Schrijfwedstrijden 2015

schrijven-pen-wedstrijdenSchrijf je graag? Droom je ervan om je boek uit te geven? Grijp dan je kans om je schrijfsels in de spotlight te zetten door mee te doen met een van de vele schrijfwedstrijden in Nederland en België. Wat kun je er mee winnen? Prijzen, publicaties, geldprijzen en eeuwige roem. Een mooie kans om te kijken hoe je schrijven wordt ontvangen en wie weet het opstapje om een echte schrijver te worden.

Ook in 2015 zijn er weer voldoende schrijfwedstrijden om je op uit te leven, maar waar vind je ze? Hieronder een aantal sites waar schrijfwedstrijden worden aangekondigd.  Zo zijn er de websites voor schrijvers met overzichten van de schrijfwedstrijden, maar ook de diverse uitgeverijen en bibliotheken organiseren met regelmaat een wedstrijd. Om nieuw talent te ontdekken of om als schrijfplatform te fungeren. Daarnaast zijn er gemeentes die een wedstrijd uitschrijven en natuurlijk ook de kranten, diverse internetforums en tijdschriften. Kortom er is genoeg te vinden om aan mee te doen.

 

Websites met schrijfwedstrijden

http://www.schrijvenonline.org

Een site met veel wedstrijden die goed up to date worden gehouden. Maar waar je als schrijver ook tips kunt vinden om bijvoorbeeld een beter schrijver te worden. Maar ook waar er bijvoorbeeld lezingen zijn van schrijvers.

http://www.hebban.nl

Voor lezers door lezers . Op deze site valt veel te ontdekken. Maar ook zij vermelden schrijfwedstrijden. Je kan ook schrijversblogs ontdekken of jezelf als schrijver op de kaart proberen te zetten.

http://www.schrijverspunt.nl/

Ook schrijverspunt vermeld wedstrijden , maar ook veel tips. Een echte site voor schrijvers die gewoon net even meer willen dan alleen op een zolderkamer je boek of e-book schrijven.

http://writenow.nu/

Gericht op de jongere schrijvers onder ons maar wel wedstrijden en workshops.

http://writersworld.nl

Site voor schrijvers met eigen wedstrijd, maar ook deze site heeft een overzicht met schrijfwedstrijden.

http://www.zin.nl

Cultuurtijdschrift met schrijfwedstrijd als je genoeg talent bezit, schrijf en win een publicatie in het tijdschrift zin aldus de site.

http://www.verzetdezinnen.nl

Gedichten , workshops , tips en ook een schrijfwedstrijd.

http://www.boekenweek.nl/schrijfwedstrijd/

Rondom de boekenweek is er ook een schrijfwedstrijd georganiseerd. Bekijk de site met de regels en de prijs. Naar Ijsland met Giphart . Die je reisleider zal zijn maar ook als jury fungeert.

http://go.3fm.nl/festivals/nieuws-detail/6123/De-Grote-Lowlands-Schrijfwedstrijd-is-gestart

Ook radiozender 3fm in samenwerking met het festival Lowlands heeft zijn eigen schrijfwedstrijd.

http://www.uitgeverijkontrast.nl/gekvanreizen/

Weer een uitgeverij ditmaal gaat het om een wedstrijd met als thema gek op reizen en een stadsgedichtenwedstrijd.

 

Boekentips: voorbereiden, schrijverstips en handboeken

Schrijven is bedenken, oefenen, schrijven, schrappen nadenken en voorbereiden. Het is niet alleen het neerschrijven van een verhaal, maar ook weten wat je moet doen, wie je moet benaderen om je werk gepubliceerd te krijgen. Onderstaande boeken kunnen je op weg helpen in de wereld van schrijven.

Het grote schrijf-doe-boek / Louis Stiller
365 oefeningen, tips en ideeen voor een heel jaar schrijven

Louis Stiller was meer dan tien jaar de drijvende kracht achter Schrijven Magazine, Schrijven Online en de Schrijfbibliotheek. In dit boek verzamelde hij de schrijfoefeningen, -tips en ideeën die hij opdeed. Niet alleen als hoofdredacteur maar vooral ook als docent van de Schrijversvakschool Amsterdam, sv Groningen en de Schrijven Online Academie.

Door Het Grote Schrijf-Doe-Boek kun je je niet alleen een jaar lang laten inspireren, maar kun je ook technieken oefenen en ideeën opdoen. Alle literaire genres hebben een eigen plek: van verhalen tot essays, van gedichten tot dialogen. Tezamen vormen ze een staalkaart van de mogelijkheden die creatief schrijven biedt.

Succes met je boek! / Maarten Carbo
Over schrijven bestaan al uitstekende gidsen. Dit boek gaat dan ook niet in de eerste plaats over het schrijven zelf maar vooral over wat er gebeurt voor, tijdens en na het eigenlijke schrijfproces. Hoe bereid je je voor? Hoe maak je van een leuk idee een goed concept? Hoe krijg je een uitgeverij zover om jouw boek te publiceren? Wat is het geheim van een goede titel? Van een sterke flaptekst? Hoe ga je om met kritiek, met afwijzing, met onderhandelingen? Hoe bereik je je lezers?

Schrijven vanuit je hart /Natalie Goldberg

Dit veelgeprezen boek is een gepassioneerde oproep om zo intens mogelijk te schrijven vanuit je essentie. Het boek is opgebouwd uit 64 hoofdstukjes van hooguit drie pagina’s, waarin een advies wordt uitgewerkt. Het zijn zonder uitzondering pittige teksten die tot de verbeelding spreken en de lezer stimuleren om zijn dromen waar te maken: schrijven alsof je leven ervan afhangt. De Schrijf.Bijbel. Onmisbare klassieker. – Geertje Couwenbergh, auteur van Zin: lust in je leven door schrijven. Elk hoofdstukje van deze schrijfcursus bevat wel een treffende aanwijzing, een advies dat navolging verdient.

Zo schrijf je een kinderboek / Mireille Geus

Droom jij van een carrière als kinderboekenschrijver? Lees dan Zo schrijf je een kinderboek van bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus. In 20 stappen loodst Mireille je door het schrijfproces. Je ontdekt welke essentiële vragen je jezelf moet stellen voor je begint met schrijven, hoe je een plot ontwikkelt, wat je moet doen om een personage geloofwaardig te maken en nog veel meer. Natuurlijk staan in dit boek ook veel schrijfoefeningen en voorbeelden uit de jeugdliteratuur.

Korte verhalen schrijven / Ton Rozeman

Een kort verhaal lijkt op een foto, beweert Ton Rozeman in Korte verhalen schrijven. Als schrijver laat je immers zien wat er binnen het kader gebeurt, terwijl je tegelijkertijd oproept wat daarbuiten te zien is. Zo kun je met beperkte middelen enorm veel bereiken, zoals de grootmeesters van het korte verhaal telkens weer aantonen. Rozeman gebruikt de camera- en fotometafoorom schrijvers van het korte verhaalinzichten en technieken aan te reiken. Wat kun je bijvoorbeeld met contrast? En wat zie je door de zoeker als je je verhaal bekijkt? Een nieuwe manier om naar verhalen te kijken, is een van de vele reacties op Rozemans schrijfblog Shortstory.nu.
Recensie(s)

Ton Rozeman (1968), schrijver van korte verhalen en docent aan de Schrijversvakschool, geeft in dit boek tips en aanwijzingen voor aspirant-schrijvers van korte verhalen. De essentie van het boek is: hoe gebruik je als verhalenschrijver de beperkte ruimte binnen het kader op een suggestieve manier. Wat kun je weglaten en wat niet?

Leuk is dat een van de reviewers aangeeft met het lezen van dit boek meteen een schrijfwedstrijd te hebben gewonnen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *