Waar koop je schoenen voor brede voeten of smalle voeten?

voetwijdteGoede schoenen zijn belangrijk voor je lichaam, voor jezelf om lekker te kunnen lopen en voetproblemen te voorkomen. Maar wanneer je brede voeten hebt of een hoge wreef is het vaak lastig om in de gewone schoenenwinkels te slagen en goed passende schoenen te vinden. Vaak doen we concessies en kopen we uiteindelijk schoenen die in de loop van de dag gaan knellen. Ook met een hele smalle voet is het soms lastig om de juiste schoen te vinden en rommelen we vaak aan met inlegzooltjes om niet teveel in onze schoenen te schuiven. Niet nodig want er zijn ook schoenwinkels die schoenen verkopen op wijdtemaat. Helemaal nu we de beschikking hebben over internet hoef je niet meer stad en land af te lopen, maar bestel je ze gemakkelijk vanuit huis. Het aanbod beperkt zich niet enkel tot degelijke veterschoenen, maar strekt zich uit van modieuze laarzen, hakschoenen en pumps tot sneakers,  instappers, enkellaarsjes of hippe zomerse sandalen.

 

Schoenmaten en wijdtematen

Naast de gebruikelijke lengtematen, hebben schoenen ook wijdtematen. In de winkels tref je meestal schoenen met wijdtemaat G, de gemiddelde breedte voor een schoen. Het verschilt nog wel eens per merk hoe wijd een schoen uitvalt. Dit hangt af van de gebruikte leest, of het een Europese of Engelse maat betreft en van het materiaal. De wijdte zegt iets over de verhouding tussen de lengte en breedte van de voet. Als je weet wat je wijdtemaat is vergemakkelijkt dit het zoeken naar de schoen met de perfecte pasvorm. Een schoen met wijdtemaat F of H vind je nog wel eens in een goed geoutilleerde schoenenwinkel, maar voor de overige maten ben je vaak aangewezen op de speciaalzaak.

De meest voorkomende wijdtematen voor schoenen

E = extra smalle voet
F = smallere voet
G = gemiddeld
H = iets breder
K = brede voet
M = zeer brede voet

Met wijdtemaat H of K voor de brede voet en F bijvoorbeeld voor de smalle voet kun je in schoenen lopen die het beste bij jouw voeten passen.

Laarzen schachtwijdte

Ook voor laarzen zijn in smallere en bredere schachtwijdtes verkrijgbaar. Van omvang in absolute cm tot aanduiding van s- xxl. Bij de diverse webwinkels wordt dit duidelijk aangegeven.

 

Het opmeten van je voeten voor je ideale wijdte

De juiste schoenen kopen begint met het opmeten van je voeten. Meet zonder schoenen of sokken aan, dus blootsvoets en vraag iemand anders je even te helpen:

Leg een meetlint op de grond, ga rechtop staan met beide voeten naast elkaar en ga er met één (blote) voet losjes op staan. Zorg dat je gewicht goed verdeeld is over beide voeten (dus niet leunen op één kant of je voet naar voren zetten voor het meten), laat vervolgens de ander het meetlint losjes om je voet leggen op het breedste punt (van het bot onder je grote teen tot het botje onder je kleine teen). Het meetlint mag iets schuin liggen, maar trek het niet helemaal strak. Meet beide voeten op en neem de breedste maat als uitgangspunt.

Raadpleeg vervolgens de onderstaande tabel om uw ideale wijdtemaat voor schoenen met Nederlandse of Engelse te bepalen:

voetwijdte-tabel-schoenmaat

 

Schoenmerken

Er zijn een aantal merken die schoenen voor verschillende voetwijdtes verkopen. veelal zijn schoenen van Duitse makelij wat breder en schoenen van Italiaanse of Spaanse makelij wat smaller. Een aantal merken die schoenen op wijdtematen verkopen: Durea, Footnotes, Hassia, Waldläufer, Naturläufer, Seibel, La Mia, Gabor, Semler, Jenny, Ara, Rieker en JJ Footwear.  Voor wandelschoenen is Meindl een bekend merk voor brede voeten. Fietschoenen  die eventueel geschikt zijn voor bredere voeten: Northwave aerlite fietsschoen en Northwave extreme SBS.

 

Online schoenwinkels met aanbod op wijdtematen

Wanneer je eenmaal je voetwijdte hebt bepaald kun je gaan shoppen om de ideale schoen voor je brede of smalle voet te vinden. De volgende winkels verkopen schoenen voor brede of juist smalle voeten.

 

Vamos

In deze webshop winkel je gemakkelijk met de wijdte (F t/m M) als uitgangspunt, maar je kunt ook selecteren op schoentype of schoenmaat (NL en/of Engels). Er is een ruim assortiment voor dames en heren en sommige schoenen zijn in meerdere wijdtes te bestellen.

Vamos Schoenen

De Splenter Schoenen

Schoenen voor dames, heren en kinderen. Voor de dames en heren kunt u gemakkelijk selecteren op wijdte bij het zoeken. Kies een type schoen of selecteer alles en kies vervolgens uw maat en gewenste wijdte (F t/m K).

De Splenter Schoenen

Duo

Damesschoenen (o.a. pumps)  en enkellaarsjes per maat in drie wijdtematen (smal, gewoon, breed), de omvang wordt aangegeven in cm. Laarzen zijn via deze webwinkel te bestellen op schachtwijdte tot wel 21 wijdtematen. Er zijn duidelijke meetinstructies en de winkel geeft pasvormadvies.

http://www.duoboots.com/nl/

Vedder schoenen

Een schoenwinkel die pasvorm als uitgangspunt hanteert. De website heeft duidelijke meetinstructies en geeft veel informatie over merken. De webwinkel is wat lastiger in gebruik, omdat je niet direct op wijdte kunt zoeken, maar wanneer je eenmaal bekend bent met de merken is dit een minder groot probleem.

http://www.vedderschoenen.nl/

Waschbär Eco-Shop

Wasbaer verkoopt schoenen van natuurlijke materialen en heeft ook een aantal wijde schoenen in het assortiment. Het merk Green Choice heeft bijvoorbeeld een aantal schoenen in wijdte H.

www.waschbaer.nl

Ziengs

Ziengs heeft ook een beperkt aanbod van schoenen in wijdtematen (H-leest). Gratis verzending.

www.ziengs.nl

Omoda

Bij Omoda kun je onder andere Gabor schoenen kopen. Deze kun je selecteren op wijdte F, maar Gabor heeft ook diverse sneakers met wijdte H. Ook G valt soms wat breder, maar dat verschilt per model.

www.omoda.nl

Kinderschoenen voor brede voet

Wanneer je kind brede voeten heeft of een hoge wreef kan het lastig zijn om goed zittende schoenen te kopen. Ook kunnen ze nog moeilijk aangeven hoe een schoen zit. Goede ervaring hebben we met de lage schoenen van Braqeez (bij de hoge varianten kan de derde klittenband niet altijd goed dicht bij kinderen met een hoge wreef). Ook de schoenen van Geox vallen vaak wat breder uit en kunnen zodoende vaak goed aan. Ook Trackstyle lijkt breder te vallen, maar daar hebben we nog geen persoonlijke ervaringen mee. Als iemand er ervaring mee heeft horen we dat graag.

Geox kinderschoenen (bij Omoda)

Braqeez kinderschoenen (bij Omoda)

26 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *