Zo leert je kind snel fietsen!

Niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ook niet uit ons gezin: de loopfiets. Super handig en ze leren er ook nog eens sneller door fietsen.

Elke dag worden ze hier wel gebruikt naar school, naar de speelzaal of gewoon bij het buitenspelen. Onze oudste is er nu te groot voor, maar de jongste twee racen vrijwel dagelijks op hun loopfietsen. Makkelijk want zo kan de jongste de rest ook goed bijhouden! Wil je een stuk lopen maar is het voor je kleine nog te ver? Met een loopfiets vergroot je de afstand, hoef je niet telkens te wachten en kom je verder! Ideaal dus. Sneller vooruit komen buiten en even onze handen vrij voor de boodschappentas, want ze gaan mee op hun loopfiets. De plaatselijke supermarkt zegt er niets van als er een loopfietsje door de winkel gaat. En anders kun je hem makkelijk even onderin de winkelwagen parkeren.

Wat zijn de voordelen van een loopfiets?

draagband-puky-loopfiets

Draagband voor de loopfiets, ideaal!

Met een loopfiets kom je verder. Het is leuk voor je kind, want het kan al heel snel en op jonge leeftijd uit de voeten. Is je kind motorisch een beetje handig dan kunnen ze vaak vanaf 2 jaar al prima op een loopfiets. Echt fietsen kost naar verhouding veel meer moeite, kracht en doorzettingsvermogen om aan te leren. Met de loopfiets kan je kind snel vooruitkomen, wat het voor jezelf als ouder ook praktisch maakt om sneller overal te komen (pas op want op een gegeven moment moet je er zelf achter aanrennen). Een loopfiets kun je ook nog eenvoudig zelf dragen, omdat er geen trappers aanzitten. Zeker met de speciale draagband die je voor de loopfiets kunt kopen (maar in een bigshopper passen de kleine modellen ook wel). Erg handig, want als ouders van drie eigenwijze jongens weten wij dat ze halverwege soms helemaal geen zin meer hebben om te fietsen en opeens weer willen lopen…

Een goede voorbereiding op echt fietsen

Op een loopfiets leert je kind spelenderwijs zijn evenwicht te bewaren. In eerste instantie houden ze hun voeten aan de grond, maar als het zelfvertrouwen en de vaardigheid toeneemt zullen ze in volle vaart ook hun voeten van de grond houden. Een model met een voetenplankje stimuleert dit nog eens extra en zorgt bovendien voor minder gesleep met schoenen over de straat. Een groot voordeel dus. Tegen de tijd dat je kind toe is aan echt fietsen moet je er niet gek van staan te kijken dat ze zomaar zonder problemen of zijwielen wegfietsen. Enige risico is dat ze de loopfiets soms leuker of makkelijker vinden.

Welke loopfiets kun je het beste kopen?

Loopfietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Van hout of metaal, driewielers en tweewielers, met massieve banden of met luchtbanden. De houten loopfietsen zie je vaak alleen binnenshuis. Ziet er leuk uit, mooi van duurzaam hout, maar in de praktijk toch minder ergonomisch en robuust voor het echte werk. Dan heb je nog diverse varianten die echt geschikt zijn voor buiten. Persoonlijk zijn wij erg fan van de Puky loopfiets op twee wielen. Waarom?

Voordelen van de Puky loopfiets:

Het zijn degelijke fietsjes, ze kunnen echt wel tegen een stootje, en dat is bij kinderen geen overbodige luxe.  De loopfiets is in diverse formaten verkrijgbaar (M, L en XL) dus voor elke leeftijd (2,5 – 5 jaar) is er wel een geschikt model. Wat de Puky verder onderscheid ten opzichte van de meeste andere loopfietsen:

vinkje Makkelijke lage instap, diverse formaten verkrijgbaar, zadel en stuurtjes zijn verstelbaar dus groeit mee.

vinkje Voetenplankje, bij veel loopfietsen ontbreekt dit, maar juist dit stimuleert het evenwicht als voorbereiding op het echte fietsen.

vinkje Draagband verkrijgbaar

vinkje

Waardevast, na gebruik kun je makkelijk weer doorverkopen op marktplaats en krijg je er in nette staat nog veel voor terug.

Puky loopfietsIn principe zijn wij erg tevreden over de loopfietsen. Maar het kleinste model heeft geen standaard. Hierdoor gooien de kinderen hun fiets vaak gewoon neer als er geen goede parkeersteun is. Gelukkig is de fiets in de grotere varianten wel met standaard verkrijgbaar. Daar maken ze bij ons eigenlijk altijd netjes gebruik van (ondanks dat het best wildebrassen zijn toch erg trots op hun ‘racemotor’ loopfietsen).

De handrem is een optie bij de grote fiets, maar deze vinden wij af te raden. Het leek handig, maar het blijkt dat kinderen het vaak lastig vinden om in volle vaart met de hand de rem in te knijpen. Ze moeten dan half het stuur loslaten en raken dan eerder de controle over de loopfiets kwijt, waardoor er juist eerder ongelukken mee gebeuren.

Ten slotte moet je accepteren dat kinderen in het begin vaak met de neus van hun schoen remmen of over de grond laten slepen, waardoor de schoenen sneller slijten. Als ze eenmaal handiger zijn geworden op hun loopfiets zie je dat dit steeds minder het geval is en schoenen er beduidend minder onder te lijden hebben. Advies is dus om bij de eerste fietstochten oude schoenen te gebruiken! Voor ons weegt dat overigens niet op tegen het plezier wat ze beleven met een loopfiets.

 

Modellen en prijzen

puky-loopfietsLEr zijn drie formaten verkrijgbaar, maar let op vaak zijn er meerdere varianten Puky loopfietsen

De kleine loopfiets Puky LRM  is het instapmodel voor de jongsten en heeft massieve banden (nooit lek!), maar geen standaard. Verstelbaar zadel en stuur. Dit is de goedkoopste: ca. 69,95 euro

pukyXLVanaf ongeveer 3,5 jaar kun je beter een groter model aanschaffen de Puky LR 1L  dit is een duurder model, maar de investering waard want je kunt ze nog goed verkopen.  Er zijn twee varianten: met luchtbanden en met massieve banden. Vanaf ca. 79,95 euro

De grootste is de Puky XL deze heeft een handrem, maar op deze leeftijd gaat dat vaak wel goed. Fijn ook dat deze goed hoog instelbaar is met zadel en stuur waardoor hij goed meegroeit. (vanaf 119 euro)

Ideaal is ook de los verkrijgbare Puky draagband (16,95 euro)

 

Voor ons is de loopfiets een goede investering gebleken. Veelvuldige worden er ritjes op gemaakt. Naar het park, de supermarkt, even snel naar school of scheuren door de poortjes achter het huis. Een paar gebruikssporen rijker, maar na een paar jaar intensief gebruik nog steeds robuust en soepel en dat wil wat zeggen met onze jongens. Duurzaam dus! De Puky loopfiets is uit ons gezin niet meer weg te denken!

 

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *