Survivallen en preppen : zo overleef je een ramp

 

Wat is een Prepper?

doomsday-preppersEen prepper is een survivallist of een neo survivallist. Het is iemand die zich gewoon in zijn thuissituatie voorbereid op een noodsituatie. Van natuurramp tot de dreiging van een oorlog, maar ook sociale of politieke noodsituaties. Ze leren zo ongeveer elke techniek die ze nodig hebben om in crisissituaties te kunnen overleven. Zelfverdediging, medische kennis en kennis van de natuur. Sommige bouwen schuilkelders of prepareren hun huis zodat ze er in geval van nood zo veilig mogelijk kunnen leven.

 

Hoe wordt je een prepper?

Echte preppers leggen een lang houdbare voedselvoorraad aan en slaan spullen in die nodig zijn om langere tijd te kunnen overleven in een ontregelde maatschappij. Als het noodlot toeslaat worden gewone levensgoederen namelijk schaars en kun je wel eens afgesneden worden van de algemene voorzieningen zoals water en elektriciteit.  Mensen gaan als er zich een ramp voordoet hamsteren en plunderen.  Daar kun je maar beter niet op wachten, want dan ben je misschien te laat.

Het is van belang om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Je huis moet dus bestand zijn tegen de situatie en veiligheid bieden, maar je moet ook kunnen voorzien in je essentiële levensbehoeften zoals warmte, eten en drinken. De meeste preppers zijn voorbereid op zelfvoorzienend leven. Er zijn internetsites en forums van preppers maar er zijn er ook heel veel geheim en niet te vinden. Met als reden om niet bekend te staan, in geval van nood ben je namelijk ook extra kwetsbaar als je wel voorzieningen en voedsel hebt.

Preppen is meer dan het geadviseerde noodpakket

noodpakketZelfs sommige regeringen adviseren om voor in elk geval een maand voeding en water in huis te hebben. In Nederland kun je een officieel noodpakket bestellen. Een noodpakket basispakket kost bijna 70 euro en bevat de volgende zaken :

  •     waterdichte drijvende ton 10L.
  •     desinfecterende handreinigingsgel
  •     één doosje watervaste lucifers
  •     multitool (11-delig zakmes)
  •     3 warmhouddekens
  •     een opwindbare radio/zaklamp/telefoonlader in één
  •     EHBO pakket (voorgeschreven door Oranje Kruis)
  •     maxi waxinelichten
  •     kunststof fluitje.

Zoals je ziet bevat dit alleen noodmateriaal om je te kunnen behelpen en te wachten op je redding. Zonder voedsel en drinkwater hou je het niet lang vol met dit pakket.

survivalblikjeOok in outdoorwinkels kun je diverse overlevingspakketten kopen, deze zijn handzamer en meer bedoeld om mee te nemen op reis. Een goed voorbeeld hiervan is het survivalpakket in een blikje. In dit blikje ‘Kit in a can‘ (ca. 26 euro) zitten wel 38 zaken om te overleven en je warm te houden in noodsituaties. Het bevat onder andere waterproof lucifers, scheermesje, duct-tape, vishaken etc.

 

 

Handleiding voor preppers in spé

 

Allereerste levensbehoefte: water

Water is belangrijk om in huis te hebben. Zorg voor voldoende water.  Je kunt natuurlijk flessen water inslaan, maar het beste haal je ook een waterfilter in huis, waarmee je water kunt zuiveren. Zo ben je langer verzekerd van drinkwater. Voor 29,95 heb je al een waterfilter waarmee je met een gerust hart water uit de rivier kunt drinken de Waterfilter LifeStraw , de Steripen Traveller Mini Waterzuiveraar (89 euro)  is erg compact en zuivert snel, maar er zijn ook duurdere waterfilters of goedkope zuiveringspilletjes te koop. Let bij ingeslagen flesjes water wel op de houdbaarheid, want ook water is niet eindeloos houdbaar. Om deze reden is het ook niet zinvol zelf flessen met water te vullen.

Lang houdbare voeding

Als je voedsel gaat inslaan kijk vooral naar voeding die lang houdbaar is. Het handigste is om deze voeding op te maken als de tijd nog net niet verstreken is. Dan de voorraad weer aan te vullen voor de volgende paar jaar. Vergeet ook vooral de peulvruchten niet je kan ze lang bewaren en ze zitten vol vitamine en eiwitten. In de outdoorshops kun je ook voeding kopen die 3 jaar goed blijft, maar het is niet goedkoop om hier een flinke voorraad van in te slaan.

Energie voor warmte, koken, licht en benutten techniek

In geval van een ramp of een aanslag kan de elektriciteit uitvallen.  Een zonnepaneel met een universal inverter kan een oplossing bieden om toch wat stroom te hebben, een kookpit, een lamp, radio of laptop kunnen even draaien op de zon. Een generator kan ook een oplossing bieden, maar dan moet je ook weer brandstof hebben.

goalzeropower

Een mooie oplossing is de plug and play energie van een Goal zero  (verkrijgbaar in diverse uitvoeringen van 239 – 1900 euro). Je kunt deze noodgenerator opladen via je stopcontact, maar natuurlijk ook met zonnepanelen. Je kunt er apparatuur en stekkers rechtstreeks inpluggen. Niet alleen voor wanneer de nood aan de man is en je koelkast of ketel anders uitvalt, maar ook om energie te bezuinigen of op de camping kan dit een oplossing zijn om je laptop of radio draaiende te houden. Handig om minder afhankelijk te zijn van het net, zeker als het reguliere aanbod niet meer stabiel is. biolite-kookvuur

Behalve het gebruik van alternatieve energiebronnen is het natuurlijk ook handig om vuur te kunnen maken. Met vuur heb je warmte en kun je koken, water verwarmen etc. Een simpel magnesium vuurstaafje is niet duur in aanschaf, maar garandeert na wat oefenen wel dat je altijd beschikt over vuur en dus in staat bent jezelf te verwarmen. In de outdoorwinkels zijn diverse vuurstaafjes te koop. Bijvoorbeeld deze coghlan magnesium vuurstaaf voor 14,95 euro.

Ook mooi is de Biolite, een kookpot waarmee je met een paar takjes niet alleen een schoon vuurtje kunt stoken om op te koken, maar ook meteen stroom opwekt om je telefoon e.d. op te laden. Natuurlijk moet je niet verwachten dat je hiermee je smartphone in een kwartiertje hebt opgeladen, maar het werkt.

Natuurlijk kan ook een flink voorraadhok met hout of zakken houtskool of een gasbrander (met brandstof) geen kwaad.

Persoonlijke hygiëne

Erg belangrijk is de zorg voor je persoonlijke hygiëne. WC-papier, toiletartikelen zoals zeep, tandpasta en tampons, maar ook schoonmaakmiddel, afwasmiddel/vaatwastabletten en wasmiddel. Behalve de dagelijkse verzorgingsproducten is het ook slim om een eerste hulp kit te hebben met verbanden, alcohol, Norit (samen met een koffiefilter ook handig voor het filteren van je water, zo kun je zelfs je eigen urine drinken) warmhouddeken etc.

Geld: contanten, zilver en goud

Geld is belangrijk, maar wat als de elektriciteit uitvalt, de banken dicht zijn en je niet bij je geld kan. Kortom zorg voor wat geld of goud en zilver. In tijden van oorlog en terrorisme kan water van een nog veel grotere waarde zijn dan geld, maar het is goed om geld achter de hand te hebben. Het kan dienen als ruilmiddel of zorgen dat jij wel kunt betalen als de digitale rekeningen niet bruikbaar meer zijn. Ook buitenlandse valuta zoals de dollar.

Wees zuinig

Spaar nu, en wees zuinig, wie weet kan je het nodig hebben. In een crisistijd stijgen de prijzen enorm. Spaargeld kan je in staat stellen de spullen te kopen die je nodig hebt of voor het kopen van een stuk grond.

Grond & zaden

Grond kan van hele grote betekenis zijn in overleven, met grond kun je zaaien en oogsten. Dus zorg ten alle tijde dat je ook zaad hebt, om te kunnen zaaien en liefst ook van die rijke kokosaarde. Zaaien en oogsten betekent ook eten of ruilhandel. Niet alleen in geval van nood ook voor als er niets aan de hand is. Gezonde groenten onbespoten zijn lekkerder en maken je minder afhankelijk van de maatschappij.

Ruilmiddelen

In tijden van nood worden bepaalde middelen schaars, zo blijft alcohol bijvoorbeeld altijd een goed ruilmiddel.

Kernramp

Naast de ‘gewone’ natuurrampen kun je natuurlijk ook getroffen worden door ergere dingen. Wat nu als er een ramp is waarbij een kerncentrale is betrokken? Bij een kernramp is er een acuut gevaar voor de gezondheid en moet je of uit de buurt blijven of alles hermetisch afsluiten. Wat kun je doen? Zorg dat je direct veilige beschutting zoekt. Liefst zo ver mogelijk binnen in een gebouw, want muren beschermen beter dan ramen. Schakel alle ventilatie uit en plak luchtroosters, afzuigkap etc. af. Neem eventueel een jodiumtablet zodat je schildklier geen besmet jodium opneemt (hou het landelijke advies in de gaten, jodium slikken doe je niet zomaar) en denk aan een voedselvoorraad. De risico’s variëren afhankelijk van het weer en de windrichting. Bij regen slaat alle radioactieve stof neer naar de bodem, bij harde wind is het bereik en de besmetting veel groter. Hele gebieden kunnen dan besmet raken, waardoor er geen landbouw meer mogelijk is en ook drinkwater een probleem kan worden.

 

Op zoek naar meer tips?

Er zijn diverse interessante boeken te vinden die je helpen zelfvoorzienend te leven of te overleven in extreme omstandigheden:

Hier een link met een aantal uitzendingen van National Geographic Doomsday preppers: http://www.youtube.com/show/doomsdaypreppers

 

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *