Le Creuset, een review van de fameuze Franse braadpan

Creuset traditionDe van oorsprong Franse pan Le Creuset, is niet alleen een lust voor het oog, maar staat ook nog eens garant voor kwaliteit. Malser vlees, meer precisie en vooral meer stijl haal je in huis met deze echte authentieke braadpan.  De gietijzeren pan is niet echt een lichtgewicht in de keuken, maar dat is mede het geheim van zijn succes.  Braden en stoven, dat is waar deze pan meester in is. Het is een pan voor de echte kookliefhebber die weet hoe je lekker eten op tafel zet. Maakt deze pan zijn naam waar? Lees er alles over in deze review.

 

Le Creuset Signature en Faitout

Als liefhebber van authentiek eten keek ik regelmatig verlekkerd naar de mooie braadpannen van Le Creuset. De laatste vakantie in Frankrijk wakkerde het gevoel voor deze Franse pan nog eens extra aan. Hij is niet voordelig, maar de aanblik en de traditie om net zulke lekkere sucadelappen klaar te maken als mijn grootmoeder, gaven de doorslag om er uiteindelijk een te kopen. Nu heb je de keuze uit meerdere type Creusets , de ‘Signature’ of de ‘Faitout’.  Het verschil zit hem in het deksel. Bij de Signature is alles van gietijzer, maar de Faitout heeft een stalen deksel, wat hem lichter en beter te hanteren maakt. Wij kozen dan ook voor het combineren van traditie met gemak en hebben de Creuset Faitout aangeschaft in een mooie oranje kleur.

Le Creuset Faitout

Onze Creuset Faitout

De Faitout is door de lichtere deksel een stuk lichter in gebruik. Desondanks blijft de pan zelf natuurlijk van zwaar gietijzer zoals dat je van deze Franse pannen gewend bent. Het gewicht is samen met het deksel rond de vijf kilo, maar altijd nog een stuk lichter dan de traditionele Creuset pan. De binnenwand van de pan is van glad geëmailleerd gietijzer en licht van kleur. Dit maakt van de pan een alleskunner, maar hij is uitermate geschikt voor langzame bereidingen, zoals stoven. De warmtegeleiding is optimaal en warmte wordt ook lang vastgehouden wat het koken zuiniger maakt. Hierin zit ook het verschil met de meeste (goedkopere) braadpannen die je in de winkel aantreft. Deze zijn over het algemeen van een dunner materiaal en geleiden de warmte minder goed. De prijs van deze pannen is natuurlijk niet te vergelijken met Le Creuset, maar bij goed gebruik gaat de Franse braadpan een stuk langer mee. En bovendien haal je een echt stukje authentiek handwerk in huis, een pan die je gerust op je aanrecht laat staan. Met deze pan voeg je vleugje Franse brocante toe aan je keuken. Hoewel veel mensen de pan in een traditionele rode kleur aanschaffen is hij in vele moderne kleuren verkrijgbaar; paars, blauw, groen, roze noem ze maar op.

De pan is veelzijdig, niet alleen geschikt voor op gas maar ook elektrisch en inductie kun je uit de voeten met de Creuset pannen. Een heel groot voordeel van deze pannen is dat ze ook de oven in kunnen. Je kunt er een brood in bakken, maar bijvoorbeeld ook een beenham laten nagaren  in de oven waardoor het vlees lekker mals blijft.

Onderhoud

De bodem van de pannen is glad, mocht je eten toch aanbakken dan is schoonmaken een stuk eenvoudiger dan met de voordeligere braadpannen die toch iets ruwer aanvoelen.
Schoonmaken kun je beter met de hand doen, gewoon onder de hete kraan afspoelen. De vaatwasser kan in theorie wel, maar dat maakt het emaille er op termijn niet mooier op. Maar zeg nou zelf zo’n pan verdient bij ons thuis de handafwas. Let er wel goed op dat je hem zorgvuldig afdroogt!

En, is Le Creuset echt zo geweldig?

Wij zijn om, de pan is fijn in gebruik en kent behalve de prijs weinig nadelen.  De voordelen:

vinkje geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief de oven: je kunt er brood in bakken, vlees in laten garen of groenten in bereiden het is werkelijk een alleskunner

vinkje goede warmtegeleiding en langer vasthouden van de warmte, maakt de pan zuiniger en geschikt voor langzaam garen wat vaak ten goede komt aan het product.

vinkje Het is een mooie pan die stijl toevoegt aan je keuken (alleen al de kleurenopties) en je culinaire kunnen

vinkje Kwalitatief product met een lange levensduur

vinkje Verkrijgbaar in diverse afmetingen en vormen

Bekijk de Creuset in de winkel: Le Creuset Signature en Le Creuset Faitout

Wij kochten een roodoranje Creuset Faitout van 24 cm voor 96 euro

Kortom, Le Creuset is een veelzijdige pan die niet alleen een mooie authentieke uitstraling heeft, maar ook echt mogelijkheden geeft om je gerechten optimaal te bereiden. De prijs van de pan hangt af van het formaat en type, maar ligt tussen 65 en 399 euro en is daarmee een flink stuk duurder dan de doorsnee braadpan. Na het uitproberen van diverse recepten kunnen we echter concluderen dat deze pan zijn naam zeker waar maakt en de meerprijs waard is. Het is een kwalitatief hoogwaardig product en een echte alleskunner. Daarnaast is het ook nog eens een lust voor het oog en kun je hem gerust op het fornuis laten staan of met een bourgondisch diner op tafel zetten. Je haalt met een Creuset een stukje extra culinair plezier in huis!

 

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *