Vakantie in de Auvergne

AuvergneAdembenemende vergezichten, vulkanen en ongerepte natuur. De Auvergne is een fantastisch gebied midden in Frankrijk op ongeveer 900 km afstand van Utrecht. Onderdeel van het Centraal massief, een vulkanisch gebied dat gekenmerkt wordt door hoogvlaktes en vulkanen.

Ouder dan de Jura en de Alpen, met als hoogste top de Puy de Sancy (1886 m) en als bekendste de Puy de Dôme. Van vulkanische activiteit is nu op enkele warme bronnen na geen sprake meer. De laatste uitbarsting was vermoedelijk in het jaar 4040 voor Christus.

De 4 departementen

allier puy-de-dome cantal haute loireDe Auvergne bestaat uit vier departementen en elk departement heeft zo zijn charme. Het noordelijkste departement Allier is vernoemd naar de gelijknamige rivier en begint nog vrij vlak, maar in het zuiden zie je al vrij snel de vulkaanketens opdoemen van het departement Puy-de-Dôme. Ook de hoofdstad Clermont-Ferrand ligt in dit centrale departement.

In het zuid-westen het departement Cantal wat niet alleen de hoogste toppen heeft, maar vooral bekend staat om zijn kazen (je kunt er ook de kaasroute rijden).

Ten slotte het zuidelijke Haute-Loire, het departement waarbij de rivieren Allier en Loire meer ruimte krijgen, en Le-Puy-en-Velay met zijn bekende kathedraal bovenop een vulkanische rots een belangrijke pleisterplaats is voor pelgrims onderweg naar Santiago.

Vulkanen

puy-de-mary-uitzicht

Adembenemend uitzicht Puy de Mary.

In de Auvergne zijn ruim 100 vulkanen te vinden. De toppen van de uitgewerkte vulkanen liggen vooral in de Monts de Cantal en het Parc Naturel Regional des Vulcans D’Auvergne. De hoogste top is de Puy de Sancy met een hoogte van 1886m tevens ook een wintersportgebied.

Een mooie top in de Cantal is de Puy de Mary (1787m). Je kunt via een prachtige autorit bij de parkeerplaats komen om de laatste kleine 200 meter zelf te beklimmen. De weg naar de top gaat steil omhoog, via een trapachtig pad. Geen makkelijke klim, maar goed te doen als je er de tijd voor neemt. Je bent absoluut niet de enige die de top beklimt en komt dan ook jong tot oud tegen onderweg. Adembenemend uitzicht, maakt het meer dan de moeite waard.

puy-de-dome2

Vanaf de Puy-de-Dôme zicht op vulkaantoppen.

De meest bezochte top is de Puy-de-Dôme, een echte toeristische trekpleister met als prominent beeldmerk de televisieantenne op de top. Met een treintje kun je naar de top, hier kun je heerlijk rondwandelen langs de schapen en genieten van het uitzicht over de vulkanen en Clermont-Ferrand, maar ook de resten van een Romeinse tempel bekijken, parasailen of wat gebruiken in het restaurant.

Ondanks de vele andere toeristen is er ruimte genoeg om te genieten of een rustig plekje op te zoeken.

parasailing

Parasailing vanaf de top

Uiteraard kun je ook de top te voet beklimmen. De voettocht naar boven duurt bijna een uur en stijgt flink. Treed in de voetsporen van de Romeinen die dit pad ooit gebruikten om met behulp van muilezels de bouwmaterialen voor de Mercuriustempel naar boven te brengen. De plek heeft een spirituele aantrekkingskracht, want reeds voor de Romeinen, maakten ook de Galliërs gebruik van de Puy-de-Dôme om hier hun goden te vereren.

Vlakbij de Puy-de-Dôme kun je diverse attracties in relatie tot het vulkanisme bezoeken. Bekend zijn het educatieve Parc Volcania en Volcan de Lemptégy.

 

Clermont-Ferrand

Vanaf de vulkaan de Puy-de-Dôme zie je de stad Clermont-Ferrand ook prachtig liggen. Zo krijg je direct een indruk hoe groot de hoofdstad is met zijn ruim 140.000 inwoners. De kenmerkende zwarte kathedraal Notre Dame de l’Assomption, gebouwd van vulkanisch gesteente, torent hoog uit boven de andere gebouwen en is ook meteen de meest bezochte bezienswaardigheid van de stad. Een bekend museum in de stad is het L’Aventure Michelin, naast allerlei leuke activiteiten voor kinderen hier kom je ook meer te weten over de autoband.

Le-Puy- en-Velay

Le-Puy-en-velayBekend van de groene linzen (Lentilles vert), de Notre dame die boven de stad uittorent en de Jacobskapel bovenop een vulkaanpijp. De kathedraal is een bedevaartskerk en was de verzamelplaats in de middeleeuwen voor de bedevaarders naar Santiago de Compostela. Maak de klim naar boven om de kerk te bewonderen en geniet van een fantastisch uitzicht over de stad die nog steeds wordt aangedaan door de pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela.

Outdooractiviteiten

puy-de-maryDe Auvergne is een gebied wat zich prima leent voor wandelen en outdooractiviteiten.  Op de toeristische plekken na is de regio dunbevolkt, nog grotendeels ongerept en de rust en ruimte zijn fantastisch voor natuurliefhebbers om te genieten van al het natuurschoon en de vele wilde dieren die je tegenkomt, zoals vossen, marters, roofvogels of wilde zwijnen.

Er zijn talrijke wandelroutes en cols te vinden. Het gebied is een walhalla voor wielrenners en motorrijders met mooie bochtige, vaak smalle rustige wegen. Genoeg klim en afdaal mogelijkheden voor de renners, sommige plekken hebben zelfs een fietsstrook en natuurlijk de rust voor de wandelaars. Ook in de winter zijn er mogelijkheden genoeg en kun je bijvoorbeeld prima skiën bij La Bresse (Puy de Sancy). Zowel in de zomer als voor de wintersport is het een fantastisch gebied.

 

Overnachten

Er zijn genoeg mogelijkheden om te verblijven in de Auvergne. Of je nu kiest voor een hotel in een meer toeristische karakteristieke plaats of een vakantiehuis of camping in een afgelegen gebied. De Auvergne biedt voor elk wat wils. Houdt er wel rekening mee dat je vrij hoog zit, dus de nachten kunnen al snel koud worden. Een goede uitrusting voor kamperen is dan ook noodzakelijk.

Vakantiehuizen in Auvergne vind je o.a. bij Topictravel

auvergne-zonsondergang

Als je geluk hebt zie je de zon onder gaan achter de toppen van het centraal massief gebergte , de vulkaantoppen van Frankrijk.

In principe is de Auvergne in één dag te bereiken. Als je tijd genoeg hebt dan kun je de tolwegen naar de Auvergne mijden en over de kleine smalle weggetjes rijden en door liefelijke dorpjes rijden. Onderweg genieten van een heerlijke stokbroodje met een heerlijke kaasje, een vakantie in de Auvergne betekent onthaasten en genieten.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *