Wat is de beste schoolbeker?

schoolbekerEen ideale schoolbeker is prettig in gebruik, eenvoudig schoon te maken en liefst onverwoestbaar. De juiste beker vinden valt niet mee. Door het dagelijks gebruik worden schoolbekers intensief gebruikt door je kinderen en dat betekent al snel slijtage of lekken. Ook het schoonmaken van de meeste bekers is niet ideaal, vaak zijn er veel losse onderdelen. Na twee kapotte drinkbekers in korte tijd van toch respectabele merken en een slecht schoon te maken derde werd het tijd om verder te kijken dan het standaard aanbod in de winkels en een beker te zoeken die wel bevalt.

Waar moet de ideale schoolbeker aan voldoen?

Met kinderen heb je het al druk genoeg. Je wilt dan geen extra gedoe in het dagelijks spitsuur nietwaar? Bij de zoektocht naar een geschikte beker zijn daarom de volgende uitgangspunten leidend geweest:

 • De beker moet eenvoudig zijn in gebruik voor een kind (drinken/openen)
 • Goed en eenvoudig te reinigen:
  • vaatwasserbestendig
  • voorzien van een grote opening zodat de beker zonder borstel binnenin ook schoon wordt
  • zo min mogelijk gedoe met losse onderdelen die je moet demonteren voor je hem in de vaatwasser kunt zetten (zoals een dop met een veer voor het drinktuitje)
 • De beker moet gemaakt zijn van veilig materiaal dus liefst BPA vrij plastic of van RVS
 • Goed afsluiten en niet lekken
 • Sterk zijn en tegen een stootje/val kunnen

En of ik de perfecte drinkbeker heb gevonden?

contigo drinkbekerkleankanteenNa een zoektocht kwam ik uiteindelijk uit bij de bekers van Klean Kanteen (rvs) en Contigo. De sportdop van Klean Kanteen is echter niet lekvrij dus die valt voor mij af. Ze hebben ook een vaste lekvrije dop, maar deze is voor kleuters wel wat lastiger om open te maken. Mijn zoontje van 4 heeft soms de juf nodig om zijn beker te openen. Bij de Contigo heeft hij dat probleem niet, omdat je kunt drinken zonder de dop te verwijderen. Aanvankelijk leek de opening van de Klean Kanteen bekers me nog vrij smal, maar blijkt in de praktijk mee te vallen, de opening is wijd genoeg om in de vaatwasser goed schoon te worden. De gekleurde varianten worden echter niet aangeraden voor de vaatwasser dus heb ik gekozen voor de beker van Contigo. En na bijna twee jaar intensief gebruik kan ik niet anders zeggen dan dat de drinkbeker voldoet aan alle criteria: eenvoudig in gebruik, een verademing om schoon te maken en nog steeds heel en lekvrij. Ik kan hem dus iedereen aanraden!

De voordelen van Contigo op een rij:

vinkje Kleuters kunnen eenvoudig drinken zonder te morsen. De beker heeft een soort geïntegreerde drinktuit met autoseal, je kunt dus zo een slokje nemen, de beker sluit automatisch weer af na loslaten van de knop en (handig!) lekvrij bij omvallen en in de tas. Je kunt de dop er afdraaien en dan heb je een gewone beker.

vinkje Eenvoudig schoonmaken:De beker heeft een brede opening (vergelijkbaar met een drinkglas) waardoor hij goed schoon wordt in de vaatwasser zonder met flessenborstels o.i.d. te hoeven rommelen.

vinkje De dop met drinkfunctie bestaat niet uit losse onderdelen, je kunt hem dus rechtstreeks in de vaatwasser zetten. Hij wordt prima schoon en er zijn ook geen losse onderdelen die makkelijker kapot kunnen zoals de bekende drinktuiten van andere bekers die uit doppen omhoog ploppen.contigo-rvs

vinkje

Er is ook een thermosvariant verkrijgbaar voor het geval je kind zijn beker niet in een koelkast kan plaatsen. Drinken (of eten in geval van de thermomok) blijft hierdoor tot 7 uur lekker koel.

vinkje

Het materiaal is 100% BPA vrij

vinkjeRobuust & duurzaam: er zit een rubberen stootlaagje aan de onderkant ter bescherming bij stoten en vallen en na intensief gebruik is dit de eerste beker die al langer dan een jaar probleemloos meegaat zonder beschadigingen en lekken.

Zelf zien? Bekijk het onderstaande filmpje:

De beker is verkrijgbaar in verschillende varianten, formaten en prijzen. Niet alle bekers van Contigo hebben dezelfde eigenschappen als hierboven genoemd. Sommige hebben bijvoorbeeld een echte drinktuit, draaglus of thermosfunctie.

Een paar jaar verder…tijd voor een nieuwe beoordeling

Nu inmiddels in 2018 zijn we weer een paar jaar verder hebben we meerdere Contigo’s in huis, maar de nieuwe versie lijkt iets minder robuust, de witte rand kwam los. Op zoek dus naar eventuele alternatieven:

Klean Kanteen (met lekvrije dop)

De Klean Kanteen is een prima beker van RVS, lekker compact formaat (ook in andere formaten verkrijgbaar), maar de dop zit voor kleuters wellicht soms te straks dicht. Onze zoon van 4 heeft soms de hulp van de juf nodig. Reinigt goed in de vaatwasser, dus zeker voor oudere kinderen een aanrader.

Zak!Designs Gemini drinkbeker

SchoolbekersDeze beker is van dubbelwandig RVS en verkrijgbaar met diverse kleuren deksel. Door de dubbelwandige beker blijft je drinken er in lang koel en ook een tijdje warm (maar dat laatste hebben we niet echt getest). Fijn dus als je geen koelkast hebt op school. RVS is prettig materiaal omdat het duurzaam is en geen geuren opneemt. De beker is lekvrij en heeft een prettig deksel in gebruik. Je opent een soort klepje in de dop en kunt dan meteen drinken. Bij sluiten is de dop meteen weer lekdicht afgesloten. De sluiting lijkt duurzaam en is na een aanwijzing prima open te maken door een kleuter. Geen losse onderdelen in de dop dus goed schoon te maken in de vaatwasser, het scharnier zal als beweegbaar deel het enige zwakke punt kunnen zijn, maar lijkt tot nu toe zeer robuust. Ook na het drinken komt er na sluiten geen druppel meer uit de beker. De sluiting gaat ook niet zomaar open in de tas. De Zak! Designs Gemini beker is wel een beetje plomp voor kleine handen, maar dat is het enige nadeel dat we tot nu toe hebben kunnen ontdekken.

Aladdin

De Aladdin beker is van gerecycled materiaal en BPA vrij. Geschikt voor de vaatwasser en ook lekvrij. Inderdaad komt er bij op zijn kop flink schudden geen druppel uit. Na het drinken wel even opletten dat je de beker niet te snel afsluit, want dan kan er wat restvloeistof in de sluiting blijven zitten waardoor er bij schudden nog wel een paar druppels vij kunnen komen. De sluiting opent iets soepeler dan bij ze Zack, maar zal ook in de tas niet snel opengaan. Wij hebben het niet meegemaakt, maar ik denk dat het eerder kan gebeuren dan bij de Zak!Designs Gemini. Er is ook een isolerende Aladdin beker (470 ml), 23 cm hoog,  of in iets kleinere variant:  Aladdin Thermos met inhoud van 350 ml (17 cm hoog).

Conclusie:

De beker van Contigo is top, maar de nieuwe bekers lijken iets minder duurzaam. We gebruiken er nog steeds een paar (al jaren) met veel plezier, maar hebben inmiddels ook goede lekvrije ervaringen met de Zak!Designs, Aladdin en Klean Kanteen met lekvrije dop. De Zak!Design Gemini en Aladin hebben we nog geen jaren in gebruik, dus qua duurzaamheid kunnen we dat pas over een tijdje echt goed beoordelen, maar de korte testresultaten zijn veelbelovend.

4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *