen met pannenlappen en afgieten was ik wel eens toe aan een betere ervaring. Op zoek naar een nieuwe pannenset dus. Na online speuren en diverse bezoeken aan de betere kookwinkels, stuitte ik op de Q-linair serie van BK.

Op zich een mooie pan om te zien, maar wat me vooral intrigeerde was het afgietsysteem. Je draait het deksel een kwartslag en voila je kunt probleemloos afgieten zonder dat je het deksel hoeft vast te houden. Ik besloot de gok te wagen en bestelde meteen een hele pannenset. De versie met het glazen deksel, omdat het ondanks het beslaan van het glas toch wel prettig is te kunnen zien wat er in je pan gebeurt en vooral of het niet bijna overkookt.BK Q-linair pannenset

Ben ik tevreden? En of! Ik zou geen andere pan meer willen hebben. Het scheelt me een hoop dagelijkse kleine ergernissen en het afgieten is een fluitje van een cent geworden. Handig is ook dat je de pan schuin in de gootsteen kunt zetten en rustig laat afgieten terwijl je zelf de laatste hand aan bijvoorbeeld een biefstuk legt. Omdat de handgrepen vrij ver van de pan afstaan worden ze ook niet zo heet en heb je eigenlijk ook geen pannenlap nodig voor het vasthouden. Je merkt dat er goed over het ontwerp is nagedacht. Van het afgietsleufje voor precies af- of  overgieten tot de maatverdeling aan de binnenzijde. Aan alles wat je bij een pan wenst is gedacht. De pannen zijn iets hoger dan een gemiddelde pan en dit is prettig in het gebruik. Nog een praktisch punt dat voorkomt uit de hoge handgrepen is het opbergen. Door het hoge handvat kun je de pannen eenvoudig in elkaar zetten en opstapelen. Hierdoor nemen ze weinig ruimte in bij het opbergen. Ook ideaal dus in keukens met wat minder opbergruimte.

 

Is de BK Q-linair degelijk en duurzaam?

Na vijf jaar intensief gebruik te maken van de BK Q-linair Master glas pannenset durf ik met een gerust hart te zeggen dat dit een duurzame pannenset is waar je vele jaren plezier van kunt hebben. De pannenset is gemaakt van RVS en kan veilig worden gebruikt op alle warmtebronnen en zelfs in de oven. Door de RVS handgrepen kan de pan ook nog eens probleemloos in de vaatwasser, er is geen risico op verkleurende handgrepen. De bodem is dik en de speciale constructie zorgt er volgens de fabrikant voor dat het eten in de pan snel warm wordt, maar ook dat de pan solide aanvoelt. Het enige minpuntje wat ik zou kunnen bedenken is dat na een aantal jaren de handvatten soms wat losser gaan zitten en ik een keer een schroefje aangedraaid heb om de speling weg te nemen.

 

BK Q-linair Master pannenset:

De master versie heeft een RVS deksel, heb je liever een deksel met glas, kijk dan naar de Master glas variant.

BK Q-linair master glasKookpan Ø 16 cm + RVS deksel (2,0 liter)
Kookpan Ø 18 cm + RVS deksel (2,5 liter)
Kookpan Ø 20 cm + RVS deksel (3,5 liter)
Steelpan Ø 16 cm + RVS deksel (2,0 liter)
Vuur en ovenvast tot 250°C

In de grotere set vindt u de grote soeppan ideaal voor natuurlijk soep maar ook grote hoeveelheden van stamppotten. In sommige sets  zit/zat de hapjespan , deze gebruiken we echter zeer weinig omdat we dan meestal toch kiezen voor de comfortabele braadpannen van BK .

BK Q-linair Master glas pannenset

De 4-delige Q-linair Master glas pannenset is iets duurder dan de gewone master en bestaat uit de volgende pannen:
Kookpan Ø 16 cm + Glasdeksel (2,0 liter)
Kookpan Ø 18 cm + Glasdeksel (2,5 liter)
Kookpan Ø 20 cm + Glasdeksel (3,5 liter)
Steelpan Ø 16 cm + Glasdeksel (2,0 liter)
Vuur- en ovenvast tot 160 °C

Er zijn natuurlijk ook bij deze serie grotere sets te krijgen met bijvoorbeeld een soeppan of hapjespan. Ook kun je de pannen los bestellen.

BK Q-linair Classic pannenset

De classic heeft een afwijkend design door de kunststof handgrepen, maar beschikt over hetzelfde systeem voor afgieten.
BK q-linair classic
Drie kookpannen (Ø 16/18/20 cm) Steelpan (Ø 16 cm)
Materiaal: RVS en kunststof
Uniek systeem voor veilig en makkelijk afgieten
Geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie
Vuur- en ovenvast tot 230°C

Een overzicht van alle series: BK Q-linair

Eindoordeel pannenset

Deze pannenset is een blijvertje. Eenmaal gewend aan het gemak van afgieten zonder gerommel wil je niet anders meer. Handig zijn ook de maatstreepjes en het afgietsleufje waardoor je preciezer kunt afgieten (bijvoorbeeld in een pak/fles). De pannen zijn robuust en gaan probleemloos jaren mee, hooguit na jaren een keer een schroefje aandraaien van een van de handvatten, maar dat ongemak valt in het niet bij het dagelijkse gebruiksgemak. Kortom de pannenset BK Q-linair master glas krijgt van ons een dikke voldoende!

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *