Welke koffiemolen is de beste koop?
|Zelf je bonen malen voor een heerlijk kopje koffie? Niet tevreden over de voorverpakte koffie in de winkel? Versgemalen bonen laten de koffie nog beter tot zijn recht komen. Of je nu voor je espresso de juiste maling wilt hebben of voor je cafetière dat maakt niet uit. Met je eigen koffiemolen bepaal je dat helemaal zelf.
Wie kent ze niet? De nostalgische koffiemolen van vroeger. De echte koffieliefhebber zweert erbij. Wees niet bang: je hoeft tegenwoordig niet meer met de hand te malen want inmiddels heeft de elektrische koffiemolen ook zijn intrede gedaan. Deze zijn in diverse prijsklassen en kleuren of design voor in je keuken op het aanrecht te krijgen. Wij gebruikten eigenlijk als jaren onze kleine Krupps die redelijk voordelig is in aanschaf en lang meegaat. Een nadeel van dit soort goedkopere bonenmalers is dat ze met messen werken en de bonen gewoon in stukjes snijden. Wat dan wel? De molens met maalschijven, zoals de veel duurdere en mooie Kitchenaid artisan, zorgen ervoor dat de koffie veel egaler en rustiger gemalen wordt. Maar hier hangt wel meteen een fiks duurder prijskaartje aan. Is dat het waard of zijn er betere alternatieven?
Type koffiemaler
Er zijn een paar type koffiemolens. De goedkopere simpele malers zijn vaak voorzien van messen en snijden de bonen als het ware klein. Dit is voor gewoon huis tuin en keuken gebruik prima, maar ben je op zoek naar die optimale koffiesmaak dan kies je waarschijnlijk liever voor keramische maalstenen of nog beter: conische maalschijven, ook wel conische burr genoemd. De maling verloopt gelijkmatiger, de bonen worden niet gesneden maar geplet. Ook loopt de warmte bij goede koffiemolens tijdens het malen minder op wat de smaak ten goede komt en de koffie minder bitter maakt.
Tips voor de aanschaf van een koffiemolen
Denk eerst na over het doel. Wil je gewoon bonen fijn kunnen malen dan is een simpele molen waarschijnlijk al afdoende. Maar voor een espresso heb je bijvoorbeeld zeer fijngemalen bonen nodig. Hoe goed kan de molen aan jouw wensen voldoen? Kun je de juiste stand instellen of is het puur fijnmalen? Kun je het apparaat goed schoonmaken? Komt de koffie er goed uit of blijft deze kleven in het opvangreservoir? Maakt hij veel herrie? Blijft hij op het aanrecht staan of zet je hem in de kast en is uiterlijk minder belangrijk?
Een koffiemolen voor elk budget
- Simpel en goedkoop: eenvoudig malen zonder poespas, maar geen instellingen voor fijnheid (vaak dus ook niet geschikt voor espresso!), vaak geen maalsteen en dus iets minder voor de uiteindelijke smaak: Krups koffiemolen (24,95 euro) , Bosch MKM 6000 (29 euro), Bodum (34,95 euro). In deze prijsklasse meer kwaliteit? Kijk dan eens naar de handmaler Hario Skerton koffiemolen (46,90 euro).
- Goede prijs-kwaliteit verhouding: wel instelbaar op maalgraad en keramische maalstenen of conische maalschijf: Domo (49,95 euro), De’Longhi KG89 (53 euro) , Solis Scala Bonenmolen 166 (94,95 euro), Bodum Bistro Koffiemolen (116 -149 euro, afhankelijk van de kleur) en last but not least de Graef CM800 Koffiemolen (140 euro), duurder in deze klasse maar kan zich zeker meten met de top of the bill klasse!
- Top of the bill: Kitchenaid artisan (229 euro), Solis Caffrissima IQ 168 (265 euro), Baratza BA585 Virtuoso Bonenmolen (249 euro) en Mahlkönig Vario Home Koffiemolen (449 euro) met instellingen speciaal voor espresso, filter of French press (cafetière).
Uiteraard is dit maar een greep uit het beschikbare assortiment koffiemolens, maar binnen hun prijsklasse veel verkocht en voorzien van goede reviews.