Snel je huis verkopen of hypotheek regelen

verkochtbrodMet de huidige lage rente en is het heel aantrekkelijk om een huis te kopen. Ook zit de huizenmarkt in de lift en dat kan gunstig zijn voor het verkopen van je eigen huis. In sommige plaatsen gaan de huizen weer als warme broodjes over de toonbank. Loopt je hypotheek ten einde of heb je tegen een hoge rente afgesloten? Dan kun je wellicht profiteren van een lagere rente, zo kan je al snel vele euro’s per maand besparen. Let wel op eventuele boete, want die kan je duur komen te staan.

Ondanks alle dingen die je moet regelen is een nieuw huis kopen ook leuk, een nieuwe stap maken, groter of juist kleiner wonen.

Lage rente

De hypotheekrente is momenteel historisch laag, maar al wel weer stijgende. De spaarrente is echter op een dieptepunt en levert je nu bijna niets op. Omdat de rente nu niets oplevert is het verstandiger om af te lossen. Zo levert je geld meer op. Let wel op dat je aftrek vermindert en natuurlijk het geld vastzit in je huis en je dus een potje overhoud voor onvoorziene uitgaven. Maar als je teveel spaargeld op je rekening hebt staan en de Belastingdienst om de hoek komt kijken dan is aflossen waarschijnlijk een interessante optie. Kijk ook heel goed in de voorwaarden van de hypotheek niet elke hypotheek kun je ongelimiteerd  zonder boetes aflossen.

Misschien is juist dit het moment om een huis te kopen. Wat de rentes betreft is het een gunstige tijd om te kopen en te verkopen. Als je een huis wilt: reken eerst uit wat je kan betalen, of wat je wilt betalen. Kijk ook naar de toekomst. Een huis koop je niet voor een zeer korte periode. De gezinssamenstelling kan veranderen, maar ook de financiële situatie. Verlies van een baan of het weer willen gaan studeren. Reizen, minder werken of een sabbatical. Tien jaar lage lasten kan fijn zijn, maar houdt er rekening mee dat je de lasten ook nog moet kunnen betalen als de renteperiode afloopt en de rentes dan meerdere procenten hoger uitvalt. Op diverse sites kun je rekentools vinden waarbij je kan berekenen wat je ongeveer kunt lenen, maar ook wat je maandlasten gaan worden. Wat je kunt lenen is namelijk van meerdere factoren afhankelijk, niet alleen wat je verdiend, maar ook bijvoorbeeld of je spaargeld hebt in te leggen, of de overwaarde van een nog te verkopen huis.

Denk bij financiering ook aan zaken als het hebben van een creditcard of de mogelijkheid om rood te staan. Dat kan voor een bank reden zijn om minder geld uit te lenen. Als je al een huis hebt en een daarbij behorende hypotheek dan is het goed om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Blijkt verhuizen geen optie, kijk dan ook eens of oversluiten van je hypotheek interessant is.

Hoe verkoopt je huis sneller?

Als je je eigen huis te koop gaat zetten, dan zijn er een flink aantal dingen waar je goed op moet letten. Het begint al bij de eerste indruk. Kijk eens kritisch naar je huis. Kun je nog iets doen aan de voortuin, voordeur of entree. Denk aan de staat van onderhoud en schilderwerk. Even snoeien, tegels schrobben, ramen lappen of kozijnen schoonmaken kan wonderen doen. Ook een bloemetje bij de ingang van je huis kan een warm welkom gevoel achterlaten. Uiteindelijk kopen mensen toch een huis op hun gevoel. Je moet er verliefd op kunnen worden. En net die kleine dingen zoals een schattig hekje, romatisch tegelpaadje en mooie brievenbus, hortensia of juist een strakke tuin met leibomen kan enorm bijdragen aan de uitstraling van het huis. Let wel op dat binnen en buiten bij elkaar passen, zodat de goede indruk van de buitenkant, binnen nog eens bevestigd wordt.

De eerste plek waar je binnenkomt is de hal. Ruim de kapstok op en los rondslingerende schoenen of tassen. Opgeruimde ruimtes ogen groter en geven een prettig gevoel van ruimte. Een vol huis zal minder snel verkopen dan een opgeruimd huis. Toch gehecht aan je spullen sla ze dan tijdelijk op in een storage. Er zijn zelfs mogelijkheden om je spullen op te slaan in een storage en als je gaat verhuizen de container op je nieuwe adres te laten afleveren.

Zorg niet alleen voor een opgeruimd huis, maar vooral ook een schoon huis. En licht! Veel mensen vallen voor een licht huis. Dus open de vitrages en laat de mogelijkheden van je huis zien. Zorg dat de mensen goed naar buiten kunnen kijken, schone ramen schijnen echt te helpen bij de verkoop van je huis. Zijn er huisdieren zorg dat deze er niet zijn, als dat kan. Niet iedere koper zit te wachten op een huisdier. Zorg dat je voldoende hebt gelucht. Een neutraal geurtje kan helpen om je huis als een prettige plek te ervaren. Ook de lucht van versgebakken brood of appeltaart of een goede bak koffie lijkt goed te werken. Een bos bloemen op tafel oogt gezellig en huiselijk.

Kijk met de blik van een koper naar je huis. Haal te persoonlijke spullen weg. Hoe leuk de kindertekeningen of familiefoto’s ook zijn, voor kopers kan dit juist averechts werken. De koper wil zichzelf kunnen zien wonen in het huis en al dit soort zaken maken het moeilijker om het huis je eigen te maken. Dus weg met alle prullaria, uitgesproken details en ga voor neutraal. Heb je nogal felle kleuren op de muren? Overweeg dan nog om deze te schilderen of het met kussens op de bank wat neutraler te maken. Op VT wonen staan genoeg voorbeelden van hoe mensen een huis zouden willen zien als ze het kopen. Maar bovenal laat zien dat er ruimte en mogelijkheden in het huis zitten.

Tegenwoordig wil men het liefste een huis kopen wat helemaal af is. Mede omdat het moeilijker is om allerlei grote verbouwingen mee te financieren. Daarom is het belangrijk om alle puntjes op de i te zetten. Zorg dat je deuren niet piepen en kleine gebreken zijn opgelost. Wanneer een potentiële koper een kastdeur opentrekt en deze klemt dan krijg je het gevoel dat er misschien nog wel meer dingen niet in orde zijn.

Presentatie is alles. Laat de makelaar een hele goede beschrijving maken van het huis of doe het zelf. Op Funda staan nog steeds makelaars die hier erg slecht in zijn terwijl dit toch echt hun vak is. Zorg dat er goede foto’s zijn om door heen te scrollen. Een beeld geeft de mogelijkheid om een indruk te krijgen van je huis en er verliefd op te worden. Zorg voor goede lichte en scherpe foto’s. Kijk ook dat de voorstelling realistisch is. Natuurlijk wil je de positieve kanten van het huis benadrukken. Is het vooral de tuin? Zet deze foto’s dan niet aan het einde, maar zorg dat de kijkers al meteen aan het begin van de fotopresentatie er een goede indruk van krijgen. Een foto van een Boeddhabeeld of een kraan is niet echt iets waar mensen wat aan hebben. Het kan wel sfeer weergeven als dat een plus is waarop je het huis wilt verkopen. Maar een koper wil vooral zien wat hij gaat kopen. Eigenlijk wil de koper zien wat de mogelijkheden zijn en hoe de ruimtes eruit zien. Geef extra informatie, zorg dat er plattegronden van de ruimtes van het huis zijn. Moet of kan er verbouwd worden, laat dan in een plattegrond of impressie de mogelijkheden van het huis zien. Hoe is de ligging van het huis, wat zijn de sterke punten.

Staat het huis al leeg? Overweeg dan om styling in te huren of toch wat meubels te plaatsen zodat mensen de ruimtes beter kunnen inschatten.

De markt gaat snel

In sommige regio’s van Nederland is een huis al verkocht voor je er erg in hebt. Wees wijs en zorg ervoor dat als je op de kopersmarkt begeeft je al weet hoeveel  je mag lenen.
Zodat je veel gerichter kan zoeken, en geef toe wat is er nu leuker dan af en toe op de huizensite Funda rond te neuzen. De omgeving verkennen, de wijken rond. Google maps kan je daar thuis ook al bij helpen. Zie je iets naar je gading dan kun je het huis gaan bezichtigen. Als de woning voelt als een warme jas dan kun je overgaan op de biedingen.
Als je weet hoe ver je kunt gaan qua budget , dan kun je daar ook naar bieden, het gebeurt maar al te vaak dat mensen zich mee laten slepen omdat er meerdere bieders op een huis zijn.
In de huidige kopers- verkopersmarkt is dit vaak de orde van de dag. De Makelaar is een handige jongen en zal hier over het algemeen zeker ook een groot aandeel in hebben. Hoe hoger het huis verkocht wordt des te beter voor hem en de verkopende partij,(bied nooit ondoordacht, voor je het weet zit je er echt aan vast).Neem je eigen makelaar of een deskundige mee , als je daar zelf niet zo handig in bent.  Er zijn ook makelaars die alleen maar bezig zijn met onderhandelen.Laat een bouwtechnische keuring uit voeren. Of vraag na of deze al gedaan is. Een huis met gebreken wil je niet, de makelaar dient dit ook te melden als er gebreken zijn, asbest , houtrot schimmels vocht noem maar op wat je allemaal al niet kan tegen komen in een huis.

 Waar let je op als je gaat bezichtigen?

Bereid je goed voor. Hoe lang staat het huis al te koop? Is het huis al lang op de markt, dan kun je hier met bieden natuurlijk  al rekening mee houden. Je kunt je ook afvragen als een huis lang te koop staat waarom het huis zo lang te koop staat? Bekijk ook streetview en de kaart om te zien wat er allemaal in de omgeving zit. Soms lijkt het een mooie groene straat, maar zie je de fabriek niet die er pal achter staat. Is er veel overlast in de buurt (geluidsoverlast van wegen, stankoverlast van fabrieken), vraag ook eens de plannen op bij de gemeente.

In het voorgaande stuk over de snelle markt hebben we het er al over gehad. Let op de gebreken van het huis, een goede makelaar laat ze zien, maar vele makelaars zullen er aan voorbij gaan. Trek alles open. Kijk of de kozijnen goed zijn. Let op leidingen zowel water, gas als elektriciteit. Maar ook een kruipruimte geeft veel informatie over het huis. Is het er bijvoorbeeld droog of vochtig? Wat voor soort vloer?  Test bijvoorbeeld met een knikker of de vloer niet is verzakt. Maak voor jezelf een lijstje. Doe dit op je telefoon of in je hoofd. Lukt het allemaal niet om dit te doen vraag een tweede bezichtiging aan. Neem iemand mee met verstand van zaken. Je eigen makelaar of een vriend of familielid die meer weet. Weet ook dat de makelaar een meldingsplicht heeft, hij moet weten waar de gebreken in een huis zitten dat houdt in dat hij moet ingaan op je vragen. Vraag ook waarom het te koop staat, scheiding , overleden persoon. De makelaar ziet dan ook dat je een serieuze gegadigde bent. Laat echter nooit het achterste van je tong zien, maar ga ook niet het huis afkraken. Soms denken mensen dat dit nodig is om te kunnen afdingen. Je mag natuurlijk best kritisch zijn, maar een verkoper wil ook zijn huis graag verkopen aan een liefhebber. Zeker als het huis via Makelaarsland te koop staat dan is het fijn dat je de bewoner niet het gevoel geeft dat zijn huis niets voorstelt.

Zijn er meer kopers voor het huis dan is het een lastiger verhaal. De makelaar zal zeker het onderste uit de kan willen halen. Hij wil de beste prijs krijgen voor de verkopende partij en natuurlijk ook voor zijn eigen portemonnee.  Tegenwoordig zie je dat er in veel gevallen alweer tegen elkaar opgeboden wordt. Zorg ervoor dat je een maximaal bedrag in je hoofd hebt en je niet laat verleiden tot overbieden door de biedende partij en de makelaar. Per slot van rekening moet je de lasten kunnen dragen voor langere tijd.
Het moet vooral jou/jullie huis zijn, het moet prettig voelen, een huis kan nog zo prachtig zijn, maar als de plek waar het staat niet fijn voelt dan is dit niet de juiste keuze. Kijk door het interieur heen, het kan allemaal heel mooi of juist foeilelijk ingericht zijn, maar bedenk wel dat er straks een andere inrichting in staat. Een huis kun je verbouwen en veranderen, maar de plek waar het staat niet, dus laat dit zeker zwaar meewegen in je beslissing.

 

De financiering van je hypotheek

Nu je het droomhuis gevonden hebt en de verkoper je bod heeft geaccepteerd, komt het financieren van je huis aan de orde.

Zelf je hypotheek regelen?

Regel het zelf of laat het regelen? Zelf regelen heeft als voordeel dat er geen tussenpersoon tussen jou en de hypotheekverstrekker zit en dus goedkoper is. Lees te allen tijde de kleine regeltjes, je bent namelijk altijd geheel verantwoordelijk voor je eigen handelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel tussenoplossingen zoals adviseurs via internet. Deze werken snel, goedkoop en objectief.
Er zijn hypotheektools en hypotheekwinkels waar je geen directe adviseur tegenover je hebt, maar bijvoorbeeld vanuit je eigen huis via de webcam je vragen stelt. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is omdat ze geen dure kantoren nodig hebben door heel het land. Hyp365.nl is hier een voorbeeld van. De hypotheek wordt geheel online afgehandeld en geregeld. Indirect is er wel contact maar dan online via de computer of via de cam.

Fx.nl is bijvoorbeeld een vergelijkingssite waarbij je zelf wel 670 hypotheekrentes kunt vergelijken. Bij goedkopehypotheken.nl kun je uit wel 600 hypotheken kiezen en vergelijken welke de beste is voor jou. Vergelijk niet alleen de rentestanden, maar ook of je mag aflossen en hoeveel. Op veel hypotheken mag je maar 10% aflossen per jaar, wil je sneller van je lasten af dan wordt dit een stuk lastiger. Boven de 10% komen er boetes om de hoek, gewoonweg omdat de hypotheekverstrekkers aan hypotheken verdienen. De vergelijkingssites geven je een goede indruk van de mogelijkheden, je toekomstige lasten en wat elke hypotheekvariant betekent voor je maandlasten.

Hypotheken kunnen via internet vaak snel en goedkoop geregeld worden. Dat is zeker een voordeel ten opzichte van de traditionele hypotheekshops. Het advies kun je vaak zo uitgebreid maken als gewenst.

Welke veel voorkomende hypotheken zijn er ?

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks af waardoor je hypotheek jaarlijks afneemt, en ook je lasten jaarlijks afnemen. Veel mensen kiezen hier niet voor omdat ze in het begin juist al lagere lasten willen. Deze hypotheek heeft in de eerste jaren een hogere maandlast die langzaam afneemt.

Aflossingsvrije hypotheek

Hier betaal je alleen rente, maar aan het eind van de looptijd moet je echter wel je hypotheek aflossen. Met nieuwe hypotheken zijn de regels voor aflossingsvrije hypotheken wel gewijzigd. Zo mag je niet meer voor 100% aflossingsvrij kiezen.

Spaarbankhypotheek

Deze hypotheekvorm is een spaarplan om je hypotheek af te lossen, je spaart een bedrag per maand om zo je hypotheek aan het einde van de looptijd af te kunnen lossen. Dit geldt ook voor de volgende hypotheek.

Beleggingshypotheek

Deze hypotheek staat veelal bekend als woekerpolis. Hier wordt gespaard via beleggingen, dus resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Aan het einde van de looptijd wordt de opbrengst van de belegging gebruikt om de hypotheek af te lossen. Gaan de beleggingen slecht dan blijf je met een restschuld zitten.

Familiehypotheek

Heeft iemand in je familie (bijvoorbeeld je ouders) veel spaargeld dan kan een familiebankhypotheek ook een interessant alternatief zijn. Je familie rekent gewoon de rente en jij betaalt netjes de termijnen. Je kunt gewoon hypotheekrenteaftrek krijgen en je familielid krijgt een aantrekkelijk rentepercentage, alleen blijven de financiën in de familie en betaal je niet aan de bank. Het kan nu met de lage rente extra aantrekkelijk zijn, omdat het zo rendement oplevert voor je familie. Natuurlijk moet het geld wel gemist kunnen worden. Ouders kunnen natuurlijk jaarlijks een deel van de rente terugschenken (let op niet het exacte bedrag!).  Online zijn overeenkomsten te vinden die je kunt gebruiken, maar je kun het natuurlijk ook netjes bij de notaris vastleggen. Zorg er ook voor dat geld geen ruziebron wordt bij een familiehypotheek en regel alles netjes om scheve ogen te voorkomen. Zo is het een win-win situatie. Kijk voor meer informatie over de familiebankhypotheek op https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/familiebank-regelen.

Hypotheek voor ondernemers

Als ondernemer kan het lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Gelukkig zijn er ook hypotheekaanbieders speciaal voor ondernemers. Zo kun je via Finaforte.nl net als ieder ander op basis van je inkomen een hypotheek afsluiten. Door een fiatteur wordt het toetsinkomen van de ondernemer vastgesteld en kun je op basis hiervan je hypotheek krijgen. De aanbieder is er voor (startende) ondernemers, ZZP-ers, DGA’s en freelancers.

Heb je tips over of ervaring met het afsluiten van een hypotheek? Deel gerust hieronder!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *