Hoe verbeter je je weerstand

weerstand vitaminesJe weerstand verbeteren maakt dat je beter voelt en minder gauw vatbaar bent voor ziektes. Dat neemt niet weg dat we niet ziek kunnen worden, maar met een betere weerstand wordt je minder snel ziek, of wanneer je toch een verkoudheid of griep oploopt, herstel je sneller.

Eigenlijk is je weerstand zoiets als je levensstijl verbeteren. Want je weerstand verbeteren betekent eigenlijk goed voor jezelf zorgen. Hoe zorg je daar nu voor? Met de volgende tips ben je al een eind op de goede weg:

 

tip 1.Voldoende beweging

Wij leven in een wereld waarin de laatste jaren een grote verschuiving is ontstaan van lichamelijke arbeid naar zittende arbeid. Vele uren brengen we door achter de computer en thuis op de bank voor de tv. Als we uit het werk komen hebben we niet altijd zin meer om nog eens extra te gaan bewegen, we schuiven ons eten voor de televisie op de bank letterlijk en figuurlijk naar binnen.

Beweging is essentieel in het verbeteren van je hele immuunsysteem, je conditie maar ook het afvoeren van afvalstoffen en het wegwerken van overtollig vet. Ook als je ziek wordt helpt een goede conditie je hier makkelijker doorheen. Drie keer in de week ongeveer twintig minuten goed bewegen, draagt bij aan een verbeterde weerstand. Ga nu niet meteen hardlopen, of heel hard fietsen. Bewegen kan ook prima wandelen zijn, de duursporten zoals hardlopen zijn ook blessuregevoelig. Stap eens een halte eerder uit de bus dan nodig is. Fietsen van en naar het werk kan ook een prima alternatief zijn om voor de dagelijkse beweging te zorgen. Je slaat daarmee twee vliegen in één klap. Je bent bezig met het verminderen van de co2 uitstoot door de auto te laten staan, en je bent erg goed op weg om je weerstand te verhogen. Bovendien laten veel studies zien dat een laagintensieve vorm van bewegen, zoals wandelen bijdraagt aan de preventie van diverse ziektes (diabetes, hartkwalen, obesitas).

 

tip 2. goede voeding

Een goed voedingspatroon is van essentieel belang voor de gezondheid. Voeding is de brandstof voor het lichaam. Rotzooi als input, betekent Rotzooi als output. Kortom we moeten zorgen dat we genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, met een juiste balans van vitaminen, anti-oxidanten en mineralen.

Anti- oxidanten kunnen bijdragen aan het herstellen van de schadelijke deeltjes in je lichaam. Ze helpen zoals de naam het al zegt tegen oxidatie beschadiging van cellen of weefsels. Anti oxidanten zijn dus eigenlijk je reparatiesetje als het om herstellen van je lichaam gaat.  Maar let wel overal waar teveel voor staat is ook niet goed. Een overdosis aan anti-oxidanten is eerder schadelijk dan gezond. Studies hebben laten zien dat dit niet ziektes zoals kanker tegengaat, maar zelfs in de hand kan werken. Kortom zorg voor een balans, en ga niet alleen maar voeding tot je nemen waar antioxidanten in zitten. Een handige vuistregel bij voeding is zo afwisselend mogelijk gebruik te maken van alle kleuren. Zo varieer je vanzelf in de nodige vitamines en mineralen.

Waar zitten de antioxidanten in ?

Antioxidanten is de verzamelnaam voor vitamines E en C, sporen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoiden uit groente en fruit.

Vitamine C: deze komt voor in vrijwel alle groenten en fruit. Kiwi’s, broccoli en paprika zijn een goede bron van vitamine c. Vitamine E: komt voor in o.a. avacado (zelfgemaakte Guacemole) Amandelen ,pinda’s, abrikozen en vette vis.

Zink:  komt voor in eiwitten, vlees, gevogelte, eieren, kaas, bonen, noten en zaden. Als je veel suiker gebruikt, rookt en/of drinkt heb je nog meer behoefte aan zink dan normaal.

Selenium: komt voor in brood en graanproducten, groente en vlees.

Betacaroteen (pro vitamine A):  zit in de oranje of rode groenten en fruit maar vergis u niet ook in groene groenten komt betacaroteen voor. Wortels, pompoen abrikozen (zieook vit.E), bataat ofwel zoete aardappel, en ook in boerenkool en spinazie.. Deze vorm van anti-oxidant is degene waar u het meest voorzichtig mee moet zijn, omdat een te grote inname het risico eerder verhoogt dan verlaagd.

 Heb je een ongezondere levensstijl omdat je rookt en drinkt en veel suiker gebruikt dan is het verstandig te stoppen met roken en drinken van alcohol en overmatig gebruik van geraffineerde suikers, maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Roken en drinken verlaagd de weerstand heviger. Gebruik in elk geval voldoende zink.  Zink is een mineraal dat zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.

Fruit en groenten dragen bij aan de bouw van ons immuunsysteem met name biologische voeding is wat beter dan niet biologische voeding. Er zitten minder schadelijke stoffen in die ons lijf weer moet verwerken en soms geen plek weet te geven. Je ziet dit sterk bij baby’s waar de gifstoffen van bestrijding nog harder binnenkomen dan bij volwassenen.  Eet gevarieerd en probeer als u een weekmenu maakt alle kleuren van groenten en fruit wel een keer te gebruiken. De regel Twee tot vier ons groenten per dag en 2 stuks fruit is een mooi uitgangspunt.

Nu zijn we gewend geraakt aan alle gemaksvoeding die we rijk zijn, met name instant voeding, maar ook kant en klaar maaltijden. Deze zitten  over het algemeen boordevol met zout, suikers, verzadigde vetten en additieven de zogenaamde E-nummers. Deze E-nummers zijn welliswaar goedgekeurd door de voedsel en warenwet en de Europese Unie , maar er kleven er aan sommige E- nummers toch wel een aantal negatieve aspecten. Afhankelijk van je gevoeligheid kun je hiervan lichamelijke klachten krijgen. Voor meer informatie over E- nummers en de mogelijke gezondheidsrisico’s is er op internet genoeg te vinden. Voedselproducenten zullen over het algemeen geen groot negatief oordeel vellen over het gebruik van de E-nummers omdat zij een ander belang hebben, de verkoop van hun product.

tip 3. zorg voor voldoende rust

Een mens is niet gebouwd om continue bezig te zijn we zijn geen 24uurs machines . Zorg dus voor voldoende ontspanning en slapen draagt bij aan de ontspanning. Zeven tot negen uur slaap per dag hebben we gemiddeld nodig. Wat doet de slaap met ons? Het zorgt er ten eerste voor dat je je overdag goed voelt. Goede nachtrust draagt echter ook bij dat ontstekingen in het lichaam minder vat krijgen.
Mensen die goed slapen hebben minder stress. De hormonen die bij stress vrijkomen zijn een aanslag op ons immuunsysteem. Mensen met veel stress zullen ook vaker grijpen naar een pilletje om zich beter te voelen.

Dus ontspan en probeer de stress tot een zo laag mogelijk niveau te krijgen. Dat niveau is voor een ieder verschillend. Waar de één sport ter ontspanning, zal de ander meer baat hebben bij meditatie. Geestelijk goed in je vel zitten draagt bij aan lichamelijk gevoel van welbehagen. Ook een groene omgeving of buiten genieten van de natuur helpt voor veel mensen om te ontspannen en zich beter en vol van zelfvertrouwen te voelen.

tip 4. Zorg voor een gezond binnenklimaat

In de winter hebben we de neiging om ons heerlijk binnen op te sluiten in onze verwarmde huizen.  Dit zorgt er vaak voor dat de luchtvochtigheid niet optimaal is. En te droge of juist te vochtige lucht is ongezond voor ons lichaam. Vergeet daarom niet te ventileren. Lucht je huis, laat in je slaapkamer en in de badkamer een raam of rooster open staan. Laat ziektekiemen zich niet opstapelen. Zorg dat de lucht niet te vochtig is, dit bevordert de groei van schimmels en schimmels zijn erg ongezond voor onder andere je luchtwegen. Te droge lucht aan de andere kant is weer erg slecht voor onze huid en onze slijmvliezen. Bacteriën kunnen zich door de droogheid makkelijker nestelen in onze luchtwegen, omdat de slijmvliezen minder goed functioneren. Onze huid kan trekkerig en geïrriteerd raken bij uitdroging en ons minder goed beschermen tegen bijvoorbeeld de kou buiten. Smeer je huid en lippen daarom  in, douche niet te heet en zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis.

tip 5. Persoonlijke hygiëne

handen wassenDenk verder aan je persoonlijke hygiëne, was je handen regelmatig om ziektekiemen zo min mogelijk kans te geven je te besmetten (of om ze zelf niet door te geven). Reinig deurknoppen, kranen, telefoon en andere veel aanrakingsplekken regelmatig om onnodige verspreiding van bacillen tegen te gaan.

Ziektekiemen in de lucht? Spray eens met Oust of verdamp wat kwalitatieve etherische dennenolie. Dit helpt om ziektekiemen in de lucht te ‘vangen’ waardoor je ze minder makkelijk inademt.

Kortom we kunnen stellen dat de een goede voeding, rust en regelmatig ontstressen en een goed leefklimaat bij kunnen dragen aan een verbeterde weerstand.

 

Multivitamines: extra hulpmiddelen ter verhoging van de weerstand

Soms lukt het gewoon niet om in je dagelijkse menu voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. In zo’n geval kun je af en toe best gebruik maken van voedingssuplementen of multivitamines. Gebruik deze echter wel verstandig. Het zijn geen vervangers voor goede groente, maar kunnen alleen voor een aanvulling zorgen.

Waar let je op bij de aanschaf van multivitamines?

  • Stem de samenstelling van de multivitamine af op je behoefte. Dit verschilt voor mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen en leeftijdsgroepen. Kijk voor wie de multi is bedoeld, is het voor iedereen of voor een specifieke groep. Zit je zelf in een specifieke groep bijvoorbeeld omdat je zwanger bent, kijk dan naar het aanbod voor deze doelgroep.
  • Let op de inhoudsstoffen. Magnesium is bijvoorbeeld een dure grondstof, zit er weinig magnesium in dan is dat een indicatie dat de kwaliteit ook te wensen overlaat.
  • Kijk daarnaast ook eens naar de hulpstoffen, zoetstoffen en kleurstoffen die het nodig heeft. Misschien zijn er wel gezondere alternatieven voorhanden. Zo zie je tegenwoordig ook multivitamines gezoet met het natuurlijke stevia en zonder kleurstoffen.

Vitamine D
Boven de 50+ is het verstandig om extra vitamine D in te nemen. Je haalt wel vitamine D uit de zon en het is toegevoegd aan margarine, maar vaak lukt het ons niet om aan de dagelijks benodigde hoeveelheid te komen. Een tekort aan vitamine D kan voor ernstige vermoeidheid zorgen. Ook kleine kinderen (0-4) en zwangere vrouwen hebben behoefte aan extra vitamine D.

Echinacea
Een ander bekend middel om de weerstand te verhogen en preventief te gebruiken tegen verkoudheid en griep is Echinacea. Het is in diverse vormen te verkrijgen en kan vaak succesvol worden ingezet om ziekte te voorkomen of meteen de kop in te drukken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *