Toilet in kleine toiletruimte: mooie compacte oplossing

In oudere huizen zit soms maar één WC. Vaak wil je als bewoner dan een extra toilet realiseren, maar omdat hier geen rekening mee is gehouden bij de bouw van het huis heb je vaak maar een beperkte ruimte. Soms is het een oude gangkast waarin je een toilet zou willen realiseren. Liefst één waarbij je niet met je voeten buiten de deur hoeft te zitten of je knieën stoot tegen de deur. En als het even kan ook nog een beetje modern. Gelukkig kun je met een paar  slimme oplossingen in een kleine ruimte toch vaak toch een comfortabele wc creëren.

Algemene tips voor een kleine toiletruimte:

toilet in kleine wc ruimte

  • Maak gebruik van een verkorte of compacte toiletpot en vergelijk de diverse merken want ook verkorte potten variëren in lengte.  Een verkorte pot is ongeveer 5 cm korter (gemiddeld ca. 48 cm). Over het algemeen merk je hier weinig van omdat de ruimte wordt gewonnen in het bevestigingsdeel en niet de zitting.
  • Kijk niet alleen naar het uiterlijk maar vergelijk de verschillende merken ook op lengte. Eén centimeter lijkt misschien weinig, maar kan zeker net het verschil maken.
  • Kies indien de ruimte ondiep is voor een hoekreservoir. Door gebruik te maken van de diagonale lijn in je toiletruimte benut je de maximale lengte qua beenruimte.
  • Kies liever niet voor te kleine tegels, omdat de voegen het geheel drukker maken en dus kleiner laten lijken. Te grote vloertegels zijn echter ook niet aan te raden omdat je dan vaak niet goed uitkomt met het versnijden. Je hebt dan veel snijverlies of geen effect meer van je grote tegels. Je kunt voor de vloer natuurlijk wel overwegen 1 passende tegel te gebruiken of kiezen voor een gietvloer.
  • Werk leidingen zoveel mogelijk weg, dit oogt strakker, rustiger en dus ruimer.
  • Houdt rekening met de afvoer. Een zeer compact inbouwreservoir kan soms niet uitkomen als er een afvoerpijp door de ruimte loopt die breder is.

Overzicht verkorte toiletpotten:

Compacte staande toiletpotten

Back to wall staand toilet met los strak compact reservoirMonolith

Een andere mooie strakke oplossing voor een staand toilet is een back to wall toilet met een Mueller sensor reservoir of in combinatie met een Geberit Monolith:

Compacte hoekinbouwreservoirs

Compacte inbouwreservoirs recht:

Compacte fonteinsets

Voorbeeld: voormalige kast van ca 80 cm breed en nog geen 90 cm diep.

toilet in kleine wc ruimte

Inbouwreservoir: Plieger WC hoek element 108x40cm, diepte 22 cm

Verkorte vrijhangende toiletpot van Sphinx 340: 49 cm

Leidingen (cv, wasmachineafvoer, electra etc. van bovenliggende verdieping) weggewerkt achter schuine wand. Door de diagonale opstelling van het toilet gebruik je deze hoek niet voor je benen. Heb je geen leidingen weg te werken dan ontstaat een nog ruimtelijker toilet.

De ruimte na je knieën is voor lange mensen beperkt, maar met 1.80 cm kun je hier prima zitten zonder tegen de muur of deur te stoten.

Door te kiezen voor het compactere hoekinbouwreservoir van Wisa en een kortere pot win je nog gemakkelijk enkele centimeters en kunnen ook langere mensen zelfs nog comfortabel zitten.

Resultaat: ondanks de zeer krappe ruimte toch een modern toilet.

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *