Hoe kun je bezuinigen en besparen op je boodschappen

geld-besparen-boodschappenGoedkoper boodschappen doen willen we allemaal wel, toch? Maar hoe bezuinig je op deze maandelijkse kostenpost zonder dat je het eigenlijk merkt?  Dagelijkse boodschappen slurpen ongemerkt al snel een groot deel van ons inkomen op. Geld wat ook gebruikt kon worden om bijvoorbeeld het huis te betalen, de rekeningen of een dagje uit. Het loont psychologisch gezien dan ook al snel om te besparen op je voedselaankopen in de supermarkt. Maar hoe doe je dat als je ook nog gewoon lekker en gezond wil blijven eten?

 

Ken je budget: gebruik een huishoudboekje

Het klinkt saai, maar een huishoudboekje laat je precies zien hoeveel geld er binnen komt en hoeveel geld eruit gaat. Op deze manier kun je gemakkelijk een budget opstellen voor de boodschappen. Heb je nog geen overzicht op de uitgaven aan boodschappen breng deze dan voor jezelf in kaart. Kijk op je afschriften hoeveel je per maand kwijt bent aan de boodschappen en vergeet niet ook de kleine bedragen mee te tellen.

Bepaal ook hoeveel je wilt bezuinigen of maximaal wilt uitgeven, zodat je een doel hebt. Heb je het budget vastgesteld hou je daar dan ook aan. Raak je snel het overzicht kwijt op je uitgaven, pin dan het bedrag en stop dit in de boodschappenportemonnee. Zo voorkom je dat je ongemerkt over je budget heen gaat. Met contant geld in een portemonnee wordt je veel bewuster van je uitgaven en zie je eerder of je (te) veel uitgeeft. Maak er bijvoorbeeld een sport van om wat over te houden en spaar hiermee voor een leuk doel of om jezelf aan het einde van de maand mee te verwennen.

Een gratis huishoudboekje kun je natuurlijk zelf maken maar ook online zijn er diverse digitale huishoudboekjes te vinden. Bijvoorbeeld bij: http://www.afas.nl/product/personal

 

Wees je bewust van de stiekeme verleidingen

Trap jij ook wel eens in de aanbiedingsval? Winkeliers en campagnemakers van reclames zijn slim. Ze geven bijvoorbeeld de mogelijkheid om geld terug te vragen na aankoop van een product, maar de meeste van ons vergeten dit, of zijn de bon kwijt geraakt en laten het dus gaan. Dit terwijl het misschien wel precies de doorslag gaf om het product te kopen. Aanbieders maken hier gebruik van. Dus wees slimmer dan dat zij zijn.probeer-gratis

Ben je ook geneigd om iets eerder te kopen als het in de aanbieding is? Je bent niet de enige. We krijgen het gevoel dat we iets mislopen als we niet op de aanbieding ingaan en dat gevoel van mislopen willen wij mensen liever vermijden. Wees je bewust van de verleidingen die er op gericht zijn je te laten kopen kopen kopen dan kun je ze gemakkelijker weerstaan en neem je het alleen mee als je het ook echt nodig hebt.

Ook goedkope winkels hebben vaak een heel assortiment vol verleidingen. Denk aan de Lidl met allerlei tijdelijke producten die niet per definitie in een supermarkt thuishoren. Ook zij spelen handig in op het nu-of-nooit gevoel. Ook kun je bij goedkope winkels in de verleiding komen om veel meer mee te nemen, want het is immers toch zo goedkoop.

 

Weekmenu met slimme combinaties

Wanneer je een weekmenu maakt hoef je niet meer dagelijks te bedenken wat je gaat eten, maar weet je precies wat je moet kopen en hoeveel. Je hebt hierdoor minder de neiging tot impulsaankopen of onverwachte dure dineetjes door het aantrekkelijke aanbod bij de supermarkt. Wanneer je weet wat je eet kun je ook slimme combinaties maken en voordeliger inkopen. Bijvoorbeeld: je koopt een bos wortelen. Wanneer je dan van deze bos wat wortels apart houdt kun je deze bijvoorbeeld weer gebruiken in de pasta de volgende dag.

Daarnaast kun je van te voren kijken bij de supermarkt waar je boodschappen doet of er voor de komende week goede aanbiedingen bij zitten om je boodschappenlijst op te kunnen aanpassen. Heb je meerdere supermarkten in de buurt dan kun je ook nog vergelijken welke supermarkt deze week handiger is.

 

Gebruik een boodschappenlijstje

Een goed lijstje maakt het boodschappen doen efficiënter. Je voorkomt dat je meer koopt dan je van plan was en boodschappenlijstjekunt beter plannen hoeveel je meeneemt en waar je het beste de boodschappen haalt. Heb je vooral veel groente nodig of schoonmaakproducten? Dit kan uitmaken voor je winkelkeuze. Verder heb je tijdens het boodschappen doen met een lijstje ook minder de neiging onhandige keuzes te maken en ingrediënten te kopen die je bijvoorbeeld al in huis hebt. Vind je een lijstje te ouderwets? Probeer dan eens een app.

 

Stickers spotten

Een andere vorm van korting: de kortingsstickers. Deze kunnen erg lucratief zijn. Het kan bijvoorbeeld lonen om op zaterdagmiddag boodschappen te gaan doen, omdat ze einde van de dag vaak versproducten afprijzen. Let goed op de datum maar 35% korting op een product als vlees kan een hoop schelen en waarom niet in de vriezer leggen? Het is best lucratief om goed op deze stickers te letten. Het scheelt soms al gauw één euro. Iedere week een euro is weer 52 euro korting per jaar.

 

Let op het gewicht

Koop de lichtste variant. Op de versafdeling wordt de prijs vaak bepaald door het gewicht. Voorverpakte vleeswaren, vis of kaas zijn voorzien van een prijs die per verpakking iets kan verschillen. Een paar gram minder merk je niet, maar kan wel weer net 5 of 10 cent goedkoper zijn. Een hele makkelijke manier om per jaar zo weer een aantal euro’s te besparen.

 

Zelf snijden of voorgesneden groenten?

Hou je ook zo van gemak? Denk dan de volgende keer even na als je voor het schap gesneden groenten staat. De winkels bestaan tegenwoordig voor een groot deel uit gemaksvoedsel, alles ligt kant en klaar voorgesneden in de supermarkten. Wist je dat zelf snijden voordeliger is dan al die kant en klare voorverpakte spullen? Met zelf snijden heb je ook als voordeel dat je niet direct alles hoeft op te snijden, zodat je voor een ander gerecht of een soep bijvoorbeeld in diezelfde week nog wat over weet te houden.
Kant en klaarproducten zijn helemaal prijzig – de zogenaamde magnetron en kant en klare maaltijden, je betaald voor het verpakken en klaarmaken.

Uiteraard moet je ook rekening houden met de samenstelling je huishouden. De balans kan bij een groot gezin soms anders liggen dan voor een eenpersoonshuishouden. Ook bereidingswijze is van invloed. Zo kun je kooktijd besparen door voorgekookte bietjes te kopen.

 

Koop geen pakjes en zakjes

Pakjes met kruidenmixen zijn makkelijk maar zijn er door de voedingsindustrie ook voor gemaakt om de consument te laten wennen aan smaken. Hierdoor blijf je gebruik maken van dit soort pakjes. Een slimme zet van de grote voedingsindustrie, maar zeg nu eerlijk een tomaat in poedervorm in een zakje met zouten en suikers en ander E-nummers is niet altijd even gezond. Het is even wennen om over te stappen, maar de smaak van vers is altijd lekkerder, gezonder en meestal ook goedkoper. Het aanschaffen van een aantal basiskruiden kan heel veel sauzen en gerechten op smaak brengen en gaat veel langer mee dan een zakje voor eenmalig gebruik.

 

De markt

Kopen op de markt is voordelig , marktkooplui hebben nu eenmaal geen hele dure locaties om hun waar te verkopen waardoor de prijs lager is, ook de personeelskosten zijn lager. Bovendien willen ze aan het einde van de dag hun waar kwijt en kun je voordelig groot inkopen.

Maar ook economische ontwikkelingen zoals we konden zien in de journaals, zijn van invloed op de prijzen op de markt dit omdat winkeliers contracten afsluiten voor onder andere hun groenten , vlees en vis. De marktkooplui zijn niet afhankelijk van dit soort contracten waardoor ze sneller op prijsdalingen kunnen inspelen. Is er een crisis dan kun je soms voordelige groenten halen bij de boeren zelf die er anders mee blijven zitten.

 

Rechtstreeks van de boer

Tegenwoordig wordt ook steeds vaker de tussenhandel uitgeschakeld. Via internet kun je diverse initiatieven vinden van consumenten die rechtstreeks bij de boer hun producten afnemen. Ook is het al mogelijk om een stukje koe te kopen en het vlees te ontvangen zodra de gehele koe is verkocht. Er zijn ongetwijfeld ook bij jou in de buurt initiatieven of goedkope landwinkels. Op de volgende sites staan een heleboel winkels en boereninitiatieven per provincie:

http://www.productenvandeboer.com

http://aardeboerconsument.nl/koop-van-buurman-boer/van-de-boer-in-je-buurt

 

Boodschappen doen zonder kinderen

Doe zo min mogelijk boodschappen met je kinderen, je doet dan op een andere manier boodschappen, bent eerder afgeleid en kinderen zijn er goed in om meer in je kar te doen belanden dan je daadwerkelijk nodig had een zakje snoep extra is al gauw twee euro meer op het budget. Dit lijkt weinig, maar op een jaarbudget tikken deze kleintjes behoorlijk aan.

 

Koop niet op een lege maag

Een bekende tip: niet met een lege maag boodschappen gaan doen, het hongerige gevoel zorgt ervoor dat je meer koopt.
Supermarkten spelen hier op in door verkoopproefacties in de winkel neer te zetten. Maar ook de geur van een bakkersafdeling, kunnen de mens makkelijk in verleiding brengen om meer te kopen.

 

Mandje

Heb je een kleiner huishouden, bijvoorbeeld een 1- of 2 persoonshuishouden, neem dan een mandje. Je bent minder geneigd de mand vol te laden en ervaart direct de gevolgen als het gewicht te veel toeneemt.

 

Voordelige supermarkt

Zoek een voordelige supermarkt, Nederland kent een aantal goede voordelige supermarkten maar ook een aantal duurdere supermarkten.
Probeer in de buurt de voordeligste te vinden die ook nog eens alles heeft wat je nodig hebt. Waarom zou je meer betalen dan nodig is?

Let echter wel op de verleidingstechnieken! Je koopt ongemerkt veel meer als alles goedkoop lijkt.

 

Neem de fiets voor je boodschappen

Heel veel mensen pakken voor de boodschappen de auto. Natuurlijk heel handig, want je kan alles inladen maar met fietstassen kom je ook een heel eind, dit scheelt weer een rit benzine. Een onzichtbare kostenpost die we nogal eens vergeten.

 

Koop geen tasjes

Tasjes bij de kassa kosten geld , laat hangen dat plastic, neem  een eigen goede boodschappentas mee ,waarin je alles comfortabel kunt vervoeren. De winkels verkopen graag hun tasjes wat zo loop je reclame voor ze. Op die manier verdienen ze na de koop van je tasje ook nog eens aan je als wandelend reclame object. Voor het milieu is het natuurlijk ook beter als er minder plastic gebruikt wordt.

 

Eet ook eens vegetarisch

Eén of twee dagen vegetarisch eten is een bewuste keuze en goedkoop. Mits je natuurlijk de dure vleesvervangers laat staan. Gewoon een groentetaart, of een lekkere groenteschotel met rijst. Gebruik bijvoorbeeld peulvruchten zoals bruine bonen of noten, eieren, tofu en kaas als alternatieve toevoegingen. Vlees en vis zijn dure producten en niet elke dag noodzakelijk. Bovendien draag je zo ook een steentje bij aan het milieu.

 

Digitaal winkelen met korting

Online boodschappen doen kan veel schelen, met name als het gaat om bijvoorbeeld wasmiddel of de luieraanbiedingen voor mensen met kinderen. Er zijn leveranciers die hierop flink wat korting geven. Daarnaast kun je ook nog eens gebruik maken van Shopkorting, shopkorting geeft je korting op je aankoopbedrag bij bepaalde leveranciers, de korting krijg je niet meteen, maar deze spaar je op via Shopkorting. Als je minimaal 10 euro hebt gespaard dan kun je deze korting laten uitbetalen. Veel grote ketens zijn aangesloten  zoals BOL, Wehkamp, V&D, Bijenkorf, HEMA, Zalando, maar ook speelgoedwinkels, reizen en witgoedaanbieders.

 

Besparen doe je samen

Als jij geld bespaart en je partner het gewoon volop uitgeeft dan frustreert dat enorm. Je hebt al snel het gevoel dat je de enige bent die zich er voor inzet. Besparen doe je dan ook samen voor een optimaal resultaat. Nu kan de een dit wat beter dan de ander, maar als iedereen op zijn eigen manier meewerkt heb je veel meer plezier en ontstaat er minder snel onderlinge irritatie. Bespreek dus de aanpak, budgetten, doelen, bespaartechnieken en producten en zoek samen naar de ideale bezuinigingen.

 

Verander je gewoontes

Het vergt vaak even een omslag met doorzettingsvermogen om anders te gaan koken en in te kopen. Overstappen van gemaksproducten naar zelf maken, letten op prijzen en aanbiedingen, het laten staan van eventuele dure luxeproducten zoals alcohol en snoepgoed of gewoon het uitproberen van het goedkopere B-merk. Soms lekkerder of even wennen, maar het kan uiteindelijk ook een flinke besparing opleveren.

Het helpt om uit te rekenen wat je bespaart en te bedenken wat je met dit geld wilt doen. Heb je even een dip dan kun je hierop terugvallen. Loslaten van vertrouwde gewoontes kan lastig zijn, maar door je gewoontes te veranderen kun je uiteindelijk flink bezuinigen en besparen op je boodschappen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *