Review: fitnessbike Cannondale CX Speed

Cannondale CX speedHoe rijdt de fitnessbike van Cannondale? Is het een fiets die je graag uit de schuur haalt? En met plezier op fietst? De Cannondale CX speed wordt neergezet als een werkpaard, een prima trainingsfiets voor de wintermaanden als het weer te slecht is voor je racefiets, maar ook de perfecte partner voor woon-werkverkeer. Kan deze fiets de test doorstaan en zijn naam waarmaken?

In deze review de ervaringen na twee jaar intensief gebruik.

 

Het merk: Cannondale

Cannondale is een gerenommeerd Amerikaans merk van mountainbikes en racefietsen.  Wielrenners Nibali en Sagan hebben beide voor de Cannondale ploeg gefietst.  De CX speed is één van de goedkopere modellen, maar dat doet vaak niets af van het plezier wat je met zo’n soort fiets kunt hebben. De fiets valt in de categorie fitness bikes, maar wordt ook wel eens weggezet als een racefiets met een recht stuur. Qua type wordt hij gepositioneerd als een werkpaard. Een prima trainingsfiets voor in de wintermaanden, maar ook een perfecte partner voor woon-werkverkeer.

Het uiterlijk

Het eerste wat opvalt is zijn uiterlijk: zwart met rode en witte accenten. Een stoere fiets, waarbij het rode metallic balhoofd en de roodmetallic afwerking onder het zadel en bij de bevestiging van de spaken de fiets net dat beetje extra uitstraling geven. De lasnaden zijn netjes weggewerkt, zoals we van Cannondale gewend zijn. De witte velgen steken mooi af bij het zwart rode frame. Echter na twee weken flink slecht weer zijn die mooie witte velgen natuurlijk ook zwart.

Versnellingen

Meer dan de helft van de versnellingen gebruik je niet in Nederland, de fiets heeft 3 bladen voor en negen achter, ofwel 27 versnellingen. De nieuwere versie heeft gelukkig nog maar twee bladen voor, wat het gewicht van de fiets ook weer iets lichter maakt. Onze fiets is uitgerust met Shimano alivio. De kabels zijn helaas niet allemaal in het frame weggewerkt wat de fiets gestroomlijnder had gemaakt.

Vergeleken bij een racefiets zijn de versnellingen maar pover en verloopt het schakelen iets minder soepel. Relatzadel-cannondaleief grote handels op het stuur. Deze fiets schakelt niet als een Ultegra of een shimano 105, maar dat kun je ook niet verwachten bij dit prijsmodel.

Zit de fiets comfortabel?

De fiets is eigenlijk gezien het model zeer comfortabel. Als eerste valt op dat het standaard Cannondale zadel lekker zit. Je kan lekker naar achteren zitten, maar als de weg naar beneden gaat, bergafwaarts schuif je ook weer gemakkelijk naar voren toe. De fiets zit niet vermoeiend en zeker voor woon-werkverkeer is het een heerlijke zit.
De pedalen zijn vrij breed. Bij een beetje te hard fietsen of rare manoeuvres die je in een drukke stad nog wel eens moet maken, raak je nog wel eens een stoeprand, waardoor je uit balans kunt raken. Ons advies is dan ook de pedalen te vervangen voor een smallere variant, of voor een paar SPD pedalen.

 

Hoe stuurt de fiets ?

De fiets stuurt gemakkelijk, de fiets laat zich gemakkelijk door het verkeer heen leiden. Ook bij hogere snelheden stuurt de fiets fijn. Het rechte stuur is lekker hanteerbaar en niet zo heel breed zoals je op vele mountainbikes wel ziet. Door deze breedte voelt het snel en wendbaar en kun je makkelijk door het drukke stadsverkeer manoeuvreren.
In de bochten blijft hij redelijk stabiel. Ook bij hogere snelheden.  Alle quick speed fietsen zijn uitgerust met een carbonvoorvork wat het sturen echt comfortabel en licht maakt. De Schwalbe banden zorgen ervoor dat je lekker, en weinig lek rijdt. Ideaal dus voor woon werkverkeer. Door de al eerder genoemde pedalen raak je nog wel eens een kantje of een stoepbrandje, maar door het heerlijke stuurgevoel kun je dit altijd wel weer gemakkelijk corrigeren.
Er zit geen vering op de fiets. Op zich geen probleem want door vering verlies je op de weg vaak ook weer wat snelheid. Ook de zadelpen is niet geveerd. Als je voor een geveerde fiets gaat zul je voor een ander model moeten kiezen.

Snelheid

Het is geen racefiets of speed pedelec (lees hier de review van de Sparta Ion ESpeed), maar een doorgewinterde fietser haalt ook met deze fiets snelheden van boven de dertig kilometer per uur. Gemiddelde snelheid ligt tussen 28-30 km/uur. Bij hogere snelheden blijft de fiets lekker rijden en kun je met wind in de rug soms bijna de de vijftig kilometer per uur aantikken. Het is een echte road bike, maar voor echte off the road tracks niet aan te raden. Een beetje modder kan de fiets prima aan, maar het is geen mountainbike.

Sneeuw gaat prima, maar ook daarvoor zul je veiliger of comfortabeler voelen op een mountainbike die voor dat werk is uitgerust. Er wordt wel geadverteerd met de snelheid van een racefiets, maar laat u niet verleiden door deze woorden.  De Quick speed CX is een fitnessbike en geen racefiets met een recht stuur zoals hij weleens wordt genoemd. Met de racefiets zijn we gemiddeld acht minuten sneller op een traject van 15 km.

Onderhoud en duurzaamheid

Het is een fiets die wel vraagt om wat onderhoud, zeker als je gewend bent aan bijvoorbeeld een hybride met een kettingkast en naaf. Bij deze fiets is alles open dus als je vaak door de regen fietst, of als er weer eens gestrooid is merk je dat met name de ketting, tandwielen en derailleur meer onderhoud nodig hebben. Dit geldt uiteraard ook voor andere fietsen met een open kettingkast. En pekel is voor elke fiets funest.

De fiets is stevig en robuust, bij normaal onderhoud (af en toe schoonmaken en smeren) kun je er probleemloos jaren mee fietsen. Na meer dan 10.000 kilometer gefietst te hebben, zijn de banden en ketting nu toe aan vervanging. Meer dan de gebruikelijke slijtage heb ik niet ervaren.

Levering

cannondale-quickspeed-cx

De Cannondale Quick Speed is al verkrijgbaar vanaf 799 euro

De fiets wordt kaal geleverd dus zonder spatbordjes, verlichting en zonder fietscomputer. Maar dat mag de pret niet drukken. Deze onderdelen zijn voordelig aan te schaffen en eenvoudig te monteren.  Zeker bij gebruik voor woon-werkverkeer zijn een paar eenvoudige spatborden geen overbodige luxe. Wel is het een aanrader om fietskleding te dragen en niet in je pak op een fiets als dit te gaan rijden.
Want je zal zien dat de snelheid en het plezier van het fietsen zweetdruppels op het voorhoofd en de rug zullen toveren.

Gemiddelde prijs van de Cannondale Quick Speed is rond de 799 Euro of tot rond 1900 euro voor de carbonversie. Voor de dames is er een damesvariant beschikbaar.

Waar te koop?

Aangezien er inmiddels nieuwere modellen op de markt zijn, is het nog lastig de gewone cx te vinden. Een goed vergelijkbaar alternatief is de Cannondale Citybike Quick Speed 1.

Conclusie

De Cannondale is een fijne robuuste en sportieve fiets die weinig problemen kent en altijd op veel positieve reacties onderweg kan rekenen. Het is een mooie fiets om te zien. Wil je een alternatief in de winter voor je racefiets of een snelle fiets die dagelijks woon-werkverkeer aan kan dan is de Cannondale Quick Speed  of ook wel Cannondale CX genoemd, een interessante optie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *