De beste 5 koffiezetapparaten voor filterkoffie

Na het grote succes van de Senseo, stappen toch veel mensen weer over op de authentieke manier van koffiezetten met filterkoffie. Slow coffee is heerlijk, maar niet altijd even praktisch in ons drukke huishouden dus daarom zoeken we een mooi alternatief om te gebruiken voor de dagen dat we niet even uitgebreid de tijd nemen. Zonder concessies te doen natuurlijk, want koffie moet gewoon goed smaken. Na het begeven van ons oude beestje gingen we op zoek naar een nieuwe. Wordt het toch weer een Technivorm of is er een betere te koop? Een omzwerving langs testen en reviews  bracht ons tot de volgende shortlist met koffiezetapparaten:

De Siemens TC86303 zwart

siemenskoffieDe Siemens scoort een 7,7  en staat hiermee te boek als ‘beste uit de test’ bij de Consumentenbond. Ook bij Alatest scoort dit apparaat hoog, met vele positieve reviews. Er is een versie met glazen kan en een met isoleerkan. Een goed startpunt dus voor onze zoektocht. Het apparaat is goed voor tien kopjes koffie en blijkt vooral prettig in gebruik, mede door het afneembare waterreservoir, druppelstop en het feit dat het apparaat zelf aangeeft wanneer het ontkalkt moet worden. De temperatuur is goed en de kwaliteit van de koffie is in vergelijking met andere apparaten net iets beter. het apparaat heeft een warmhoudplaatje, maar je moet niet verwachten da de koffie na een half uur nog lekker heet is. Nu vinden wij dit zelf niet zo belangrijk omdat de smaak van koffie na 15 minuten staan echt beduidend achteruit gaat. Dus zetten wij dan liever vers.

Voordelen:

vinkje

Het waterreservoir is uitneembaar, handig voor het vullen, een pluspunt!

vinkje

De temperatuur ligt tussen de 92 -96, met 95 graden als uitgangspunt een prima temperatuur

vinkje Goede prijs -kwaliteitsverhouding

Nadelen:

kruisje aantal kopjes niet instelbaar

kruisje geen waterfilter

kruisje In een aantal reviews lazen we dat het apparaat toch al vrij snel slijtage van het kunststof vertoont.

Conclusie: De vormgeving van de machine is mooi. Gebruikersgemak is mede door het tijdig aangeven van ontkalken en het afneembare reservoir is wat ons betreft hoog. Verder is daardoor de prijs kwaliteits verhouding erg goed. Voor onder de honderd euro zeker een goede machine. Te koop met glazen kan (vanaf ongeveer 99 euro) of met rvs thermoskan voor ca. 101 euro.

 

Melitta Aroma Signature De Luxe

We vervolgen onze zoektocht met de nummer twee volgens de consumentenbond: de Melitta Aroma Signature de luxe. Het merk is bekend van de filterzakjes  en valt qua prijs in het middensegment, maar dat betekent toch al boven de 100 euro.

Deze machine heeft twee warmtebronnen. Eén om het water op temperatuur te brengen en de andere om de koffie warm te houden. Dit zorgt voor een constante koffietemperatuur. Het waterreservoir is niet afneembaar, maar heeft wat ons betreft wel een andere leuk innovatief snufje in huis. Zit er te weinig water in dan gaat er een indicator branden om aan te geven dat het water bijgevuld moet worden.

Ook dit apparaat heeft een druppelstop en is approved door het European Coffee Brewers Centre.

MelittaVoordelen:

vinkje

Indicator dat oplicht bij te weinig water

vinkje

twee warmtebronnen voor constante temperatuur

Nadelen:

kruisje Geen afneembaar reservoir

De Aroma Signature is verkrijgbaar in meerdere varianten, geen catchy kleuren maar gewoon in wit, metaal of zwart. Met 122 euro niet de duurste maar ook niet de voordeligste.

 

Moccamaster Technivorm

moccamaster_technivormDit koffiezetapparaat is vooral bekend door de koffiefabrikant Douwe Egberts die daarmee goede zaken deed. Wie is er niet mee opgegroeid, het punten sparen van D.E.? Had je thuis geen Technivorm dan was er altijd wel iemand in de familie die er één op het aanrecht had staan. Tegenwoordig zijn ze ook in veel hippe kleuren te koop zoals pastel roze. Bij ons heeft hij jarenlang (wel zeker 10 jaar) op het aanrecht geprijkt dus duurzaam kunnen we hem zeker noemen. De temperatuur van de koffie is goed en je kunt het warmhoudplaatje op ‘extra heet’ zetten om je koffie goed warm te houden. Maar goed, echt aan te raden is het -ongeacht het apparaat- sowieso niet om koffie langer dan 30 minuten te laten staan…

Geen afneembaar reservoir dus je moet met de kan vullen, maar je kunt wel de filterhouder afnemen om te vullen. Daarvoor moet je dan wel eerst het losse deksel verwijderen. Op de het reservoir staat hoeveel kopjes. Op de kan zelf niet. Dus beetje gokken als je het water in de kan doet. Ook deze machine is voorzien van een druppelstop. Hij is vrij stil, maar aan de andere kant vinden wij het ook wel lekker als we de koffie in de kan horen druppelen en de geuren loskomen van de koffie. De kwaliteit van de koffie is net iets minder dan die van de Siemens volgens de vergelijking van de consumentenbond. Al met al krijgt het apparaat een nette score: 7,5. Ook approved door het European Coffee Brewers Centre.

De prijs is het dubbele in vergelijking met de Siemens, maar  voor rond de 169 euro bent u een trotse bezitter van deze klassieker. Tenzij je nog een heleboel DE punten hebt liggen natuurlijk, want dan kun je bij de bekende winkels die aangesloten zijn korting krijgen op de Moccamaster.

Voordelen:

vinkje

De koffie is goed warm

vinkje

druppelstop

vinkje onderdelen na te bestellen

vinkje prima smaak van de koffie (hangt natuurlijk ook af van de bonen, maar wij kregen vaak te horen dat het lekkere koffie is)

Nadelen:

Geen afneembaar reservoirkruisje

kruisje Geen indicator voor ontkalken

Conclusie: een prima apparaat dat lekker warme koffie zet en zich in de afgelopen decennia al heeft bewezen qua smaak en duurzaamheid. Te koop vanaf ca. 170 euro.

Goedkoop: Philips Gaia Aroma Swirl HD7566/20

philipskoffiezetapparaatNatuurlijk mag ook de beste koop niet in het rijtje ontbreken, want met een 7,3 scoort dit filterapparaat helemaal niet slecht. En dat voor nog geen 40 euro!

Het heeft met 15 kopjes de grootste capaciteit. Het apparaat houdt de koffie mooi constant op temperatuur, heeft een druppelstop en de filterhouder is prettig in gebruik.

Het waterreservoir is helaas niet afneembaar en het vullen gaat wat lastig, maar wel duidelijk afleesbaar.

Voordelen:

vinkje

Constante koffietemperatuur

vinkje

Filter is gebruiksvriendelijk

vinkje prijs is zeer gunstig

Nadelen:

kruisje

Het waterreservoir is niet eenvoudig te vullen

Conclusie: voor deze prijs mag je niet klagen en heb je een prima koffiezetapparaat. Niet meer overal leverbaar, maar nog wel online te bestellen bij o.a. Expert voor 39,95 incl. verzenden.

Maaarrr… na alle vergelijkingen viel ons oog op het volgende apparaat:

Espression Junior

esspression-juniorDit is een apparaat waarvan we bij de aanblik al enthousiast werden, maar waarvoor we helemaal overstag gingen na alle lovende recensies. Een mooi vormgegeven, compact apparaat, additioneel te koop met mooie dubbelwandige glazen kan. Het is erg gebruiksvriendelijk in gebruik met keuze voor het aantal kopjes en het afneembare reservoir. Maar belangrijker dan dat: ze zet erg goede koffie. Het onafhankelijke en toonaangevende testorgaan European Coffe Brewing Centre uit Oslo bekroonde de Junior zelfs met het felbegeerde keurmerk: ‘’Optimale extractie vanwege de waterverdeling en doorlooptijd, gecombineerd met de perfecte temperatuur’’. Het apparaat zet tot tien kopjes, maar je kunt zelf het aantal instellen, zodat je ook prima 1 kwalitatief kopje kunt zetten en dat is niet met elk apparaat zo. Met zijn 199 euro wel de duurste in deze top 5, maar wat ons betreft verdient dit apparaat wat dagelijks wordt gebruikt, goede koffie zet, gebruiksvriendelijk is en ook nog eens mooi op het aanrecht past, dat wel.

Voordelen:

Smaak (per zetbeurt is de doorlooptijd eenvoudig in te regelen voor 1 -10 kopjes)vinkje

vinkje afneembaar filter en mooi compact design

vinkje

de additioneel verkrijgbare dubbelwandige kan, mooi!

Nadeel (als we dan toch iets moeten noemen):

kruisje

prijs is aan de hoge kant

Conclusie: een mooi vormgegeven apparaat wat ook nog eens praktisch is in gebruik en perfecte koffiezet, zelfs als je maar één kopje wilt. Ideaal dus. Voor 199 euro te bestellen o.a. bij Fonq.

 

And the winner is….

De Espression Junior is uiteindelijk het apparaat van onze keuze (kijk voor de complete review naar ons artikel ‘review van Esspressions Junior koffiezetapparaat’ ). Wij vinden hem elegant en goed, maar welk filterkoffiezetapparaat kies jij?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *