Onze 8 toptips tegen ruzie op de achterbank

autoreis_vakantieEen lange autorit naar je vakantiebestemming, kan best een opgave zijn met kleine kinderen in de auto. Ruzies en verveling liggen al snel op de loer, maar gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden genoeg om een lange rit zorgeloos door te komen en stressvrij te arriveren op je bestemming (filevrij kunnen we natuurlijk niet garanderen).

 

Onze top tips voor een tevreden achterbank

1. DVD-speler

Salora portable DVD-speler autoIs het de moeite waard om zo’n ding aan te schaffen? Absoluut! Wij hebben lang getwijfeld, maar het blijkt met stip op één de beste manier om de tijd te doden in de auto. Met twee schermen en een leuke nieuwe film (kan met schijf of USB-stick) ben je zo ruim een uur verder (of meer als ze nog iets willen kijken). Bij ons gaan de schermen er pas in na de eerste goede stop dus een hele mooie break in de rit. Wij hebben de Salora DVP 7748 DUO hiermee kun je eventueel ook twee verschillende films mee kijken en kun je er ook simpele spelletjes op spelen (controllers + spellen meegeleverd), maar de spelletjes zorgen wel voor een kakofonie aan geluid achter je hoofd wanneer ze geen koptelefoon gebruiken. Ook handig is dat je de stekker in de sigarettenaansluiting van de auto kunt steken zodat de accu niet leeg is halverwege een tweede film. Het geluid is niet extreem hard dus bij een lawaaiige auto wellicht te zacht, maar onze kids zijn er helemaal happy mee dus geen klagen.

2. Leesvoer

Een lange rit kan niet zonder eenvoudig leesvoer. Bij ons zijn altijd de tijdschriften zoals van Lego, Donald Duck, Thomas de trein, Stoer! etc. favoriet. Laat ze lekker zelf wat dingen uitzoeken in de winkel (en pas lezen als je weggaat natuurlijk 🙂 of koop een stapel op marktplaats of bij de kringloop. Boekjes en strips kun je niet genoeg meenemen. Als ze zichzelf kunnen vermaken heb je er als ouder alleen maar minder werk aan. Een aanvulling op het zelf lezen kan ook een luisterboek zijn. Er zijn erg veel luisterboeken verkrijgbaar. Snuffel maar eens rond bij de sectie luisterboeken van bijvoorbeeld bol.com. Ook bij het Kruidvat verkopen ze regelmatig luisterboeken voor kinderen.

3. Verrassingen

Lego minifiguur verrassingszakjeKoop een paar kleine verrassingscadeautjes die je op bepaalde momenten uitdeelt (bijvoorbeeld bij het passeren van een grens, na x kilometer of als het even minder gezellig dreigt te worden). Je kunt hier van te voren een soort strippenkaart voor maken of het juist geheim houden (dan is het een echte verrassing en hoeven ze niet eindeloos te wachten). Bij ons gaven we de laatste rit na het passeren van de grens elk een pakje Pokémonkaarten. Zo hadden ze eerst iets om naar uit te kijken, vervolgens waren ze even zoet met uitpakken en daarna konden ze onderling vergelijken en eventueel ruilen. Groot succes, want ze waren er zeker een half uur mee zoet. Kijk hierbij naar iets wat ze leuk vinden en ook in de auto iets mee kunnen, maar iets nieuws is al snel verrassend. Laat ook niet de hele reis op iets wachten, want door wachten lijkt de tijd alleen maar langer te duren en dat wil je juist niet (dan gaan ze elke 5 minuten zeuren of ze het nu al krijgen :). Ideetjes: rages van het moment (zoals pokémonkaarten/voetbalplaatjes), lego minifiguur of van Playmobil, schetenkussen (als je het aankan dat qua geluid steeds te moeten aanhoren), kleine spelletjes zoals schuifpuzzeltjes/rubiks cube/behendigheidsspelletjes, raamstickers,  etc.  Natuurlijk kun je ook zelf creatief zijn met verrassingen, het hoeft helemaal niet duur te zijn, de verrassing zelf is eigenlijk het grootste cadeau. Je kunt ook grotere dingen voor onderweg doseren door niet meteen te geven

4. Tekenplezier

Tekenen vinden veel kinderen ook leuk om te doen. Dit kan makkelijk in de auto. Met magnetische tekenborden, gewoon met potloden of  bij peuters/kleuters zijn ook de speciale boekjes met uitwisbare bladen (zoals schrijfletterkaarten) populair. Vooral handig is het dat deze stiften ook geen vlekken geven op je autobekleding.

5. SpelletjesZoek de verschillen

Er zijn best veel spellen te vinden die je in de auto kunt doen. Je kunt ook een bingokaart maken (of kopen), leuk vonden wij ook de reiseditie van het spel ‘zoek de verschillen‘ waarbij je met uitwisbare stiften op de kaarten kunt aankruisen en er ook onderlinge wedstrijdspellen van kunt maken. Maar je kunt ook een simpele schuifpuzzel, woordzoeker of zo meenemen (als ze dat leuk vinden) of gewoon ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet..’

6. Tablet

Ook een tablet is natuurlijk goed hanteerbaar in de auto. handig zijn die kleine 7 inch tablets, voor kleine kinderen zijn deze goed te hanteren. Denk er wel aan dat niet alle spelletjes zonder wifi werken. Je kunt ook een mobiele wifi hotspot gebruiken, dan heb je overal (in de auto, op de camping) wifi tot je beschikking (met een datakaart uiteraard). Qua apps kun je natuurlijk eindeloos veel dingen er op zetten, van spelletjes tot tekenen. Wij hebben twee goedkope 7 inch tablets van Samsung voor de kids en die zijn tot nu toe onverwoestbaar gebleken (meerdere valpartijen overleefd) natuurlijk geen high end, maar onder de 150 euro dus prima prijs en voor de kids uitstekend (hooguit te snel vol : ), fijner dan de goedkope varianten uit de speelgoedwinkel.

7. Comfort

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is oh zo belangrijk. Zorg dat ze lekker kunnen zitten, zelf bij een flesje drinken kunnen, tissues of hun boekjes. Misschien een zacht nekkussentje om even tegen weg te dommelen, lekker zittende kleding etc. Natuurlijk op zijn tijd wat te eten en snoepen, gedroogd fruit of iets hartigs kan ook lekker zijn onderweg. Maar ook de temperatuur in de auto is belangrijk.

8. Win tijd

De kunst is om dingen te vinden waar ze in de auto iets mee kunnen, iets om te doen, over na denken of iets om naar uit te kijken (zolang dat het wachtgevoel niet versterkt). In het begin kun je het beste afwachten en kijken hoe lang ze zichzelf kunnen vermaken met wat ze hebben meegenomen. Dan kun je eventueel nog uitstellen naar een overzichtelijk dichtbij moment door aan te geven dat ze iets krijgen als je de grens over gaat of dat straks als er een stop is gemaakt.

 

Conclusie: een lange autorit met kinderen kan prima

Het gaat er om een lange reis overzichtelijk te maken.  Door de reis in te delen in blokken met activiteiten weten ook kleine kinderen waar ze aan toe zijn.  Met hulpmiddelen kun je steeds op een dood moment voor afleiding zorgen zodat ze even de tijd vergeten en er niet aan denken hoe lang het allemaal duurt (of erger nog ruzie maken). Het hoeft niet altijd iets duurs te zijn, soms is verzinnen van een spel of het uitdelen van iets te eten al genoeg.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *