Wat zijn de beste smartwatches in 2015?

beste-smartwatchesNu de smartphone in Nederland aardig is ingeburgerd zie je inmiddels alweer nieuwe ontwikkelingen voet aan de grond krijgen: wearables. Eén daarvan is de smartwatch. Een Slim horloge als verlengde van je smartphone of vervanger van je activitytracker. Naast de tijd, zie je meldingen van binnenkomende berichten, agenda afspraken of navigeer je moeiteloos ergens naartoe.  Maar ook het aantal stappen, je slaap of andere activiteiten kun je ermee bijhouden zonder je telefoon erbij te houden. Maar nu het aanbod groeit is het ook steeds lastiger om een keuze te maken. Wat is nu een goede smartwatch en welke past bij jouw gedrag? We zetten de beste smartwatches van dit moment op een rij en delen ze in naar type.

 

Het klassieke horloge

 

Moto 360

Moto-360Zoek je een smartwatch die lijkt op een traditioneel horloge? Dan zit je met de Moto 360 goed. Het ziet er met zijn roestvrijstalen kast en leren band uit als een robuust klassiek horloge, maar is zoveel meer dan dat. Het weer en verkeer, berichten bekijken, appen of navigeren naar je bestemming is allemaal part of the deal, maar de Moto 360 biedt meer: een hartslagmeter en stappenteller, maken de smartwatch geschikt als vervanging voor je activitytracker of smartband. Laat deze persoonlijke assistent je pols verfraaien en je leven vergemakkelijken.

Specificaties o.a.: Android Wear, Bluetooth 4.0 , stof- en spatwaterdicht, Gorilla Glass tegen krassen, 4 GB geheugen.
Te koop voor ca. 229 euro
 

LG  G Watch R

LG smartwatchOok de smartwatch van LG heeft een klassiek uiterlijk en compatibel met alle smartphones vanaf Android 4.3. Koppel de smartwatch aan je smartphone en alle informatie, berichten en apps zijn voortaan binnen handbereik. Ontvang inkomende oproepen, berichten, e-mail en social media meldingen direct op het display van de G Watch R, om vervolgens meteen te kunnen reageren. Of gebruik een van de andere beschikbare apps. De smartwatch is bovendien voorzien van een hartslagmeter, barometer, navigatie en een kompas kan tegen stof en water en daarom uitermate geschikt voor het monitoren van je sportieve activiteiten.

Via de functie Google Now toont de smartwatch je relevante informatie en slimme suggesties, nog voordat je erom hebt kunnen vragen. Sta je op de trein te wachten? Dan toont het horloge automatisch de vertrektijden. Of ontvang meteen het weerbericht wanneer je ’s ochtends opstaat. Ook kun je de telefoon voor je laten werken via spraakgestuurde commando’s. Zeg  “Ok Google” en de G Watch R zal al je gesproken commando’s (in het Engels!) gehoorzamen.

Specificaties o.a.: Android Wear, Bluetooth 4.0 , stof- en waterdicht (tot 30 meter),  4 GB geheugen, 62 gr. batterijduur 24 uur, 4 GB geheugen. Verkrijgbaar voor ongeveer 270 euro

 

Zakelijke zen coach

 

Asus Zen Watch

Asus Zen WatchDe Asus Zen watch  is een stijlvolle zakelijke smartwatch. Of je nu berichten wilt ontvangen, taken plant, uitstelt  of presentaties onder controle houdt. De Smartwatch van Asus is je discrete collega. Dit klassieke horloge is niet alleen een verlengstuk van je smartphone, het bekommert zich ook om je gezondheid en welzijn. Je kunt trainingsprogramma’s instellen, houdt gezondheidsstatistieken bij, hartslag en telt je stappen. Dit zie je ook terug bij andere smartwatches, maar de Zen Watch gaat nog een stap verder: het meet via een biosensor zelfs je ontspanningsniveau en geeft advies op basis van je resultaten. Het brengt rust en control in je leven en is in combinatie met de diverse apps dus een ware Zen coach! Wel is de Zen Watch meer geschikt voor bredere polsen en met zijn 75 gram vrij zwaar.

Android, Bluetooth, 75 gr zwaar, verkrijgbaar voor ongeveer 229 euro bij de Mediamarkt.

 

Gezond en actief

 

 Pebble (Steel)

PebbleDe Pebble is er in een kunststofvariant en in de duurdere stalen variant (de Pebble Steel). Het prijsverschil zit men voornamelijk in het gebruikte materiaal. Ontvang je e-mailberichten, SMS, kalenderalerts en van je favoriete apps op je pols of bedien je muziek op iTunes, Spotify, Pandora en veel meer. Bepaal zelf hoe je interface er uit ziet door het downloaden van ‘watchfaces’ De Pebble smartwatch is compatibel met zowel Apple- als Android-apparaten, en koppelt via bluetooth. De oplaadbare batterij gaat met één keer opladen 5 tot 7 dagen mee, opladen gaat via usb. De Pebble heeft geen kleurenscherm of touchscreen, bedienen gaat met knopjes. Handig is de achtergrondverlichting die even aangaat bij schudden met je pols. Nadeel: de beperkte processor en geheugen.

Door samenwerking met Misfit kun je de Pebble ook als activiteitentracker gebruiken. Download de Misfit app en blijf op de hoogte van je dagelijkse activiteit. Op het horloge verschijnt informatie over je afgelegde afstand, aantal gezette stappen, aantal verbrande calorieën en je te behalen doelen die je zelf instelt! Ook is de Pebble compatible met bijvoorbeeld Runkeeper.

Prijs ca. 129 euro voor de Pebble en 200 euro voor de Pebble Steel, IOS en Android, 38 gram, waterdicht tot 50 meter, E ink met LED achtergrondverlichting, opladen via USB. Hoewel niet officieel is de Pebble ook te gebruiken met Windows phone (zie verderop).

Garmin Vivoactive

Garmin VivoactiveHet horloge combineert de beste eigenschappen van een smartwatch, sporthorloge en activitytracker in één device. Blijf actief met de geïntegreerde sportapps en mis ondertussen geen inkomende oproepen, sms-jes,  e-mails, agenda afspraken, socialmedia updates etc. Het horloge heeft een zeer dun display van 0,8 mm is licht en heeft een kleuren touchscreen dat goed leesbaar is in zonlicht. De oplaadbare batterij gaat tot wel 3 weken mee in de horloge-/activity modus en tot 10 uur bij gebruik van GPS.

De Vivoactive is geschikt voor het tracken van hardlopen, fietsen, golfen en zelfs te gebruiken tijdens het zwemmen omdat hij waterproof is tot 50 meter. Ook kun je er je slaapritme mee vastleggen, zien of je genoeg beweegt en persoonlijke doelen stellen. Dankzij de GPS-functie van de Vivoactive hoeft je telefoon niet mee om toch je afstand, tempo, verbrande calorieën, hartslag (mits je ook de hartslagband hebt) vast te leggen.  Ook kun je vrienden en familie laten meekijken en jou realtime laten volgen via Lifetrack.

Verkrijgbaar in wit en zwart en met of zonder Hartslagmeter (249 – 299 euro) Ook compatible met sommige tablets (o.a. de Ipad)

 

Smartwatch in plaats van je smartphone

 

IWatch van Apple

De IWatch is op dit moment nog niet verkrijgbaar in Nederland maar wordt op korte termijn verwacht in de Apple store. De Iwatch werkt samen met je Iphone en komt er in verschillende modellen en met verschillende bandjes, De prijs begint vanaf 399 euro voor de goedkoopste variant, maar er zijn uiteraard ook duurdere modellen. Het interne geheugen is 8 GB, hoger dan de meeste Smartwatches standaard aan boord hebben. www.icentre.nl

Samsung Gear S

samsung gear s smartwatchDe Gear S heeft een groot gebogen scherm en een eigen besturingssysteem, dus de watch is ook zonder koppeling met je smartphone te gebruiken.  Je kunt je eigen simkaart in het horloge stoppen, gebruik wifi of 3G en ontvang alle berichten op je pols: SMS, e-mail en pushberichten van je favoriete social media. Bovendien kun je berichten ook direct versturen en zelfs telefoongesprekken voeren via het horloge dankzij de ingebouwde microfoon en luidspreker. Wil je de Gear S toch liever in combinatie met je smartphone gebruiken? Dan kun je hem via Bluetooth koppelen.

Luisteren naar je muziek, nieuwsberichten of het weer raadplegen. Desgewenst navigeer je met de Gear S naar je bestemming met turn-by-turn navigatie voor voetgangers. Ook kan hij je met zijn hartslagmeter en fit apps persoonlijk coachen naar een gezonde levensstijl.

Specificaties: Geschikt voor: Android ,  4 GB intern geheugen, batterijduur: 1 à 2 dagen, bij normaal gebruik, Stof- en waterbestendigheid: IP67 ( 30 meter). Voorzien van diverse sensoren: hartslagmeter, UV-sensor, accelerometer, gyro sensor, barometer. Verkrijgbaar voor ongeveer 350 euro
 

Sony Smartwatch 3

sony 3De smartwatch van Sony werkt op het besturingssysteem Android Wear en moet via Bluetooth of Near Field Communication (NFC) worden gekoppeld aan je Android smartphone. Het slimme Android Wear weet precies welke informatie je nodig hebt, je hoeft er niets eens om te vragen! Ontvang onder andere nauwkeurige weerberichten, nuttige reis- en verkeersinformatie en belangrijke herinneringen. Je kunt verder zelf apps via Google Play op je smartphone zetten.  Zet er verder bijvoorbeeld muziek op  gebruik hem als activiteitentracker. Zie hoeveel minuten je hebt gefietst, hoeveel stappen je hebt gezet en stel dagelijkse doelen op via de (gratis) Lifelog app van Sony .Het horloge is ook met je stem te bedienen, maar dit moet wel in het Engels.

Specificaties: besturingssysteem Android Wear, 4GB intern geheugen, batterijduur: tot 2 dagen bij normaal gebruik. Sensoren voor omgevingslicht, een versnellingsmeter, kompas, Gyroscoop en GPS. Verkrijgbaar in metaal, zwart en lime voor ca. 225-270 euro.

 

Goedkope smartwatches

 

Cookoo watch

cookoo-smartwatchOp zoek naar een smartwatch die niet dagelijks aan de lader hoeft? De Cookoo watch doet een jaar met één accuduur. Download de bijbehorende app en ontvang alle inkomende oproepen , SMS-jes, twitter/Whatsapp/Facebook berichten. Hij is waterdicht dus je kunt er ook gewoon mee douchen of zwemmen. Het is vrij basic qua functionaliteiten en dus vooral ideaal voor mensen die hun berichten van via hun horloge willen binnenkrijgen, maar je kunt er ook je muziek mee afspelen of het horloge gebruiken om je camera mee te bedienen (bv. als zelfontspanner). Voor het tracken van je activiteiten is hij niet geschikt.

Compatible met IOS en Android, Bluetooth 4.0, batterijduur tot een jaar op één accu, waterdicht Verkrijgbaar voor ca. 129 euro

Cogito Pop

cogito popDe Smartwatch van Cogito werkt als een verlengde van je mobiele telefoon. Door middel van Bluetooth is het horloge gekoppeld aan je smartphone. Je kunt zelf instellen welke meldingen je op het horloge wilt ontvangen (inkomende oproepen, berichten en emails, berichten op WhatsApp of berichten op sociale media zoals Twitter en Facebook). Ook voor agenda-afspraken en een lage telefoonbatterij kan een waarschuwing worden ingesteld. Meldingen worden door middel van LED-pictogrammen op de wijzerplaat weergegeven en kunnen naar eigen wens worden aangevuld met geluid of trillingen. Verder is de Cogito Pop te gebruiken als zelfonstspanner voor de camera van je telefoon, muziek afspelen of je telefoon terugvinden. De batterij is een gewone knoopcel en gaat een jaar mee.

Specificaties: Android, Ios, batterijduur:jaar, waterdicht en  Verkrijgbaar voor ongeveer 99 euro in zes verschillende kleuren

 

Smartwatches voor Windows phones

Weinig smartwatches zijn compatible met Windows phones. Microsoft heeft zelf inmiddels de Microsoft band gelanceerd. Deze smartband benaderd eerder de activitytrackers, maar geeft ook notificaties van je telefoon door. In Nederland is hij echter nog niet verkrijgbaar dus het is wachten of zoeken naar alternatieven.

Verder is er de vrij luxe maar moeilijk verkrijgbare Wellograph Wellness Smartwatch (ca. 399 euro) of de goedkopere MyKronoz ZeWatch 2 deze is al verkrijgbaar vanaf 79,95 maar krijgt geen goede recencies. MyKronoz heeft nog meer modellen die geschikt zijn voor Windows (ZeCircle, ZeFit, ZeBracelet, maar let op niet alle functionaliteiten zijn altijd beschikbaar voor alle besturingssystemen. Vaak is het bijvoorbeeld niet mogelijk notificaties van je inkomende oproepen, sms-jes  te ontvangen. Raadpleeg de website van de fabrikant voor meer informatie.

Hoewel niet officieel geschikt voor Windows is er voor de Pebble Watch toch door derden een app ontwikkeld die deze smartwatch toch bruikbaar maken in combinatie met een Windows phone: Pebble Watch Pr0. Helaas nu nog geen notificaties van inkomende oproepen en sms-jes, maar wel twitternotificaties, agenda attendering en bijvoorbeeld zoeken van netwerken (3G/wifi) . Niet alle fitnessfunctionaliteiten in de watch zijn te gebruiken in de app, maar waarschijnlijk wel het beste device voor dit moment. Mogelijk ook breiden de opties zich nog uit. Raadpleeg voor meer informatie bovengenoemde pagina in de Windows app store.

Een laatste alternatief is natuurlijk om te kiezen voor een activitytracker die compatible is met Windows zoals de Xiaomi Mi band deze band registreert je activiteiten en kan dienen als wekker, maar ook een notificatie geven als er een telefoontje binnenkomt.

 

Tot slot

Moeilijk om een keuze te maken? Dat is niet zo gek. De smartwatches zijn nog volop in ontwikkeling en de perfecte bestaat wellicht nog niet. Veel hangt ook af van smaak en gebruik. Wil je er mee kunnen zwemmen of vooral je agenda mee bijhouden? Hoe voelt hij aan je pols.  Kun je hem bedienen op de fiets. Wil je hem gebruiken voor trainen/afvallen (lees voor meer inspiratie ook eens ‘Hoe je het afvallen en sporten wél kunt volhouden‘) Is GPS belangrijk of juist dat de batterij een week meegaat?  Wat de beste smartwatch is bepaal jij uiteindelijk zelf.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *