Zo krijg je het raam wel streeploos schoon

Ramenzemen kan heel frustrerend zijn. Het is met onze grote glazen puien achter veel werk, vaak een hoop geknoei met water en teleurstellend als je na afloop nog steeds allerlei strepen ziet (vooral als de zon er op schijnt). Dat moet toch beter kunnen. Na het testen van een goedkope Dirt devil raamwisser van het Kruidvat zijn we op zoek gegaan naar een kwalitatief betere variant. Want potentie had het apparaat zeker, maar perfect was het nog niet.

Waarom niet op de ouderwetse manier ramen zemen?

Natuurlijk kun je ook je ramen op de ouderwetse manier zemen. Bijvoorbeeld met een ui in het water of drogen met een prop kranten. Maar in de praktijk is dat toch niet altijd fijn. Spiritus kan op den duur een blauwe gloed aan je glas geven, kranten hebben we door de digitalisering niet altijd meer in huis en uien in het water gooien is ook niet helemaal je van het. Met een microvezeldoekje napoetsen kan wel, maar is bewerkelijk en wordt door de experts toch afgeraden.

De voordelen van elektrische raamwissers

Het inzepen van een raam is vaak niet het grootste probleem, de moeilijkheid zit hem vooral in het streeploos drogen van het raam en laat daar die elektrische wisser nu eens goed in zijn. Bovendien voorkomen ze een kliederboel op je vensterbank of vloer, omdat ze het water opzuigen. Wel is er verschil in wissers en hangt het van het type af of je ze ook zijwaarts kunt gebruiken.

De top 5 raamwissers

AEG Window Cleaner WX7-60CE1

De AEG WX7-60CE1 is fijn in gebruik omdat het een vrij stil apparaat is, niet te zwaar en een prima accuduur van zeker een uur. Ook het opladen gaat vrij snel in ruim 2 uur ben je weer volledig op sterkte. Het panel van de Consumentenbond beoordeeld hem met een 7,8 en geeft credits voor niet druppelen en fijne hanteerbaarheid, Kieskeurig geeft een 8,3. De prijs voor de AEG is wel aan de hoge kant maar de reacties op het (nog duurdere) broertje zijn vele malen beter. Dus ondanks de goede testscore kun je beter nog iets dieper in de buidel tasten en de AEG WX7-90B2BE aanschaffen, dan heb je een langere accuduur en het best reviewed (2x)  product dat bij Kieskeurig.nl met een 8,5 wordt beoordeeld.

AEG WX7-60CE1 : 70 euro (Coolblue)
AEG WX7-90B2BE  : 90 euro

Vileda raamwisserVileda WindoMatic

Deze raamwisser maakt volgens de consumentenbond je ruiten het beste streeploos schoon. Qua prijs is dit zeker een aanrader, met 40 euro is hij namelijk vrij goedkoop (een sprayfles moet je wel los bijbestellen). De accu gaat 40 minuten mee en is in 3,5 uur weer opgeladen. Consumentenbond geeft een 7,8 en gezien de lovende recensies van gebruikers op de winkelpagina’s kun je hier niet zo snel een buil aan vallen.

Vileda WindowMatic: 40,59 euro (Bol)

Black&Decker RaamwisserBlack&Decker (WW100-QW)

De ruitenwisser van Black&Decker ziet er mooi uit maar scoort in vergelijking met de andere wissers niet heel hoog. Meer strepen en druppels en met bijna anderhalve kilo ook vrij zwaar, maar nog steeds lichter dan de Leifheit. De accu gaat ook niet heel lang mee, een half uur en kost wel 4 uur om op te laden.

Black&Decker (WW100-QW): 66 euro (bol)

 

KarcherKärcher Window Vac WV 2 Premium plus

De Kärcher is net niet de stilste, maar wel van prima kwaliteit. De accuduur is met 25 minuten wel erg kort, maar gelukkig is de wisser binnen 2 uur opgeladen. Er worden standaard 2 maten wissers en een sprayles meegeleverd. De Karcher krijgt van een consumentenbond een 7,4. De reacties van gebruikers zijn wisselend. Qua werking is het appraat perfect, maar er blijken vaak problemen met de accu of de steel te zijn. Kärcher heeft ons dus niet echt kunnen overtuigen.

Kärcher Window Vac 2 Premium: 58,99 euro (Coolblue)

 

Leifheit ramenwisserLeifheit Raamzuiger

De leifheit heeft een goede accuduur die in plaats van een half uur bijna een uur meegaat. Wel is deze raamwisser met zijn 2 kilo vrij zwaar en dat werkt niet voor iedereen even prettig, bovendien houdt hij niet zo fijn vast in vergelijking met de andere wissers. Ook maakt hij meer herrie en werkt zijwaarts niet zo goed en zijn de hoeken lastiger te zemen. Wel is het praktisch dat hij vanzelf op stand-by springt als je hem niet gebruikt om vervolgens weer vanzelf te beginnen als hij het raam raakt. Een sprayfles moet je los bijkopen. Het is niet zo gek dat de Leifheit in de testen niet zo hoog scoort en ook gebruikers klagen over condens die er zijwaarts uitspuit en gebrek aan zuigkracht. Wat ons betreft geen winnaar, maar op zich prima bruikbaar.

Leifheit Raamwisser: 54,59 euro (Fonq)

Met steel kun je de bovenstaande ruitenwissers ook gebruiken, maar de ervaringen zijn daar minder positief mee. Het is lastig om de juiste druk uit te oefenen.

Ecovacs Winbot W950 – Robot Ruitenreiniger

Ecovacs raamrobotDe techniek staat ook niet stil dus is er tegenwoordig ook al een raamwisser robot. Handig voor als je er zelf niet goed bij kunt! De Winbot zuigt zich vacuüm op de ruit en kan zelf de weg vinden over je ruiten. Hij is bruikbaar voor binnen en buiten en heeft sensoren voor oneffenheden en gekke vormen. Natuurlijk betaal je wel wat voor zo’n robot, maar de recensies beloven mooi resultaat dus wij zijn erg benieuwd of iemand hem al heeft getest. Zo ja dan horen we graag je bevindingen. Mochten we onszelf toch niet kunnen beheersen om deze raamrobot uit te proberen dan plaatsen we later een review.

Ecovacs Winbot W950: 399 euro (Bol)

 

Kortom genoeg keuze in raamwissers!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *