Review van Espressions Junior koffiezetapparaat

espressions juniorWow, soms heb je van die veelbelovende apparaten. Mooi van design, de koffie goed van smaak en ook nog eens prettig in gebruik. Reikhalzend keken we uit naar de ontvangst van ons nieuwe koffiezetapparaat de Espressions Junior. Zijn onze verwachtingen uitgekomen?

esspression-juniorToen ons koffiezetapparaat het begaf begon de zoektocht naar een nieuwe. Onze vorige, de Moccamaster van Technivorm was best een fijn apparaat, maar het is altijd goed om te kijken of er geen apparaat is dat betere koffie zet. Onze zoektocht lees je terug in het artikel ‘De beste 5 koffiezetapparaten voor filterkoffie‘, we kozen uiteindelijk voor de Expressons Junior vanwege de goede testresultaten, enthousiaste recensies en het feit dat hij is goedgekeurd door het European Brewing Centre.

Unboxing de Espressions Junior

De doos komt binnen en het eerste wat opvalt is dat de machine keurig verpakt zit. Een mooie glossy doos die luxe uitstraalt waarin de kan en het apparaat goed en stevig ingepakt zijn dat ze netjes en heel binnenkomen. De losse delen zijn voorzien van een plakkertje waardoor ze niet kunnen gaan schuiven of bewegen in de doos.  Niets is aan het toeval overgelaten. De levering van de Espression Junior binnen één dag (via Fonq) was ook wel zo fijn.  Het European Coffee Brewing Centre heeft dit apparaat getest en was erg enthousiast, nu kijken of wij ook zo enthousiast zijn.

Hoe ziet het apparaat er uit?

espression juniorDe machine is compact, vooral door de smalle vorm. We kozen voor de aluminium variant, maar hij is er ook in het zwart. Wij vinden de vormgeving mooi en het koffieapparaat misstaat niet op het aanrecht. Standaard wordt het apparaat met een enkelwandige kan geleverd. Je ziet op de foto’s soms ook de dubbelwandige kan – erg mooi- maar deze moet je los bijbestellen. Deze kan is vooral erg handig als je koffie langer warm wilt houden.  De rubbervoetjes onder het apparaat zorgen ervoor dat het zeer stabiel staat. Het aan/uit knopje van het apparaat kleurt mooi blauw en geeft daardoor een eigentijdse look. De filterhouder en het waterreservoir en de kan vormen een mooi geheel samen. Veel mooier dan onze oude Moccamaster filtermachine en compacter.

Gebruiksgemak van de Expression junior

Het apparaat is erg praktisch in gebruik. De filterhouder haal je makkelijk van het apparaat, zodat deze goed te reinigen en vullen is met het papieren filter (no 4 ) en koffie.
dripstopOnderaan het filter zit een schuifring voor drip-stop, 0,75 mm en 1,25 liter. Op deze manier kun je de koffie zelf inregelen, zodat je altijd verzekerd bent van een heerlijke kop koffie. Oók als je maar twee kopjes zet. Het waterreservoir is afneembaar en hierdoor eenvoudig te vullen en dus ook schoon te houden. Schoonhouden kun je het beste doen met een warm sopje, dus niet in de vaatwasser. Altijd goed naspoelen, zodat er geen zeepresten achterblijven in de machine. De aanduiding op het waterreservoir is zeer goed te lezen.

Bij het aanzetten hoor je een piep, van de machine de knop licht dan mooi blauw op. Als de koffie klaar is krijg je ook weer een signaal. In het begin dachten we irritant, maar na twee keer koffie zetten zagen we ook hier het gemak wel van in. Nog even snel wat doen, de koffie loopt door en je weet precies als hij klaar is, de koffie is kakelvers. De kan schenkt de koffie erg goed uit, geen geknoei, de klep van de kan blijft perfect zitten bij het uitschenken. Alleen de laatste slok krijg je wat moeilijker uit de kan, maar het schoon uitschenken zonder morsen van druppels is een genot dus dat nemen we voor lief.

Hoe smaakt de koffie ?

espressions juniorNu het belangrijkste: hoe smaakt de koffie? Expressions levert een koffieschepje mee voor een gemiddelde dosering van de snelfilterkoffie. Ook hiermee zit Expressions goed, de dosering is prima. Geen slap bakkie maar gewoon een heerlijke kop koffie. Goede warmte, de koffie heeft geen bittere nasmaak.

Natuurlijk is niet alleen het apparaat bepalend voor de smaak, ook de koffie zelf. We hebben verschillende koffiesoorten uit de supermarkt getest waaronder D.E. en een eigen merk boon van de Jumbo supermarkt (we malen zelf). Maar welke koffie we probeerden, de smaak blijft door het apparaat bovengemiddeld, vol en rijk maar ook zacht. Met onze andere oude machine was de koffie toch bitterder van smaak, dan met de Espressions. We kunnen niet anders concluderen dan dat je er heerlijke koffie mee kunt zetten.

De voors en tegens op een rij

Na een aantal weken in gebruik kunnen we unaniem melden dat het een blijvertje is. Geen miskoop dit keer en geen verlangen terug naar de Moccamaster.

Voordelen:

vinkje

Fijn in gebruik met afneembare filterhouder en waterreservoir

vinkjeKan schenkt goed zonder knoeien

vinkjeKoffie is goed op temperatuur

vinkjeSmaak van de koffie is echt heerlijk

Nadelen :

kruisje Je moet er even aan denken de ring naar drip-stop te draaien als je de druppelstop wilt gebruiken

De prijs zit met 199 in het hogere segment voor een filtermachine (maar is zijn prijs wel meer dan waard vinden wij).

Conclusie

Wij zijn net zo enthousiast over de Esspressions Junior als de reviewers en de tests die ons overtuigden. De machine is erg praktisch in gebruik. Handig dat je het waterreservoir kunt afnemen en ook de filterhouder is eenvoudig af te halen en terug te plaatsen. De kan schenkt erg fijn. Met onze vorige knoeiden we nog wel eens een druppel, maar dat is nu echt verleden tijd. Wel is het lastiger de laatste druppel uit de kan te schenken. Gemak heeft blijkbaar zijn prijs, ook qua geld moet je wat dieper in de buidel tasten, maar de 199 euro vinden we het toch zeker de moeite waard. Wij zijn erg blij met onze Esspressions Junior koffiezetapparaat!

De Espressions Junior is te koop voor 199 euro bij Fonq

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *