Wat maakt dat het klikt tussen mensen?

cover boek klikt t of klikt t nietJe hebt van die mensen waar het meteen mee klikt. Een gesprek lijkt dan vanzelf te gaan en we voelen ons gemakkelijk. Maar soms heb je ook van die mensen waar je meteen een hekel aan hebt. Zomaar, zonder reden. Je kunt dan beleefd met elkaar uitwisselen, maar echt een goede relatie zal het nooit worden, dat voelen we instinctief aan.

Wat ligt er ten grondslag aan dat gevoel? Worden we beïnvloed door onze emoties? Sturen we dat aan met onze hersenen? Hoe vaak roepen we niet dat iemand zich (teveel) laat leiden door zijn emoties of juist door zijn verstand als het gaat om relaties. Maar verstand en emotie blijken lang niet zo’n grote invloed te hebben als we denken. Een veel ondoorzichtiger mechanisme doet hier zijn werk en zorgt ervoor dat we ons tot iemand aangetrokken voelen of juist afgestoten worden.

Feromonen zorgen voor de chemie

Hormonen, neurotransmittors en andere chemisch verbindingen blijken ons te sturen en zorgen ervoor dat er letterlijk en figuurlijk chemie ontstaat tussen mensen. Een voorbeeld hiervan zijn feromonen, natuurlijke chemische stoffen die geproduceerd worden door dieren o.a. om de andere sekse aan te trekken. Het zorgt voor de communicatie tussen dieren. Door het onbewust ruiken van de feromonen ontstaat er een reactie in de hersenen. Hieruit kunnen ze afleiden of hun soortgenoten bang of agressief zijn en weten ze of hun partner op dat moment vruchtbaar is. Een hond kan hierdoor al van ver een loops teefje ruiken. Zelfs sommige planten kunnen elkaar door vluchtige chemicaliën laten weten dat ze bijvoorbeeld door insecten worden aangevreten.

Het lijkt er op dat wij mensen ook zo’n soort feromoon stofje uitscheiden: androstadienonen. Het wordt uitgescheiden via ons zweet. Met een okselsnuiftest is hier al eens onderzoek naar gedaan. Ook in sommige televisie programma’s bleek al dat het inspuiten van een stoel in een wachtkamer met deze menselijke feromonen voor mensen een onbewuste reden was op deze stoel te gaan zitten. Of juist aantrekkelijk voor vrouwen en afstotend voor mannen.

Niet echt een heel aantrekkelijk idee om bij een eerste kennismaking eens uitgebreid aan iemands oksel te gaan snuffelen. Zweetlucht is eigenlijk taboe. We douchen uitgebreid en spuiten of rollen onze oksels in met heerlijke geuren.  Zou onze persoonlijke hygiëne ons in de weg staan bij het vinden van de ideale partner?

Misschien verklaart dat ook wel iets van de vakantieliefdes die op het strand ontstaan. Door het water van de zee ontdaan van alle maskerende luchtjes en het zonnige weer wat onze zweetklieren activeert, kunnen we weer ruiken wat we horen te ruiken bij elkaar: potentiële liefde.

Mannenzweet verhoogt cortisollevel bij vrouwen

Uit onderzoek van o.a. Claire Wyartt blijkt dat zweetgeur zeker effect heeft: mannenlijk zweet verhoogt de cortisollevels bij vrouwen. Cortisol is een stresshormoon wat adrenaline vrijmaakt (verhoogde hartslag, gestegen bloeddruk) en noradrelanine (opwekkende werking, bij een teveel kan dit zorgen voor euforie).  Bij het opsnuiven van androstadienonen nam de seksuele en fysieke opwinding toe en zorgde het voor een goed gevoel. Onderzoek: Smelling a Single Component of Male Sweat Alters Levels of Cortisol in Women, http://www.jneurosci.org/content/27/6/1261.abstract

Een ideaal afrodisiacum zou je zeggen. En inderdaad zijn er online winkels te vinden waar je menselijke feromonen kunt bestellen. Verwacht geen wonderen van deze middelen, ze hebben zeker invloed op ons maar er zijn natuurlijk nog meer aspecten die een rol spelen. Maar als je wanhopig op zoek bent zou je het natuurlijk kunnen uitproberen. En dan maar hopen dat je er niet de verkeerde figuren mee aantrekt en dat je liefde niet afknapt als het feromoon is uitgewerkt….

Overigens is zweet niet het enige middel om chemische stoffen uit te scheiden. Ook tranen blijken een signaalfunctie naar onze hersenen te vervullen. (Human Tears Contain a Chemosignal).  Maar in de liefde moet je hiermee oppassen, want het is gebleken dat bij het ruiken van tranen de fysieke lichamelijke reactie bij de man afneemt. Dus geen tranentrekkerfilms kijken op een leuke romantische date!

Vorig jaar verscheen er ook een interessant boek waarin je uitgebreid kunt lezen over de chemie tussen mensen. In Klikt t of klikt niet? gaat Van ’t Klooster in op wat er gebeurt wanneer je iemand ontmoet en hoe al deze stofjes hun werk doen.

 

Klikt ’t of klikt ’t niet?

Je bent op een feest en je wordt aan iemand voorgesteld. Vrijwel meteen voel je interesse of onverschilligheid, toenadering of afstandelijkheid. Hoe werkt zoiets? Wat gebeurt er met je als je met iemand praat, samen iets beleeft, als je je met iemand verbindt? Waarom klikt ’t met de één wel en met de ander niet?
 

cover boek klikt t of klikt t nietZoek je antwoorden op zulke vragen, dan is het boek Klikt ’t of klikt ’t niet? een aanrader. Het biedt een ontdekkingsreis, waardoor je meer gaat begrijpen over ‘chemie tussen mensen’, over communicatie en verbinding. Hoe je daarbij wordt gestuurd door chemische stofjes en informatie die in je brein is opgeslagen. Maar ook wat je bewust kunt doen om beter met anderen om te gaan.

Het boek bestaat uit korte, kernachtige stukjes over onderwerpen als instinctieve reacties, aantrekking, patroonherkenning, het knuffelhormoon, bindende muziek, lichaamstaal, besmettelijke emoties, misverstanden en cultuurverschillen. Met veel links naar het internet (in de paperback via QR-codes, in het ebook direct als hyperlinks), naar verklarende teksten, naar filmpjes van opmerkelijke gebeurtenissen, van muziek en cabaret.

Klikt ’t of klikt ’t niet? – 14,95 (Bol.com)

 

 

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *