Waar is de sinterklaasintocht in 2014?

sinterklaasintochtNu de eerste grijze novemberdagen hun intrede hebben gedaan is het alweer bijna tijd voor de intocht van Sinterklaas. De pakjesboot 12 vertrekt in november richting Nederland om daar halverwege de maand aan te meren in een van onze havens. Een vrolijke bedoening met muziek, zwaaiende Sint en strooiende pieten. Maar waar is de grote landelijke Sinterklaasintocht in 2014? En waar is er dit jaar een intocht bij jou in de buurt?

 

 

Landelijke Sinterklaas intocht in Gouda 15 november 2014

SinterklaasintochtDit jaar komt Sinterklaas op zaterdag 15 november 2014 aan in Gouda. Omstreeks 12.00 uur vaart hij daar de haven binnen met zijn stoomboot Pakjesboot 12. Op de televisie kun je de hele intocht van Sint en zijn pieten volgen met presentaroren Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer. Vanwege de pietendiscussie zullen dit jaar ook stroopwafelpiet en kaaspiet van de partij zijn. Pieten geschminkt met een kaaskop of met een stroopwafelprint op het gezicht moeten de angel uit de discussie halen.

De sinterklaasintocht kent al een lange traditie. Al in 1888 was in Venray de eerste intocht. Vanaf 1952 wordt de Sinterklaas intocht ook als televisieprogramma uitgezonden. Tot 1960 gebeurde dat steeds in Amsterdam, daarna ook in andere steden of dorpen waar een boot aan kan meren. De stoomboot die beter bekend is onder de naam Pakjesboot 12, is pas sinds 1985 in gebruik. De eerste intochten werden door Mies Bouwman gepresenteerd, na diverse opvolgers heeft Aart Staartjes van 1982-2001 de presentatie op zich genomen.

Sinterklaasjournaal

Sinds 2002 wordt de intocht uitgezonden als onderdeel van het Sinterklaasjournaal. Nadat Bram van de Vlugt jarenlang onze Sinterklaas was, heeft Stefan de Walle sinds 2011 het stokje overgenomen. Bram van der Vlugt is nu alleen nog actief als adviseur van Sinterklaas. Het sinterklaasjournaal wordt vanaf 11 november weer dagelijks uitgezonden om 18.00 uur op NPO 3.

Sinterklaasintochten in je eigen regio

In vrijwel elke gemeente wordt er wel een sinterklaasintocht georganiseerd. Vaak door winkeliers- en oranjeverenigingen. Vaak worden deze intochten lokaal aangekondigd, bijvoorbeeld in de regionale bladen en bij de winkels. Een overzicht met het grootste deel van de Sinterklaasintochten kun je ook online vinden:

http://www.sinterklaasintocht.info/ (ongeveer 1500 plaatsen)

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *