Koffiezetten met de cafetière, heerlijk!

cafetiere-koffiemolenEcht lekkere koffie maak je met een cafetière. Niks geen duur koffieapparaat, filters of cups nodig, maar op een gemakkelijke manier koffiezetten waarbij de smaak van je koffie echt naar boven komt.

Na de Senseo zien we dat veel meer mensen steeds meer kiezen om op een andere manier koffie te gaan drinken. We zoeken het gemak van snel en eenvoudig, maar dan wel met een lekkere smaak of dat authentieke gevoel. De machines die verse bonen malen, maken hun opmars tot in de keuken, maar dit zijn veelal grote en dure apparaten die ook nog eens herrie maken. Terug naar de filterkoffie dan maar weer? Of is er een alternatief?

Jazeker, er zijn nog meer mogelijkheden om snel een kopje koffie te zetten van goede kwaliteit. Eén daarvan is koffiezetten met de cafetière. Het is misschien even wennen, omdat het anders gaat dan je gewend bent. Je kookt eerst water alsof je thee zet, maar met een beetje aandacht tover je dit uiteindelijk om in een heerlijk kopje zachte koffie. Meer beleving van je koffiemoment en op een makkelijke manier een stukje slowcoffee ervaren. Je hebt geen losse filters nodig en hierdoor blijft er veel meer smaak over van de koffie. Je doet de koffie in je cafetière en schenkt het water hier bovenop, even voorzichtig roeren en dan duw je met de press de koffie naar beneden – vandaar dat het ook wel een French press wordt genoemd. De koffie uit een cafetière is overigens niet te vergelijken met een snelfilter kop koffie. Ze is veel zachter van smaak, minder bitter.

Bijkomend voordeel is dat je geen extra’s nodig hebt zoals koffiefilters of cups. Fijn idee dat we nu duurzamer koffie zetten en filters uitsparen. Voor wie weinig ruimte heeft in de keuken is de cafetière ook een aanrader. Deze zet je zo in de kast en hoeft niet op je aanrecht te staan. Voor de buitenmensen en kampeerders zijn er diverse roestvrijstalen varianten te verkrijgen.

Hoe zet je koffie met de french press?

De koffiekan de cafetiere bestaat uit de kan zelf en een dop met daaraan vast de knop de press. Dit is een soort zeef die je tijdens het koffiezetten naar beneden duwt en de koffiedrap onder in de kan houdt. Dit is eigenlijk het hele basisprincipe van de cafetiere. Je gebruikt het beste niet te fijn gemalen koffie

Stap voor stap koffiezetten met de cafetière:

  1. Kook water
  2. Zorg voor een schone, droge en warme cafetière.
  3. Schep middel grof gemalen koffie in de kan, ongeveer 7 gram per kopje koffie (vaak zit er een maatschepje bij)
  4. Giet er het water op dat net van de kook af is.
  5. Roer nu even voorzichtig door. Wij roeren hem altijd even door met een houten lepel , zodat het koffie aroma goed tot zijn recht.
  6. Doe deksel op de kan, ook om zijn warmte te behouden. Deze laat je vier minuten ongeveer trekken, iets korter als je fijngemalen koffie hebt.
  7. Duw de press naar beneden waardoor je koffiedik onder in de kan blijft. De koffie wordt nu van het gruis gescheiden en is klaar om gedronken te worden.
  8. Lekker is het ook om even je kopje om te spoelen met heet water uit de waterkoker zo is je kopje lekker warm en blijft je koffie ook warmer. Houdt er wel rekening mee dat er een klein beetje koffiegruis onderin je kopje overblijft, dus niet tot de bodem leegdrinken!

Je zult ook zien dat de koffie ook een andere kleur heeft dan een filterkoffie of de senseo, ze is bruiner van kleur. Dit kan natuurlijk ook verschillen per koffiesoort. Voor een heerlijke koffiesmaak raden we aan om bonen te gebruiken die je zelf maalt. De smaak hiervan is veel lekkerder. Dan van de snelfiltermalingen die lang van te voren zijn gemalen en verpakt. New york koffie is erg lekker.

Tip: Koop je koffie in grote hoeveelheden? Koffiebonen kun je in de vriezer bewaren om langer goed te houden en zo blijft ook de smaak van de koffie beter behouden.

Wat voor cafetière kun je het beste kopen?

Ze zijn in allerlei soorten en maten te koop. Het leuke is dat ze ook niet extreem duur hoeven te zijn. Het verschil zit hem vooral in de kwaliteit en design. Natuurlijk beïnvloedt dit ook een stukje van het gemak, de smaak en beleving. Maar voor een paar tientjes heb je al een mooie. Bodum is marktleider op het gebied, maar ook Bialetti, D.E., Weis en Randwijck verkopen prima cafetières voor een schappelijke prijs. Je kunt ook nog kijken naar eigenschappen zoals dubbelwandig en vaatwasbestendig. Ze zijn een lust voor het oog en leuk om op tafel zetten als je met vrienden en familie aan de koffie gaat of leuk om als cadeau mee te nemen. De koffiebeleving wordt ook anders ervaren en past prima in de trend van slow living. Cafetières zijn leuk om te geven zeker wanneer je er ook nog een met zorg uitgezocht koffie pakketje bij doet.

Een cafetière met papieren filter is gezonder!

Naar aanleiding van het televisieprogramma Broodje gezond, zijn we toch nog eens gaan rondkijken naar alternatieven voor de metalen filters. Bij een metalen filter komt er namelijk teveel cafestol in de koffie en dat kan bij echte koffieleuten het cholesterol flink verhogen. Wij willen liever een gezond kopje van het zwarte goud drinken, maar houden ook van de smaak van de press. Zijn er ook cafetières met papieren filters te verkrijgen? We gingen op onderzoek uit en kwamen uit bij de slow coffeemakers en vonden de volgende prima alternatieven:

AeropressAeropress (ideaal voor 1-2kopjes) : Een uit drie delen bestaand kunststof apparaat. Een filter, een reservoir, de press. Je krijgt er meteen accessoires en een grote voorraad filters bij (ook los is de prijs voor deze filters nog redelijk).
De eerste keren liepen we nog wat te rommelen om de ideale zetmethode te vinden, maar na een paar keer is dit toch wel een handig apparaat. Vooral het schoonmaken gaat vele malen handiger en sneller! Ook voor de vakantiegangers geen slecht alternatief om even snel een heerlijk vers kopje koffie te zetten, met een net vers gehaald croissantje bij de lokale Franse bakker. Voor één kopje koffie een snel en handig apparaat, voor twee kopjes iets meer werk, maar vergelijkbaar met een reguliere cafeti~ere. Er zijn twee zetmethodes: normaal of omgekeerd (dan loopt er nog niets door). Voor twee kopjes doen wij het als volgt:

Tip: gebruik een waterkoker met instelbare temperatuur voor meer controle over het koffieresultaat

  • Kook vast water, ideaal is water van 85 graden
  • Doe het filter in de dop en schroef deze er op, maak het filter nat door er vast wat heet water op te schenken en door te laten lopen.
  • Schep de koffie in de press (op het filter) en schud even zodat het goed verdeeld is en zet de Aeropress op een kannetje of grote mok (tip: gebruik de kan van je andere cafetière).
  • Schenk nu een klein beetje water op de koffie (30 ml) en sluit de koker af met de press (door het vacuüm drupt niet alles meteen door), druk nog niet te ver door.
  • Schenk nu de koker vol tot 4, roer even kort en doe de press er op om de koffie te laten trekken. Duw nog niet door, je kunt nu nog water bijschenken als het te weinig is (press bovenin laten zodat je hem voorzichtig weer er af kunt halen). Tevreden met de hoeveelheid en sterkte? Duw dan de press naar beneden en klaar is je koffie!
  • Schoonmaken? Schoef de dop los en duw de press door zodat de koffie compleet met filter als compact pakketje in je afvalbak ‘schiet’.

Chemex slow coffeeAls alternatief kun je ook kiezen voor Slow koffiezetters zoals de Chemex. Deze kannetjes (verkrijgbaar in verschillende formaten) geven ook een filter koffie die je opschenkt. Het voordeel van de Chemex is dat als je visite hebt of je na het eten nog even een heerlijk kopje koffie wil zetten voor je gasten je deze aan tafel kunt bereiden. Een extra dimensie aan het koffiemoment. Ook nog eens een redelijk betaalbaar moment. Wel zijn deze filters veel prijziger!

HarioWil je dit moment echt een beleving laten worden dan kies je voor een geheel eigen wijze van koffie maken, zoals bijvoorbeeld met de producten van Hario, de sommelier coffeeheater of de veel duurdere Hario beamheater. Dan zet je wel een echt koffiemoment neer voor de gasten, koffiedrinken wordt zo veel meer een belevenis. Als je een heerlijk koffietafel maakt weer eens wat anders dan de high tea, dan zijn dat soort apparaten van Hario wel de eye catcher en de koffie belevenis van de middag of de avond.

Waar te koop?

In de betere winkel met huishoudelijke artikelen, maar ook eenvoudig online te bestellen. Klik hier om het aanbod van cafetieres bij Fonq, Bol te bekijken. Liever gezonder? Kijk dan eens naar de Aeropress of Slow coffee.

Koffiebonen

Omdat filterkoffie vaak te fijn gemalen is en minder toevoegt aan de koffiebeleving, kiezen veel cafetièregebruikers er voor om hun eigen bonen te malen. Zo kun je zelf kiezen hoe grof de maling moet zijn en je ideale kopje koffie zetten. Wil je dit doen, vergeet dan niet om ook een koffiemolen aan te schaffen. Wees niet bang je hoeft tegenwoordig niet meer met de hand te malen want tegenwoordige zijn er elektrische koffiemolens. Deze zijn in diverse prijsklassen en kleuren of design voor in je keuken op het aanrecht te krijgen. Meer informatie over koffiemolens lees je in ons artikel ‘welke koffiemolen is de beste koop‘.

Kortom, zoek je de ultieme koffiebeleving? Wil je een lekker kopje koffie zetten met een goede smaak? Of zoek je gewoon een mooi cadeau voor een koffieliefhebber? Denk dan een aan de cafetière, de manier om zonder koffieapparaat te genieten van een ultiem koffiemoment!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *