Goede champagne kopen? Met onze tips kun je voor de dag komen!

champagne etalageToosten op het nieuwe jaar, een nieuwe opdracht, bij een huwelijk of gewoon een andere feestelijke gelegenheid. Champagne is een feestelijke bubbel om te drinken of cadeau te geven. Maar wat is nu een goede champagne?

Foto: FreeImages.com/Bren Leslie

Brut of demi-sec?

Wanneer je champagne koopt zijn er een paar zaken om op te letten. Champagne wordt aangeduid met termen als brut, brut-sec en demi-Sec. Dit geeft aan hoe hoog het suikergehalte is, waarbij demi-sec zoeter is dan brut en extra brut of brut nature dus het minst zoet. Een demi-sec champagne is vanwege het zoetere karakter dus prima te schenken bij een dessert.

Ook qua kleur is champagne er in allerlei varianten van lichtgeel en goud tot rosé. Een algemene vuistregel is dat de lichtgekleurde champagnes zachter van smaak zijn en de donkere steviger zijn en meer karakter hebben.

Champagnemerken

Als je zelf niet weet wat voor champagne je moet kopen of wat goede merken zijn om cadeau te geven. Kijk dan eens naar de volgende merken, bekend en geliefd bij een groot publiek:

  • Moët en Chandon   prijs ca. 40-60 euro
  • Veuve Clicquot een bekende champagne verkrijgbaar in feestelijke verpakking, met glazen of met bijvoorbeeld een koeljasje. Prijs ca. 40-60 euro.
    Dit jaar staat de Grande dame 2006 goed aangeschreven, maar deze is wat prijziger (123 euro ongeveer).
  • Charles Heidsiek staat ook meerdere malen in de top 10 van de jaarlijkse champagne top 100
  • Dom Pérignon 2006, een krachtige champagne met een kruidige, bloemrijke ondertoon. Te koop voor ca. 140 -150 euro.
  • Laurent Perrier , een gerespecteerd champagnehuis met smaakvolle champagnes tussen de 50 -100 euro

Alternatieven voor Champagne

Niet iedereen houdt van Champagne. Gelukkig zijn er ook alternatieven zoals bijvoorbeeld Cava en Prosecco, ook feestelijk vanwege de bubbels en gewaardeerd door een groot publiek.  Goldish blanc is ook een aanrader evenals Duitse sekt van €7,70 (Henkell Trocken). En wat dacht je van de alom geprezen Crémant de Bourgogne? Een groot aantal mensen is er verzot op en verkiest deze boven champagne, qua prijs in ieder geval een aanrader. Verkrijgbaar in de supermarkt of online voor ca. 15-20 euro.

Tip: simpel en veilig je fles openen

Natuurlijk is het leuk om de kurk te laten knallen, maar officieel hoort dit niet. Ben je onzeker over het openen van de champagnefles? Kijk dam eens naar deze handige innovatie:

Deze flesopener voor champage en mousserende wijn is te koop voor 29 euro.

Of je nu gaat voor champagne of een alternatieve bubbel, maak er een feest van!

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *