Verstoot deze braadpan de Creuset van zijn troon?

braadpannen

Het kan bijna niet waar zijn, een echte gietijzeren braadpan met de looks van een Creuset, maar dan goedkoper én (misschien wel het belangrijkste): hij kan in de vaatwasser! Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, de nieuwe braadpan van Sola heeft het allemaal in huis.

Sola braadpan

Een mooie zware braadpan in het bekende oranje of meer hippere blauw-groen, met alle goede eigenschappen die je van een degelijke braadpan verwacht. Je kunt je vlees er echt heerlijk in laten garen. Ook makkelijk is dat je hem zo in de oven schuift, dus na het aanbraden van de beenham in de pan kun je hem met pan en al in één moeite in de oven schuiven. Maar het allermooiste van deze pan is nog wel dat hij vaatwasserbestendig is. Want als er één groot nadeel kleeft aan de mooie dure braadpan is dat dit pronkstuk op je fornuis met de hand moet worden afgewassen. Dat zou het geld al meer dan waard zijn, maar daar komt de verrassing: deze pan is ook nog eens heel betaalbaar. Voor de helft van het geld haal je dus meer gemak in huis met de Sola pan. Een braadpan van 24 cm doorsnede is nu te koop bij Fonq voor nog geen 54 euro! Maar je kunt ook voor het grotere of kleinere broertje kiezen.

Als je dan toch een nadeel moet bedenken is het wellicht dat de buitenkant van de pan iets kwetsbaarder is en hij een klein beetje meer onderhoud nodig heeft, omdat je het randje af en toe in moet vetten. En natuurlijk is hij (zoals elke gietijzeren braadpan) vrij zwaar. Persoonlijk vinden we dit niet bezwaarlijk, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Wil je toch een gietijzeren braadpan, maar dan een lichtere variant? Kijk dan eens naar de Greenpan Featherweights, oké dat is geen echte gietijzeren pan, maar dat ruimt wel makkelijker op in je kastjes. Wil je wel echt gietijzer, maar is het hanteren daarvan eigenlijk te zwaar? Kijk dan eens naar de Creuset met een licht deksel: de Creuset Faitout.

Creuset Faitout

Deze braadpan is het zusje van de originele Creuset en heeft namelijk een plaatstalen deksel. De pan is dan nog steeds van zware kwaliteit, maar het deksel is veel makkelijker te hanteren. Ook fijn is dat deze versie van de Creuset, goedkoper is dan het origineel, maar wel geschikt is voor alle kookbronnen, inclusief de oven. Hij bakt stooft goed de bodem geleid de warmte zeer regelmatig, de bodem van de pan is al wel aardig verkleurd maar dat hoort een beetje bij dit soort pannen. Wij hebben deze pan al jaren in gebruik en vinden hem erg fijn. Het enige nadeel is dat hij niet in de vaatwasser mag. Hij is wel goedkoper dan de originele Creuset, maar nog steeds niet goedkoop met 118 euro voor de 24 cm doorsnede pan. De pan is er in het zwart en klassieke oranje-rood.

Ander kleurtje?

Wil je liever kiezen uit meer kleuren? Dan kom je al snel bij de originele Creuset uit. Wil je meer kleur, maar toch het gemak van de vaatwasser? bk braadpanKijk dan eens naar de nieuwe BK Bourgogne braadpannen. Die hebben we zelf nog niet getest, maar we verwachten dat deze niet onder zal doen voor de Sola pan. Gezien het prijskaartje kan deze het op prijs-kwaliteit nooit winnen. Ze zijn met 162 euro voor 24 cm doorsnede niet heel goedkoop, maar wel in allerlei hippe kleuren verkrijgbaar én ze mogen (in tegenstelling tot de Creuset) ook in de vaatwasser dus een volwaardig alternatief. Maar vind je je kleuren van de Sola mooi dan kunnen we deze alleen maar van harte aanbevelen!

 

Conclusie: We gebruikten al jaren de Creuset Faitout naar volle tevredenheid. Soms lieten we hem uit gemak (vanwege de vereiste handwas) voor de alledaagse gerechten even staan, maar nu we ook de Sola pan hebben aangeschaft is er geen enkele drempel meer om hem voor elke maaltijd te gebruiken.  Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten en hij kan net als een huis-tuin-en-keuken braadpan in de vaatwasser, maar biedt net dat beetje extra kwaliteit. Kortom een goede keuze!

 

 

 

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *